Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Replik: Sanningen om NewsVoice och Vetenskap och Folkbildning

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 31 augusti 2015
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson

REPLIK. Föreningen Vetenskap och Folkbildning har i en osignerad artikel i sin pamflett “Folkvett” rubricerad Sanningen om NewsVoice (29 aug 2015) valt att varna för tidningen NewsVoice. Angreppet kommer i ett nytt underläge för VoF då Google numera listar den VoF-granskande sajten Vetenskap-folkbildning.nu högre än VoF.se vid sökning på orden: “vetenskap och folkbildning”.

Det är i övrigt intressant att VoF just nu kommer med en så allvarlig kritik mot NewsVoice. Jag tolkar det som om nättidningen NewsVoice på allvar oroar etablissemangets och industrins grindvaktförening. Det är i övrigt många nya medier som nu tar läsare från gammelmedia och tillrättalagd public service. NewsVoice har för närvarande mellan 150,000 och 230,000 unika besökare per månad.

Vi inom de nya medierna utvecklas varje dag som orädda och professionellt undersökande journalister och analytiker. Vi försöker leverera det där skrivandet som gammelmedierna offrade eller glömde bort för att tillmötesgå annonsörer och jäviga styrelseledningar.

Sanningen om VoF

Min kommentar till VoF angående det begränsade urval som VoF exemplifierar (av alla de ämnen som NewsVoice tar upp) är att Vetenskap och Folkbildning envist håller fast vid ålderdomliga uppfattningar om vård, hälsa, världen och samhället. Det är som om VoF inte hängt med i den kunskapsutveckling och kunskapsspridning som skett sedan internet kom. Det är denna kunskapsutveckling som NewsVoice speglar medan VoF:s unga och äldre arga män fortsätter att skolmässigt och smalspårigt tolka verkligheten åt allmänheten. VoF vill helst att allmänheten lydigt ska inta VoF:s ortodoxa föreställningar och materialistiska världsåskådning.

Personligen försöker jag så ofta jag kan att ge utrymme för genuin vetenskap,  bra forskning och undersökande journalistik till skillnad från VoF som enbart lyfter fram politisk korrekt vetenskap och forskning. VoF bedriver inte heller egna vetenskapliga undersökningar utan fokuserar på opinionsbildning dvs åsikter.

VoF förklarar sin mission:

“Särskilt tar föreningen som sin uppgift att i en fri opinionsbildning bekämpa de felaktiga föreställningar som förekommer i frågor som kan avgöras vetenskapligt.”

Läs och jämför alla medier och alla källor

I övrigt håller jag med Dan Larhammar, som skriver följande kommentar efter artikeln “Sanningen om NewsVoice”:

[bildcitat saknas]

Ja, varför inte? Läs på både VoF och NewsVoice och framför allt, läs de texter som är källorna bakom de artiklar som NewsVoice publicerar. Ett av syftena medNewsVoice är att med artiklar på svenska stimulera till läsning i internationella medier. NewsVoice vill öppna svenskboxen och släppa in lite ljus, syre och hopp. VoF försöker istället hålla ihop papplådan.

Min motkritik till VoF lyder:

Svaret på frågorna är förmodligen aldrig. Orsaken är att VoF är en del av etablissemanget, en grindvaktförening som försvarar status quo.

Om skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning hade varit en äkta vetenskapsskyddande förening skulle de för länge sedan granskat och ifrågasatt dessa problem.

NewsVoice är i själva verket ett av de få medierna i Sverige, som tagit sig an dessa svåra skrivjobb.

Anledningen till att läsa VoF:s texter är främst för att få insyn i hur dessa lobbyister argumenterar för att åsiktsstyra och därför vilseleda journalister, politiker och allmänhet.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq