”The Man in the High Castle” – Tänk om nazisterna vunnit 2:a världskriget

0
335

FILM. År 1962 kom författaren Philip K. Dick ut med romanen ”The Man in the High Castle” om en alternativ verklighet där nazisterna och Japan vunnit det andra världskriget. Länderna har delat USA mellan sig i två delar med en neutral zon som vattendelare. Nu har romanen filmatiserats av Amazon Studios med bla Ridley Scott som producent.

Serien börjar med att en kvinna vid namn Trudy, strax innan hon dödas av den japanska säkerhetstjänsten i San Francisco, överlämnar några förbjudna nyhetsinslag, om en alternativ verklighet, där istället nazisterna och Japan förlorat andra världskriget. Mannen bakom nyhetsinslagen kallas ”The Man in the High Castle” och det egentliga syftet med filmrullarna är okänd.

Juliana Crain som är Trudys halvsyster tar hand om filmerna och försöker spåra ursprunget. Hon beger sig ut på en farlig resa som kantas av motståndsmän, nazister och dubbelagenter. Det förekommer även en svensk karaktär som spelar en nazist som rör sig under täckmanteln som affärsman.

Adolf Hitler lider av Parkinsons sjukdom och ett maktvacuum är att vänta om führern dör. Mellan nazisterna och japanarna rådet ett kallt krig där nazisterna är de som är mest makthungriga över att ta del av den japankontrollerade regionen ”Pacific States of America” i väst.

Kan man tänka sig ett mer politiskt laddat och aktuellt drama som tycks spegla det pågående kalla kriget, kampen mellan Väst och Öst samt den begynnande amerikanska polisstaten med redan tydliga inslag av både fascism och överkontroll?

TV-seriens pilotavsnitt sändes i januari 2015 och den mottogs positivt av tittarna. Serien fortsätter under hösten med totalt 10 planerade episoder. Serien som enbart sänds online via Amazon kan idag inte ses i Sverige, men den finns att ladda ner – helt olagligt – på Pirate Bay, för den som inte vill chansa på att den kommer till Sverige.

Text: Torbjörn Sassersson

”In this scene, the protagonist encounters a friendly cop who appears to embody small-town American values. When the cop casually explains that the ashes falling from the sky are from the local hospital, which exterminates disabled people and other ”drags on the state,” we see the startling compatibility of ”traditional American values” and Nazism.” / Jesse Ramirez

Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here