Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Dr Erik Enby frias från alla misstankar – Alternativa läkemetoder får vind i seglen

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 oktober 2015
- Torbjörn Sassersson

Erik-Enby-Borje-Peratt-2015-foto-Lars-af-SillenDr Erik Enby frias från alla misstankar efter att åklagare Johan Udén den 27 oktober lagt ned förundersökningen mot den omtyckta läkaren som hjälpt många patienter att bli friska från kroniska sjukdomar. Trots 19 månaders utredning kan inget hittas som tyder på att Enby gjort något olagligt. NewsVoice har pratat med en lättad Enby.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Erik Enby och Börje Peratt, 2015 – Foto: Lars af Sillén

Kammaråklagare Johan Udén skriver i sitt beslut till Enby:

“Förundersökningen läggs ned. Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.” / Ärende AM-51537-14

Erik Enby är lättad, men han anser att det tagit alldeles för lång tid. Det tog 19 månader innan Enby fick beskedet.

“Det har inneburit ett onödigt lidande. Jag var även utan dator i 2 månader eftersom polisen beslagtog den. Patientkalendern har jag ännu inte fått tillbaka. Jag har förmodligen förlorat några patienter, men har näsan ovanför vattenytan.”

annons-tre-290x150px
ANNONS

Trots att utredarna ringt alla eller de flesta av Enbys patienter kunde de inte hitta ett enda fel att slå ned på. Ett 20-tal patienter har kontaktat Erik och berättat att polisen hört av sig till dem och ställt frågor.

Beslutet att fria Enby från samtliga misstankar innebär en skjuts framåt för dokumentärfilmen om Enby och hans medicinska upptäckter om de kroniska sjukdomarnas ursprung, men det innebär också att det finns hopp om att både kreativa läkare (som Enby) och alternativläkare kan få arbetsro att fortsätta stödja patienter att bli friska, patienter som Landstingsvården ofta inte kan hjälpa. 

Läs mer om dr Erik Enby

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Erik Enby