Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Stockholms läns landsting utreder orapporterade biverkningar av ADHD-preparat

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 februari 2016
- NewsVoice redaktion

pillDet hade framkommit klara bevis om runt 270 identifierade, ohållbara, orapporterade biverkningar av ”ADHD-preparat” i Stockholms län var av sådant slag att patienterna måste sluta ta preparaten. Detta gäller inte misstänkta, utan identifierade biverkningar; inte lättare, utan svåra, ohållbara biverkningar.

Psykiatrikers icke-rapportering av skadeverkningarna gav en falsk bild av preparatens effekt och var ett allvarligt hot mot patientsäkerheten. Fullständig dokumentation om saken skickades till Landstinget redan i juni och augusti 2015, men gavs ingen uppmärksamhet.

Ett öppet brev (PDF) i februari till styrelsen för Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) sammanfattade situationen.

Nu har Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och styrelsen för Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO) till sist reagerat. Den 18 februari beslutade styrelsen för SLSO att sjukvårdsförvaltningen ska göra en “fördjupad uppföljning” av de uppgifter som lagts fram i ovanstående skrivelser om de orapporterade biverkningarna av ADHD-preparat. Dessutom ska förvaltningen göra en “uppföljning av gällande riktlinjer” om biverkningsrapportering mer generellt.

Beslutet från styrelsen och beslutsunderlaget kan läsas här.

Text: Janne Larsson, skribent/researcher


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: adhd