Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Nationella Insatsstyrkans övning på Göteborgsoperan den 31 mars – uppföljning

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 11 april 2016
- Torbjörn Sassersson
Terrorattentat Stockholm

Nationella Insatsstyrkan 31 mars 2016

UPPFÖLJNING. NewsVoice fick förhandsinformation [från Ole Dammegård] om att det skulle ske en antiterrorövning på Göteborgs universitet på förmiddagen den 31 mars 2016. Istället skedde en övning på Göteborgsoperan vid exakt samma tidpunkt. Övningen var hemlig enligt en deltagare. NewsVoice fick in foton från händelsen och ställde frågor till Nationella Insatsstyrkan.

Text: Torbjörn Sassersson | Bild: Ford Sandcat ett säkrat fordon ombyggt av företaget Eurolans | Anonym fotograf

Relaterat

Informationen som NewsVoice publicerade den 30 mars var korrekt så till vida att det den 31 mars 2016 skedde en slutövning i akutsjukvård som ingår i en högskoleutbildning som utfördes av polismyndigheten i samverkan med Göteborgs Universitet och Göteborgsoperan. Det säger Ulf Hallberg chef för Nationella Insatsstyrkan i Väst/Göteborg.

NewsVoice var i kontakt [per mail] med en person som deltog på övningen. Denne hävdade att “ledningen” sagt att övningen var hemlig och att det var förenat med risk för anställningen om dennes identitet avslöjas.

“Ja, det har pågått övningar i stan mellan 9-10.30 idag. Terroristscenariot skedde i Göteborgsoperans lokaler. Det stämmer att det var en 15 poängskurs i akutsjukvård för personer som sedan kommer jobba i internationella insats styrkan.”

Hallberg meddelar att övningen inte var hemlig för allmänheten. Han kallar den inte heller för en antiterrorövning utan istället en “slutövning i akutsjukvård”.

Göteborgsoperan - Foto: Goteborg.com

Bild: Göteborgsoperan – Foto: Goteborg.com

Fotona (överst och nedan) som togs av en anonym fotograf visar hur en insatsstyrka stormar Göteborgsoperan. Det bärs sedan ut skadade figuranter som sminkats med simulerade skjutskador. Enligt vad NewsVoice erfar handlade scenariot om att en föreställning med 150 figuranter, som spelades av elever, överfölls av främmande män med automatvapen.

Läs mer: Polis och militär simulerar terroristattacker i Göteborg 31 mars 2016 [falskt?]

NewsVoice hade fått in uppgifter om att övningen var en av flera övningar den 31 mars och samma förmiddag utsattes Landvetter för ett bomhot. Ulf Hallberg säger dock att det inte var en övning utan en skarp händelse.

Läs mer: Terror/bombhot idag 31 mars mot Landvetter flygplats – Göteborg

Den Nationella insatsstyrkan (NI) är en insatsstyrka inom den svenska Polismyndigheten som är tränad att hantera terrorism, gisslantagning, kidnappning och liknande allvarliga händelser där de misstänkta bedömts för farliga för den vanliga polisen att konfrontera. Idag arbetar samtliga poliser heltid i styrkan.

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat

  • Nationella Insatsstyrkan, hemsida på Polisen.se

Foton

Nationella Insatsstyrkan 31 mars 2016

Bild: Insatsstyrkan stormar den 31 mars 2016 operan beväpnad med riktiga vapen, men lösa skott | Anonym fotograf

Nationella Insatsstyrkan 31 mars 2016

Bild (ovan och nedan): en skadad figurant bärs ut ur operan av insatsstyrkan | Anonym fotograf

Nationella Insatsstyrkan 31 mars 2016

Insatsstyrkan.31mars2016.elever

Figuranter – gymnasieelever dök upp vid 8 tiden den 31 mars | Anonym fotograf


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq