Schweiz erkänner alternativmedicin from maj 2017 pga direktdemokrati

117
12791

homeopati, pillerNyheten har snurrat runt i sociala medier i ett par veckor men knappast uppmärksammats av svenska mainstream-medier, att Schweiz ger bla homeopati liknande status som konventionell medicin. Nyheten är naturligtvis omvälvande för den konventionella sjukvården i Sverige, som oftast fnyser åt alternativen.

Text: NewsVoice

Swissinfo skriver att alternativmedicin såsom:  homeopati, holistisk medicin, örtmedicin, akupunktur och kinesisk traditionell medicin (TCM) får samma status som konventionell medicin från och med maj 2017. Det betyder att alternativmedicin blir föremål för försäkringslättnader i Schweiz.

“After being rejected in 2005 by the authorities for lack of scientific proof of their efficacy, complementary and alternative medicines made a comeback in 2009 when two-thirds of Swiss backed their inclusion on the constitutional list of paid health services.”

Efter att myndigheterna 2005 ansåg att det saknades vetenskapliga bevis för att alternativmedicin fungerar gjorde alternativen en “comeback” 2009 efter att schweizarna genom en omröstning övertrumfade regeringens beslut. En majoritet av allmänheten ansåg att alternativmedicin ska finnas tillgängliga inom den vanliga vården.

På kantonal nivå har direktdemokrati varit ett starkt inslag i Schweiz genom så kallade Landsgemeinde.

Inrikesministeriet i Schweiz beslöt i mars 2016 att det var omöjligt att ta fram bevis för att all alternativmedicin fungerar. Därför valde man att betrakta alternativen på samma sätt som konventionell medicin förutsatt att alternativen administreras av legitimerade läkare.

Det finns även en brasklapp, att vissa alternativa metoder ska fortsätta att granskas. Inrikesministeriet har beslutat om en “consultation process” av den nya regulationerna tom 30 juni 2016. Vad det i praktiken innebär eller leder fram till är ännu oklart.

Text: NewsVoice

Källa: Swiss to recognise homeopathy as legitimate medicine

Swissinfo.ch har sedan 1999 uppdraget av den federala regeringen i Schweiz att distribuera nyheter om Schweiz internationellt. Målgruppen är den generella omvärlden och schweizare i utlandet. Perspektiven är det schweiziska och hur omvärlden betraktar Schweiz utifrån. Swissinfo.ch täcker in områdena politik, ekonomi, kultur, samhälle och forskning. Swissinfo.ch har kontor i Bern, Geneve och Zürich.

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.

117 KOMMENTARER

 1. Schweiz direktdemokrati används i särskilda fall då ett ämne visat sig så viktigt för hela folket att man inom den parlamentariska ordningen låter folkets enskilda röst bestämma. I Sverige har vi haft några få vägledande folkomröstningar som sedan riksdagen valt att köra över. I Schweiz gäller direktdemokratins resultat. Det visar sig nu att mer än hälften av populationen vill tillåta en vetenskapens helhetssyn och jämställa olika beprövade erfarenheter, helt i enlighet med svensk lagstiftning och hur det i praktiken fungerar på många håll i världen, där Indien och Tyskland kan sägas vara föregångsländer.

  Det centrala i detta är att Schweiz valt att lagstadga om humanismens grundidé inom sjukvård som står för öppenhet, medansvar och medmänsklighet. Allt det som VoF inte står för. /BP

 2. Peter Grafström: Du skriver “Lösningen på din sida av debatten är att ni ist kritiserar och rensar ut korruptionen från skolmedicinen och den vägen återupprättar folks förtroende.”

  Artikeln handlar om att Schweiz kommer att godkänna skattefinansiering av icke evidensbaserade medel, hade artikeln handlat om något läkemedelsbolag som visat sig fuska eller vara korrumperat, så hade jag naturligtvis bemött det.

  • Uffe Johansson
   Problemet är ju att skolmedicinen I STRID MED EVIDENS skapar ohälsa.
   Systemet fungerar ju inte Uffe.
   Då vill folk pröva annat. Folket revolterar mot de avarter som följer av den parasiterande oligarkins härjningar.
   Jag är lika skeptisk inför EN DEL av det alternativa och jag minns Moltas Erikssons flitiga bruk av uttrycket “homeopatisk förtunning”.

 3. Går ju inte uttrycka det som så att medellivslängden ökar p.g.a dödliga mediciner utan hur mycket skulle livslängden förlängas om vi slapp dessa syntetiska droger. Loppet är nog mer eller mindre kört också för läkemedelsmaffian.

 4. Ingen har kunnat visa att det faktum att människor lever MYCKET längre än för bara 1-2 generationer sen är FEL…. Dessutom lever man mycket friskare under denna längre levnadstid.
  Finns det problem med skolmedicinen och läkemedelsindustrin? Jo det gör det! Men varför ska just “alternative”-eller komplementärmedicinen vara undantagen från kraven på att de ska vara verksamma och faktiskt åstadkomma det de säger sig kunna åstadkomma för att få skattefinansiering. Om nu skolmedicinen och läkemedelsindustrin är för LITE granskade och certfierade varför ska alternativmedicinen OCKSÅ vara det? Varför ska man då inte ställa större krav på forskning och granskning av ALLA behandlingsmetoder och preparat som påstår sig kunna bota och lindra sjukdom? Allt som inte är skadligt måste tillåtas men bara det som kan visas vara verksamt och inte ge oacceptabla biverkningar ska finansieras över skattsedeln!

 5. Osher Centrum var en donation som skulle genomföra forskning på det som man kallade Integrativ medicin (komplementär/ alternativ) Martin Ingvar tillsattes för att genomföra detta. Jesper Jerkert dåvarande ordförande för VoF avrådde från sådan forskning som kunde innebära att man kunde betraktas som “omdiskuterad och ifrågasatt person”. https://borjeperattexplorer.wordpress.com/2015/01/05/anmalan-av-jesper-jerkert-for-organiserat-nathat-olaga-hot-uppvigling-stalking-och-fridsbrott/ Jovisst är de “schysta” dessa Vofare. Martin avfärdade sedan forskning på integrativ medicin och 43 miljoner försvann i ett utstuderat bedrägeri mot donatorn. Det är således inte bara svårt att få nödvändiga medel för att kunna genomför forskning som kan belägga eller avfärda verkansgrad av det jag vill kalla holistisk medicin. Det blir omöjligt då motståndare (läs VoF) medverkar till att sådana forskningsmedel förskingras.

 6. Jomenvisst finns det mycket elände inom skolmedicin och forskning men varför ska vi då släppa ännu värre ovetenskap och “hokus pokus kommersialism” över bron och dessutom tillåta finansiering av denna smörja över skattsedeln? Jag har följt en del diskussion på VoF och tycker att de är för arrogant “vetenskapstroende”….bara för att man håller på “vetenskap och beprövad erfarenhet” så kan man ju ändå bemöda sig om lite skepsis och ödmjukhet inför de egna trossatserna…. Kunskapsbegreppet (kritiskt tillämpat!) är inte helt lättfångat även om det finns goda anledningar till att hålla på det för det finns helt enkelt inte så mycket alternativ om man inte ska hamna…..i okunskap!

 7. @Anders Enqvist, ditt inlägg andas okunskap och beskäftigt tyckande även om du försöker lägga dig i mittfåran:
  Citerar dig:
  “…släppa ännu värre ovetenskap och ”hokus pokus kommersialism” över bron och dessutom tillåta finansiering av denna smörja över skattsedeln?”

  Ditt generaliserande om “hokus pokus” vittnar om en pseudikers fördomsfulla attityd.
  Även om du sedan klistrar in “lite skepsis och ödmjukhet inför de egna trossatserna” så klingar det falskt. Det är inte vad du säger utan hur som avslöjar dig. /BP

 8. Jaha ja, men snacka om personligt nedvärderande klyschor…det är vad du svänger dig med borjeperatt….. Jag har värderat företeelser inte PERSON!
  Så du menar alltså att det inte existerar “kvackare” och skadliga företeelser inom den sk alternativmedicinen….trots att det är sakligt bekant sen länge? Alternativmedicinen är VIT och Skolmedicinen är SVART!?……är det din ståndpunkt….? Och vill inte du att ALL medicin och behandling som gör anspråk på att vara verksam och på att finansieras med skattepengar ska kunna bevisa att det man säljer fungerar och inte allvarligt skadar patienterna….!?

 9. @Anders Enqvist, din retorik återspeglar inte en forskares tvärtom. Det förekommer bedragare och inkompetent utövande inom alla yrken. Så varför särskilja dem som verkar inom holistisk medicin. Det förekommer verksam och inte verksam medicin både inom skolmedicin och inom holistisk medicin därför prövar man sig fram. Det sker dagligen på våra sjukhus. Det är inte vetenskap och inte beprövad erfarenhet som styr utan ständigt nya utmaningar som ibland kräver rena chanstagningar “låt oss pröva om detta fungerar..”. Ditt svartvita tunnelseende måste du nog själv undersöka i din egen mentalitet och komma till insikt om. Det du generaliserar som “smörja” visar på en monumental enkelspårighet. Antingen vet du inte vad du pratar om eller så har du en fördomsfull pseudoskeptisk attityd./BP

 10. Av kommentarsfältet här, är det ett faktum att skolmedicin och alternativet aldrig kommer att kunna samsas

  • Uffe
   Du verkar inte kunna resonera logiskt så det är nog lika bra du ger upp ja.
   För dem som kan det är det nog naturligt att det finns saker som inte är kontroversiella inom skolmedicinen men att annat som är kontaminerat av, ur medicinsk synpunkt, ovidkommande faktorer, som stor ekonomisk vinning och därmed associerad korruption, likväl kan spåra ur och att det står helt klart att så skett i oroväckande grad.
   Per Larsen
   Du agerar grindvakt mot nyanserad förståelse, men inte pga brist i din logiska förmåga.
   Om du erkänner att det är ett mycket allvarligt problem beträffande offentliga kostråd och andra haverier för etablissemanget och inte täcker upp för dem genom ospecifika yttranden, så är jag knappast ngn motståndare.
   Det är klart att entusiaster och grindvakter inte kan enas.

 11. Uffe Johansson

  “Om man anser att evidensbaserade läkemedel inte fungerar, då är det kram och puss från mig.”

  Att påstå att “evidensbaserd” medicin fungerar, när hela läkemedelsindustrin är genomsyrad av bedrägerier, visar på ofattbar cynism och oärlighet – precis det som präglar VoF:s motbjudande verksamhet.

 12. Per Larsen, jag ska endast kommentera ett missförstånd, då det i övrigt nu i denna tråd står klart hur långt ifrån varandra de olika positionerna befinner sig.  Du skrev “vi diskuterar utifrån den nuvarande ordningen som ingen motsätter sig”.  Detta är ett allvarligt missförstånd.  Vi är många nu som helt tappat förtroendet för den nuvarande ordningen, och därför vill göra något oberoende av den.  Kanske du hört talas om alla dem som säger att systemet är ohjälpligt sönder och inte kan “repareras”.  Eller de som säger att det inte alls är sönder, utan att det är byggt exakt för att ge de resultat det ger, och att det därför är ohjälpligt fördärvat redan i sin konstruktion.  Se också min kommentar i annan tråd om att “För att det lagligt ska gå att bygga upp alternativ till det korrupta etablissemanget kan man inte stå under detta korrupta etablissemangs diktat“.  Att det har blivit så här illa beror mycket på de krafter som har saboterat vad jag ser som positiva alternativ inom systemet pga att dessa krafter inte kan föreställa sig att det andra ser som positivt faktiskt skulle kunna vara det.  Kanske vi helt enkelt inte har samma mål med våra liv, men om dessa mål är oförenliga då är det bäst att vi delar oss i olika samhällen för de diametralt olika målen.  Annars blir det förtryck.

  Ang. “vetenskap och beprövad erfarenhet” och “evidensbaserad medicin” rekommenderar jag ““Vetenskap och beprövad erfarenhet” – används som härskarteknik“, NewsVoice 2012-07-03.  Begreppen är odefinierade, och är alltså retorisk snömos.  Riksdagens utredningstjänst har i en promemoria till och med skrivit att det inte går att utröna vad det innebär eller när [vetenskap och beprövad erfarenhet] första gången introducerades i lagstiftningen.  Men inte heller “evidensbaserad medicin” har tydligt definierats, skriver Michael Zazzio.

 13. Det finns definitivt vetenskapligt belägg för att homeopati fungerar, men tyvärr så accepteras inte dessa studier i Sverige hur mycket evidens som man än plockar fram för homeopati. Här har vi en genomgång av myter om homeopati från Dr. Robert Hahn.
  http://roberthahn.nu/2014/03/09/skeptikernas-10-pastaenden-om-homeopati/

  Homeopati bygger på helt andra diagnoser och diagnosverktyg än skolmedicin vilket gör dem ej kompatibla på diagnosnivå. Problem uppstår när man låter skolmedicinska diagnoser utgöra grunden för en homeopatisk behandling. Låter man däremot homeopaterna göra sina diagnoser och göra en homeopatisk behandling enligt det homeopatiska systemet så når man mycket bättre resultat.

  Exakt hur homeopati verkligen fungerar, det vet ingen. Och just därför är det så kontroversiellt. Att det har effekt som är bättre än placebo, det vet vi, det är fastställt även fast många svenska läkare och VoF förnekar detta. Homeopati visar att det finns mer att ta reda på om den biologiska kroppen och hur universum och naturen fungerar än som vi vet idag, och det verkar vara obekvämt för skolmedicinen och traditionella naturvetare.

 14. Lite som att få insikt i kvantmekanik, där vätskorna rinner uppåt och molekylerna kokar på distans. Då blir frågan: Varför skall vi välja en metod (homeopati) som vi inte förstår? Varför väljer vi bort en annan metod (västerländsk medicin) vi förstår men anser oetisk?

 15. Problemet med homeopati är att samtidigt som det förklaras med religiösa förklaringsmodeller faktiskt inte med vetenskapligt kritisk metod så gör man gällande att man inte bara ska bli trodd på sitt ord såsom en predikant vill bli det utan påstår att det går att “bevisa” att homeopati fungerar “mer än placebo”…..eller som Raphael Mabo påstår: “Det finns defintivt vetenskapliga belägg för att homeopati fungerar”…..så hur ska de homeopatitroendena ha det…..? Krävs det “troende” och “insikt” för att homeopati ska fungera eller ska det finnas vetenskapliga belägg i undersökningar som kan upprepas av andra än homeopatianhängare? Så fram nu med de där kontrollerade “vetenskapliga beläggen” och i vilka vetenskapliga tidskrifter dessa studier publicerats…..!

 16. Byt ordet “troende” mot “förtroende” sedan byter vi insikt mot ordet kunskap, man måste tro på att verktyget skall fungera och det önskade resultatet skall infinna sig. Det gäller allt man vill åstadkomma, även i västerländsk medicin.
  Homeopati utövas av väldigt många idag, den är etablerad inom idrottsvärlden och det finns mängder av nöjda patienter säkert också en del missnöjda.

 17. Som tur är dör ingen av homeopati. Däremot dör miljontals människor varje år bara av biverkningarna av konventionell medicin som ordinerats vid vanliga sjukhus. Lägg till alla som dör på grund av vårdfel, värdelösa/livsfarliga vårdmetoder och ren ignorans.

  Min pappa dog 2012 för att läkarna på Huddinge sjukhus inte hade någon lust att använda en monitor på fingret som kollar att det finns puls. Ignorans. Idag 2016 trots flera anmälningar och processer anser de att de inte gjort något fel och utan att motivera. I statistiken skriver de att han dog av hjärtstopp/andningsstopp typ att dödsorsaken var “naturlig”.

  Förmodligen dör de flesta äldre i Sverige på detta sätt i förtid pga ignorans, värdelösa metoder, biverkningar, vårdfel.

  Dödligt kvacksalveri enligt rutin och det enda vårddebatten handlar om är problemet med “bristande resurser”.

 18. “Som tur är dör ingen av homeopati” är kanske det bästa man kan säga om den så även inom “alternativ”-“komplementär”medicinen kontroversiella lära. Men det är nog inte helt sant….för hur många dör av att använda sig av verkningslösa homeopatiska mediciner vid svåra sjukdomar som cancer,neurologiska sjukdomar,hjärt och kärlsjukdom,ryggar som måste opereras eller behandlas med fysioterapi,sjukgymnastik osv istf att vända sig till till den “reguljära sjukvården? Ja, det vet vi inte för det är det svårt att få statistik på och vid en obduktion går det inte att hitta spår av homeopatiska behandlingar…….
  Ett ännu större problem är de som vid systemsjukdomar eller svårigheter att få en riktig diagnos pga skolmedicinens tillkortakommanden pga underfinansiering och usel organisation snurrar runt i sjukvården utan att få adekvat hjälp SAMTIDIGT som man desperat till dyra pengar testar homeopati,ayurveda,healing,zonterapi, schamanism, och en uppsjö av sk hälsokostpreparat…..!ofta allt i en hemsk blandning….

  • Anders Engqvist
   Det går inte att skylla på underfinansiering att etablissemanget stöder hälsovådliga kostråd med följdverkan av eljest obehövlig medicinering och försämrad hälsa. Du och Per Larsen vinglar omkring den brännande problematiken och pratar bredvid ämnet.

 19. Den reguljära sjukvårdsorganisationen och förhärskande medicinska paradigmet (skolmedicinen) är inte utan betydande allvarliga problem vilket också öppnar för mer eller mindre oseriös,verkningslös men med starka kommersiella drivkrafter etablerad sk alternativmedicin.
  Men lösningen på problemet är då inte att släppa in alternativmedicinen under den offentliga finasieringens varma täcke (om den inte kan visas vara medicinskt verksam) utan att reformera HELA det offentliga sjukvårdssystemet så att man begränsar och bättre kontrollerar “Big Pharmas” starka ställning och korrumption av sjukvården. Och att man omorganiserar sjukvården bort från det för sjukvårdsorganisationen så skadliga New Public Management som orsakar bla suboptimering och allmän desorganisation av sjukvården. Vidare måste man skärpa kontrollen av all sorts medicin oberoende av om det handlar om skolmedicin eller sk alternativmedicin. Det måste givetvis göras utifrån vetenskapligt etablerad kritisk metod för något annat vetenskapligt alternativ finns inte utanför de religiöst/andliga paradigmen……!

 20. Anders Engqvist och Anders Engqvist, koppla gärna ert resonemang till artikeln ni kommenterar!
  Ämnet är att Schweiz har givit någon sorts erkännande av Homeopati, det betyder att de som förespråkar Homeopatisk behandling och medicin har vunnit en framgång och att Scientisterna och deras VoF har fått en smätt på näsan. Man kan naturligtvis anse att alla i Schweiz är korkade och inte kan tillvarata sina egna intressen men löjets skimmer faller nog på den som påstår detta.
  Den så kallade alternativmedicinen är mycket större än den västerländska “vetenskapsmedicinen”, om man tar med Kinesisk traditionell medicin och annat. Den största faran här är att genombrottet för sammanslagning och olika fusioner av vetenskaper, erfarenheter och vårdtraditioner hamnar i Indien eller Kina, då förlorar väst det mesta av sin forskar och forskningskapacitet, därmed också sitt ledarskap inom de vetenskapliga disciplinerna.

 21. Det återstår att se vad för egentlig betydelse den Schweitsiska folkomröstningen i praktiken får. Det har ingen automatisk spridningseffekt i EU eftersom Schweitz inte är medlem i EU och hade de varit det så hade folkomröstningsresultatet kunnat överprövas av EU- rätt.
  När det gäller risk för att t.ex Sverige och EU skulle överflyglad av en indisk/ kinesisk alternativmedicinmarknad så är inte det särskilt troligt. Det säljs ju redan nu via hälsokosthandeln redan sen länge mycket sånt i Sverige. Häromåret uppmärksammades just ayurvedamediciner för att innehålla tungmetaller och höga halter av andra skadliga ämnen. Liknande fynd har gjorts i kinesisk alternativmediciner……..Det är ju tvärtom så att sk traditionell medicin alltefter det att ekonomi och forskning stärks i Asien så faller den traditionella medicinen tillbaka. Det har fungerat och fungerar som ett fattigmans alternativ. Men en växande och förhållandevis ekonomiskt stark medelklass ställer krav på att få tillgång till modern skolmedicin som upplevs som säkrare och mer verksamt fungerande…….! Det finns forskningsprojekt där den kinesiska staten scannat av traditionella mediciner för att hitta verksamma och potenta substanser och man har hittat ett fåtal bland tusentals på alternativmedicinmarknaden, bland annat ett som gav sin uppfinnare Nobelpriset i medicin. Men på det stora hela är alternativmedicin på tillbakagång i hela Asien…..!

 22. Ang homeopatisk förtunning
  http://homeopatiframjandet.se/homeopati/

  “En intressant teori har förts fram av nobelpristagaren i medicin och fysiologi, Luc Montagnier, som kan vara början till en förklaring varför homeopatiska läkemedel har förmåga att bota sjuka människor och djur. Han har påvisat att sekvenser av bakteriellt DNA efter homeopatisk spädning och skakning kan sända lågfrekventa elektromagnetiska signaler som är karakteristiska för den aktuella bakterien.”

  Det är inte trovärdigt, men Montaigner tror tydligen, eller medverkar han i en medveten desinfo?
  Ngt så litet som en DNA-molekyl KAN nämligen inte sända ut Lågfrekvent emf. Det är bluff om han påstår sig ha påvisat det.
  Och varför skulle spädningen ändra på ngt enligt den teorin? Skulle molekylerna kanske börja sträcka på sig?
  Många artiklar förklarar att han tror att DNA kan teleporteras mha lågfrekvent emf.
  Kan det vara big pharma som har lurat ut att de kan ta mer betalt ju mindre de levererar?
  Smart affärside iofs.

 23. Perfekt! Då kan alla ni som lever i er alternativa fantasivärld bygga en grotta i de schweiziska alperna och hålla er där.

  Vi som förstått att använda instrument för att undersöka den riktiga världen och dubbelblinda placebokontrollerade studier för att bekräfta hypoteser gläds åt tanken.

 24. Fredrik Alvelöv
  Ironin tappar betet i de något märkliga formuleringarna. Schweiz har ett av Europas och kanske världens bästa anseende, det spelar stor roll vad de tolererar eller förkastar.
  Scientister är ofta helt blinda för de vetenskapsteoretiska problem forskningen har att hantera. Du får naturligtvis behålla dina glada tankar, dubbelblinda placebokontrollerade som de säkert är.
  Hur kom du fram till att ett inlägg borde skrivas och med just den formuleringen?
  Om jag skall följa gamle Vygotskij’s funderingar så har du internaliserad en massa självgott babbel om din egen förträfflighet, klarsynthet och intelligens. Men det är bättre om du själv förklarar!

 25. Fredrik Alvelöv
  Ifall du inte sett vad Per Larsen skrivit tidigare så försvarade han nyligen etablissemanget när dom hindrade Martin Pall att föreläsa för studenter om det han funnit i god referentgranskad forskningslitteratur beträffande emf och dess påverkan på biologiska system.
  Det etablissemang Per försvarade hånar knappast kravet på dubbelblinda tester som han nu gör i sin kommentar.
  Etablissemanget lurar enligt experter med insyn på folket en del onyttig användning av mediciner för big pharma’s profiter.
  Dom dvs big pharma, kanske utvecklat sin taktik nu genom att infiltrera och ta över alternativ humbug (förutom sin egen etablerade humbug 🙂 ). Tidigare och kanske fortfarande fruktar big pharma FUNGERANDE altmedicin men inte humbug. Det kan man tjäna pengar på om det ändå tillåts.
  Jag bör inte utan bevis anklaga Per för att vara lejd men hans agerande kan vara i linje med vad etablissemanget önskar trots att det ter sig motsägelsefullt.

 26. DET FINNS BARA ETT SÄTT ATT BEVISA ATT HOMEOPATI FUNGERAR OCH DET ÄR GENOM ATT PRÖVA SJÄLV UFFE JOHANSSON
  MEN EFTERSOM DU REDAN HAR DRAGIT NED RULLGARDINEN OCH PÅ FÖRHAND BESTÄMT ATT DET INTE FUNGERAR SÅ VÅGAR DU SÄKERLIGEN INTE ENS PRÖVA.
  FÖR OM DET MOT ALL FÖRMODAN SKULLE FUNGERA JA DÅ HAR DU PROBLEM.
  NU ÄR DET SÅ ATT DET FUNGERAR, DET HAR JAG SJÄLV ERFARIT
  JAG ANVÄNDER NUMERA BARA HOMEOPATI , ZONTERAPI OCH ANDRA ALTERNATIVA TERAPIER FÖR ATT BOTA MIG OCH MIN SLÄKT. DET FUNGERAR ALLDELES UTMÄRKT.
  OCH JAG SLIPPER GÅ TILL DOKTORN OCH FÅ ORDINERAT EN PÅSE MED ONÖDIGA OCH FARLIGA MEDICINER

 27. En liten anekdot berättades av min arbetskamrat, den handlade om en ung flicka som trots oändliga antal läkarbesök inte fick någon hjälp. Av en tillfällighet konsulterades en homeopat som ställde diagnosen, det var någon sorts epilepsi hon led av och senare kom hon även att behandlas för denna sjukdom av den vanliga vården, hon behövde behandling resten av livet.
  Jag tror att det i Schweiz finns ett stort antal berättelser som denna och vittnesmål om framgångar för homeopati, därför måste man ta hänsyn till och visa respekt för denna verksamhet. Den här anekdoten visar också att det kan finnas direkta fördelar med homeopati i vården.

 28. Per Larsens lilla berättelse om homeopati i Schweitz är ett utmärkt exempel på sk “anekdotisk evidens” dvs icke belagda skrönor och historier som tas till “bevis” för att olika preparat har påstådd effekt! Nej, utsattes de homeopatiska preparaten för dubbelblindtest skulle bluffen raskt vara avslöjad!

 29. Anders Engqvist; Ett litet förtydligande; Anekdoten är ifrån Sverige, läs “min arbetskamrat” och att det i Schweiz och Centraleuropa finns många med liknande erfarenhet, till skillnad från oss Norden som levd under någon sorts materealistisk vänsterregim i knappt hundra år.
  Att krympa ner Homeopatin till ett preparat är fel, läs “konsulterades en homeopat som ställde diagnosen” det bör förstås just som det är skrivet.
  Att Anders dubbelblindhet börjar redan vid läsandet av kommentaren finns det nu viss evidens för men jämfört med den enkla blindhet för en verklighet utanför kommentarerna inkluderande en Homeopati som frodas, så kan den verkligheten raskt framstå som motvillig.

  • [Kommentaren raderad eftersom den var nedsättande – håll god ton – visa respekt – NewsVoice är inte rätt forum för att smutskasta alternativmedicin]

 30. Ska nog inte delta mer i debatten här i denna fråga! Jag har varit kritisk till homeopati men inte ägnat mig åt personangrepp. Kritik mot homeopati särskilt om anhängare inte klarar av att försvara den är tydligen inte tillåten på denna sida och det drar jag mina slutsatser av.
  Jag provar givetvis inte preparat som inte i dubbelblindtest kunnat visa att de är verksamma och med små biverkningar. Med homeopatiska preparat är det ju så att de är så utspädda att de kan inte ha någon effekt Men är därför troligen inte heller farliga. Hursomhelst vill jag inte vara någon försökskanin.

 31. Vilka många roliga slutsatser ni drar utan att komma fram till något egentligen,

  Först vill jag påstå att det vi skriver i Sverige är fel: “Vetenskap och beprövad erfarenhet”
  “Vetenskap eller beprövad erfarenhet” skall det vara – alltså antingen visar man det vetenskapligt eller så har man genom åren en beprövad erfarenhet. Flera länder skriver det också på detta sätt – titta efter så kan ni lära nåt nytt.

  Jag kan även berätta att CancerStamceller (i en tumör finns kanske 0.2% – 1.2% stamceller) inte är känsliga för de cytostatika som används i cancervården. När tumören kanske minskar är det dotterceller som går åt men stamcellerna påverkas inte. Dom ligger och bidar sin tid omgrupperar och kommer igen. Detta är relativt ny kunskap så många onkologer känner inte till detta om Cancer-Stamceller.
  Dessa Stamceller kan kan avliva med curcumin och ex. ingefära som kommer från maten i exempelvis Ayrveda.
  Bästa hälsningar från Karl E Arfors

 32. Där ser man en av nackdelarna med direktdemokrati. Majoriteten kan besluta att nonsens är lika viktigt som vetenskap.
  En annan är att majoriteten lätt kan förmås att rösta nationalistiskt. Vilket bara glädjer … guess who?: Svar: Nationalisterna som firat så lysande triumfer så sent som under första och andra världskriget med miljoner och åter miljoner dödade och hundratals miljoner skakade och skadade för livet på olika sätt.
  Direktdemokrati är enkelt, men är lätt att manipulera i en riktning som en majoritet inte står för innerst inne och långsiktigt inte är betjänta av.

  • Nationalister firade inga triumfer under den perioden du nämner. Britterna var hjärnorna bakom årtionden av infernaliskt konspirerande mot Europa. Och britterna var inga vänner av spridande av kunskap, tvärtom. Att hindra andras utveckling och minska befolkningar var deras mål.
   Folkomröstningar är ett trubbigt instrument , men när en tyrannisk oligarki saboterar alla samhällens funktion som nu är fallet är det åtminstone ett sätt att demonstrera. En större öppenhet för alternativ öppnar inte bara för hokuspokus utan även för av eliten marginaliserad SERIÖS vetenskap!!!

 33. Inför första världskriget jublade nationalister i de flesta av de europeiska staterna. Det vet du väl?
  Och italiensk, tysk och japansk nationalism hade väl ett litet finger med i spelet vid utbrottet av andra? Eller har resten av världen missuppfattat saken?

  Peter, du kan väl förklara för oss fåkunniga.
  Berika oss med din outsinliga visdom.

  • Red jag tar inte illa upp om du tar bort detta svar till MickeF’s OT men här kommer det iaf.
   Jag har redan berikat er många gånger förut på Newsvoice och jinge och fler ställen med okänt utfall.
   Ett svar är att britterna infiltrerade de berörda länderna genom dold eller mindre dold diplomati och mutor. Britterna var då mycket omsorgsfullt organiserade bakom den demokratiska fasaden men hederliga demokrater som den liberale premiärministern Campbell Bannerman visste ingenting när kriget plötsligt bröt ut. I Frankrike intrigerade britterna bort fredsinriktade och intrigerade in krigsinriktade. Samma beträffande ryska nyckelpersoner. Mussolini värvades av Britterna. Enligt BBC 1917 men fakta tyder på att det skedde redan före WW1. Britterna kallade Japan sin polis därborta. Japan anfölls oprovocerat av Usa 1853 och efter det kunde britterna efter hand lotsa Japan mot militarism. Syftet var att spela ut dom mot Ryssland.
   Men Britternas makt berodde inte bara på britter utan de utnyttjade de nätverk de ingår i. Band med oligarkier i många länder och inom kyrkan förutom frimureriet utnyttjades. Inför andra världskriget kunde britterna se tillbaka på hur de under flera årtionden lyckats vrida tysklands helt legitima nationella strömningar till en förvänd variant anpassad efter Mackinders geopolitiska agenda riktad mot Sovjet. De hade dessutom lyckats utöva braindrain mot Europa för att bygga upp Manhattanprojektet med personal av flyende vetenskapsmän. Britterna var mycket angelägna om att nazisterna skulle hindra assimilerade judar att stanna i Europa och uppmanade till judeutrotning. Det andra motivet var ju befolkandet av Palestina eller för dom motspänstiga att gå under. Britterna hindrade nämnvärd immigration men erbjöd några få biljetter till Madagaskar.
   Både zionistledare och andra länder bär skuld men bara britterna låg bakom den utstuderade planeringen bakom denna dramatiska era. Och den av Britterna eftersträvade åderlåtningen av tysk och övrig vetenskap på kontinenten genom den duperade Hitler kvarstår. Usa tog över. Kanske hade europeisk hälsovetenskap valt en annan väg om det inte skett. Mindre Rockefellerstyrd.

 34. Med utbildning inom och erfarenhet av att arbeta både inom alternativmedicin och skolmedicin känner jag mig ändå måttligt lycklig av denna nyhet och vet ärligt talat inte om det skulle gynna alternativmedicinen att ingå i den skattefinansierade vården. När jag hade en alternativmedicinsk mottagning hade jag ett klientel som hade tagit ett medvetet beslut att själv betala för den vård jag gav, personer som var redo att göra förändringar för att bli friska eller förebygga allvarligare symtom/sjukdom. Personer som kommit till en punkt där de var redo för ett helhetsperspektiv, redo för att ta ansvar för sin egen hälsa. Det är mycket mer frustrerande för mig att vara vårdgivare inom skolmedicinens primärvård, vilket jag är nu, där majoriteten av patienterna inte har denna öppenhet och beredskap att göra genomgripande effektiva förändringar som leder till bättre hälsa. Skattefinansieringen och vårdens upplägg med för lite utrymme för verkliga möten tycks tyvärr underblåsa en del symtom och konservera människor i en omedvetenhet om deras eget ansvar för sin hälsa. “Jag har ju frikort så nu kan jag boka in några behandlingar”, kan man få höra. Men oftast är det inte ens på en sådan medveten nivå..
  Livsstilssjukdomar står för den största kostnaden nuförtiden. “Sveriges totala kostnader för hälso- och sjukvård och förlorade inkomster till följd av sjukfrånvaro eller för tidig död beroende på kost, fysisk aktivitet, alkohol och tobak, har beräknats till 50 miljarder kronor per år.” (Den som är intresserad kan läsa mer om detta:
  https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2014/april/livsstilen-vallar-tusentals-dodsfall/
  Och tyvärr tror jag att alternativmedicin som skulle ingå i den skattefinansierade vården skulle falla offer för samma omättliga behov som skolmedicinen utsätts för. Befolkningen blir sjukare, vården kostar allt mer och resulterar i nedskärningar som drabbar personalen och till slut gör oss sjuka också. Problemet som jag ser det ligger lika mycket hos befolkningen som är omedveten och ignorant om sitt eget ansvar för sin hälsa. Vården behöver ställa motkrav när sambanden är så tydliga att dålig kost, brist på motion, ökad rökning och alkohol är orsak till cancer, hjärt-kärlsjukdom, diabetes, psykisk ohälsa mm. Det gör mig rent förbannad att vi vårdgivare ska betala med vår hälsa för att befolkningen i stort är ovillig till förändring (jag VET att det finns många i vården som röker, dricker och rör på sig för lite men det är principen att ansvaret läggs på den som vårdar istället för den som lever ohälsosamt jag vänder mig mot).
  JA vi behöver som befolkning mer alternativmedicinskt perspektiv, och då tänker jag främst på den traditionella kinesiska medicinen, ayurvedan, mindfulness, yoga, qigong, medveten andning, meditation eftersom de med tiden och regelbundet användande/utövande leder till ökad självkännedom och en vilja och förmåga att ta ansvar för sin egen hälsa. (I och för sig kan nog upprepade besök på vårdcentralen hos ständigt nya, stressade och oengagerade stafettläkare också väcka den där känslan av att man nog behöver läsa på och ta ansvar för sin egen hälsa för dom där experterna som skulle kunna allt dom finns visst inte längre..)
  Det är ju helt absurt att konsumtionen av alkohol i Sverige ligger på 9,4 liter ren sprit per person och år, och då är det ett genomsnitt för alla över 15 år. Eftersom jag inte dricker alkohol dricker alltså någon annan av oss “vuxna” 19 liter per år… Och så vet vi att alkohol allena (även vid måttligt, dvs “normalt” drickande) kan ge över 60 olika sjukdomar, tex högt blodtryck som var och varannan patient har.
  Så jag tycker den verkligt intressanta frågan är varför gör vi så här mot oss själva? Varför fortsätter vi stressa, hälla i oss gift, äta sånt som vi vet är ohälsosamt, strunta i att röra oss? Kanske, kanske skulle en integrering av alternativmedicin i skolmedicinen kunna ge fler patienter tillgång till synsätt som ger en ökad vilja att ta eget ansvar, men risken är nog stor att de alternativa metoderna mals ner i samma form som inte ger tillräckligt med utrymme för verkliga möten mellan patient och vårdgivare pga brist på resurser. Att något är enligt vetenskap och beprövad erfarenhet är fullständigt ointressant om det inte leder till en ökad medvetenhet och förmåga till eget ansvar för sin hälsa.

 35. MickeF

  Denna artikel har inget med nationalsocialism att göra. Alternativmedicin har inte heller något att göra med ovetenskap, utan istället vetenskap och beprövad vetenskap.

  Låt oss hålla diskussionen seriös och undvik arrogans. / red

 36. Gillar tanken på att ställa en kravspecifikation på patienten för att behandling skall komma ifråga. Det borde kunna genomföras omedelbart.
  Patienter skall göra sin hemläxa, träning, kost och återhållsamhet med negativa saker som kan skada rehabilitering, annars ingen vård.

 37. En expertläkare med många patienter får inte tipsa en patient om att prova något som en annan patient experimenterat fram och som fungerat, om det inte är vetenskapligt bevisat. Förhoppningsvis kan läkare i Schweiz nu sprida erfarenheter mellan sina patienter utan att riskera sin legitimation.

  Bra inlägg @Ingela, håller helt med dig.

 38. Uffe Johansson 17 Apr, 2016 at 12:00

  Det är främst läkemedelsindustrin/skolmedicinen som säljer ormolja.

  En likhet mellan läkemedelsindustrin och alternativmedicinen är att det förekommer bedragare inom båda. Skillnaden mellan de båda är att det finns bra och biverkningsfria metoder inom alternativmedicinen.

  Den enda riktigt behövda grenen av skolmedicinen är kirurgi, resten sköts i de flesta fall bättre med alternativa metoder.

  Det är löjeväckande att du så kategoriskt förkastar homeopati, Uffe Johansson, du har ju uppenbarligen inte en susning om vad det är du skriver, alternativt vill inte vara sanningsenlig.

  • Per
   Eliterna inom medicinen medverkar i en del fall till att även backa upp humbug INOM alternativmedicin.
   Exempel på det är det tidigare nämnda att HIV-experten Luc Montaignet (LucM) backar upp påståenden om att DNA fjärrstyr varandra på långt avstånd med lågfrekvent elektromagnetisk strålning. Det finns inte ngn fysikalisk möjlighet att det kan stämma.
   Till saken hör att aids orsakades med stor sannolikhet av forskning i Kongo för att ta fram poliovaccin medelst manipulerande av serum från levande apor på platsen. I slutet av 1950-talet. LucM är ju en berömdhet inom aidsforskningen men ingen i etablissemanget vill kännas vid ovannämnda fakta utan hävdar att det skett genom naturlig kontakt mellan människor och apor vid samma tid. Att då understödja hypotesen beträffande fantastiska egenskaper hos DNA ovan kan vara ett sätt att skydda de intressen inom västeliten som ställde till problemet. Ett årtionde senare spred Robert MacNamara uppgifter om att dom redan i mitten av 70-talet inom militär forskning skulle kunna tillverka ngt i stil med HIV. Varför sprida ut det om det var sant? Mer troligt en desinformation för att skydda samma intressen.
   Eftersom den av stjärnan LucMs uppbackade hypotesen om DNA används bla som en ‘förklaring’ till homeopatins ‘submolekylära’ verkan bör ni som tror att underutspädning fungerar se upp. Dom utnyttjar er.
   Dom fruktar en kunnig befolkning men hjälper gärna till med att fördunkla er verklighetsuppfattning.
   LucMs motiv vet jag inget om.

 39. Anders Engqvist 22 Apr, 2016 at 22:12

  Det är alltid lika lustigt när såna som du, Anders Engqvist, låtsas ha svaren på alla frågor och trots att ni inte själva kan prestera ett enda vettigt argument för er egen sak har mage att avfärda sånt som hotar de stora industriernas vinstintressen,

  Du försöker nedvärdera homeopatin genom att helt orättvist jämföra den med religiositet samt hänvisa till att inga “vetenskapliga” tidskrifter publicerat några studier i ämnet.

  Båda dessa knep är så billiga och slitna att de endast biter på de mest lättlurade.

  Homeopati har inget med tro att göra, det fungerar utan tvekan, vilket många av de som prövat kan skriva under på.

  Inte bara erfarenheten hos miljontals användare visat att homeopati fungerar, studier i drivor visar också att så faktiskt är fallet.

  Att de “vetenskapliga” tidskrifterna inte tar in homeopati-studier i sina blaskor kommer sig bevisligen av att dessa är styrda av läkemedelsindustrin. Som om du inte redan visste om detta, Anders Engqvist.

  Det vore så intressant att få veta vilka ekonomiska bindningar du har till läkemedelsindustrin.

 40. @Peter G. Nobelstiftelsen är en del av det anglosaxiska etablissemanget som du kan en hel del av. Luc Montagnier har mycket ingående forskning om hur vatten fungerar som kommunikationsmedel och vattnets minnesegenskaper. Minnesegenskaperna finns där och bygger på vattnets höga dielektriska konstant. Vatten är alltså en kraftig kondensator och är grunden till dess homeopatiska egenskaper. Nobelpristagaren Luc Montagnier hamnade i samma fälla som så många andra forskare med integritet, pengar. Nobelpriset som sådant har genom hela förra århundradet använts mer eller mindre i politiska syften för att säkerställa en agenda. Luc Montagnier fick först forska i AIDS-relaterade ämnen, få ett Nobelpris för det för att sedan kunna tystas ned som en lakej för inhumana medicinska försök. Vem kan exempelvis glömma fredspriset till Barack Obama, den enda president i USAs historia som under två mandatperioder lyckats hålla landet i ett kontinuerligt anfallskrig? Nya forskare ser dagen gry varje morgon och forskningen går framåt. Det gäller bara att ta fram detaljerna som hänger ihop, Ken L. Wheeler har lyckats med att visualisera hur vårt gränsskikt ser ut mot mikrokosmos. Hans försök och uträkningar bygger på gyllene snittet och hur två magnetiska simultana roterande fält skapar polarisering och vår upplevda verklighet. Det bör slå 1900-tals teoretiska vetenskapliga kliv, skapade inom styrd akademia, med hästlängder. Riktig kunskap som hänger ihop behöver faktiskt inte vänta på ett godkännande från någon högre ort som fungerar som en broms för att ett fåtal ska berika sej. Kolla in Wheelers snygga upplägg på youtube.
  https://www.youtube.com/watch?v=N3bw0ksnDHg

  • Jan R
   Jag känner igen den känslan som du ger uttryck för. Men det går över när man höjer verifieringskraven till en acceptabel nivå.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here