Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Regering JO-anmäls för att ha spelat bort svenska folket angående NATO och internationella handelsavtal

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 19 maj 2016
- NewsVoice redaktion
Stefan Löfvens regering, 2014 - Foto: Frankie Fouganthin, Wikimedia commons

En JO-anmälan har gjorts som riktas mot Stefan Löfven, Regeringen och tidigare Alliansregeringen för ohörsamhet och avfärdande av de demokratiska spelreglerna. NewsVoice publicerar texten som tar upp NATO-frågan, kärnvapen i Sverige och internationella handelsavtal. Anmälan har skickats in av medborgaren Lasse Wikman som anser att de styrande ignorerar det svenska folket som deltagare i beslut som påverkar hela Sverige, alla medborgare, folkhälsa, ekonomi och säkerhet.

ANMÄLAN

Lasse Wikman
Lasse Wikman, privat foto

Anmälan mot Stefan Löfvens regering, för ohörsamhet och avfärdande av de demokratiska spelreglerna.

Under valet 2014, var det ingen av blocken, som talade om några avgörande frågor för Sverige. Man höll tyst om Värdlandsavtalet med Nato, man höll tyst om handelsavtalen mellan Kanada och EU, det s.k. CETA-avtalet och man höll tyst om handelsavtalet och serviceavtalet mellan EU och USA, de s.k TTIP-avtalet och TISA-avtalet.

Alla dessa avtal är oerhört avgörande för Sveriges framtid, men inte med ett ord nämndes det om detta. Istället, 14 dagar innan valet i september 2014, så lät Alliansregeringen genom ÖB Sverker Göransson, skriva under Värdlandsavtalet mellan Sverige och Nato. Det är häpnadsväckande.

Under lång tid har den nuvarande regeringen inte talat öppet om detta avtal. Försvarsminister Peter Hultqvist har avfärdat alla diskussioner och oroliga röster med att detta är inget speciellt. Men speciellt är det.

Värdlandsavtalet innebär bl a att Sverige kommer att få kärnvapen på svensk mark. Därtill utländska trupper, som inte kan åtalas enligt svensk lag, om de begår brott i Sverige. Vi måste alltså ge upp vår alliansfrihet/neutralitet och öka oron i Östersjön. Om en militär konflikt startar från svensk mark, kommer Sverige att bli indragen i krig. Det skulle isåfall bli första gången Sverige krigar på mer än 200 år. Detta är avskräckande och skrämmande.

Handelsavtalen har för det första inte skötts enligt vad Statsminister Ingvar Carlsson värnade om vid inträdet i EU 1995. Statsminister Carlsson värnade transparensen. Han sade att det är av stor vikt att allt som sker inom EU, hur diskussioner går och vilka besluts som tas utifrån de värdegrunder man har, ska vara offentligt. Så är nu inte fallet inom EU.

Cecilia Malmström som är EUs handelskommissionär har hand om avtalet CETA, TTIP och TISA. Hon vägrar att informera EU parlamentariker på ett lätt och propert sätt. Utan varje parlamentariker som vill läsa vad som pågår i förhandlingarna, måste förödmjuka sig, bli muddrade på allt de har på sig, så att parlamentarikern inte ska kunna notera något. Dessutom gäller tystnadsplikt. Detta är inte transparens.

När det gäller avtalen, så är innehållet i alla tre, av sådan art, att det går stick i stäv mot alla enskilda EU-medborgares önskan om ett bra liv med stor trygghet för maten, jobben och den service samhället erbjuder. Alla dessa tre avtal innehåller paragrafer och regler, som enbart går de stora multinationella företagen till mötes. De 500 miljoner som lever inom EU åsidosätts.

Med tanke på att vår nuvarande och även den förra Alliansregeringen har lagt grunden för dessa avtal, som vi svenskar är emot i majoritet, så vill jag att ni inom JO granskar och poängterar, om möjligt varnar regering och Allianspartier, att de måste följa svensk lag och innan beslut av en sådan art tas, som dessa avtal utgör, ska det finnas utrymme för information och folkomröstning i vart och ett av dessa gigantiska avtal.

Jag vill minnas att vi i Sverige hade folkomröstning om kärnkraften. En sådan kan vi ha igen, om Värdlandsavtalet, NATO, CETA, TTIP och TISA. Men först efter att alla medborgare har haft möjlighet att sätta sig in i dem.

På vilket sätt anser Ni att myndigheten/tjänstemannen har agerat felaktigt?

Genom att inte låta svenska folket genom demokratiska former, få avgöra dessa gigantiska avtal. Folkomröstning är lämpligt i ett sådant fall.

Text: Lasse Wikman


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq