Brexit – ännu en ekonomisk jordbävning

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 juni 2016
- NewsVoice redaktion
Anders Silverfall - Foto från egen Linkedin-sida

Anders Silverfall - Foto från egen Linkedin-sidaSå har det hänt igen. Folk har förlorat nära 10 procent av sina besparingar på en störtdykande aktiemarknad. Britterna har folkomröstat för att lämna det europeiska samarbetet och isolerat sig på sin ö i Atlanten pådrivet av en opinion att EU är för dyrt och att det inte klarar av att styra upp migrationsfrågan med en ekonomisk jordbävning som följd.

Text: Anders Silverfall (Monetardemokrati.se), fil mag i data/systemvetenskap. Anders är författare till boken ”Monetärdemokrati – En ny human världsordning”, Averbis förlag

Men är inte dessa båda frågor egentligen samma fråga nämligen att man ser både EU och migranterna som en kostnad, alltså på sitt djupaste plan att Storbritannien har brist på pengar?

Men eftersom 98 procent av alla pengar bara är siffror på datorskärmar och den största siffran är oändligheten finns det alls ingen brist på pengar – det är det kapitalistiska systemet som skapar bristen genom att inte ha en samhällsarkitektur som kan åtgärda penningbrist. I alla andra tillfällen då det saknas varor ser man till att producera mer så att behoven täcks.

Men trots att pengar också är en handelsvara, som man bisarrt nog kan köpa för pengar, gäller inte samma regler för dessa. Här accepterar man att penningbrist är en naturlag – en marknadsekonomisk sådan som i princip har gudomlig status och därmed inte kan ifrågasättas.

Men alla med ögon kan ju se att världen inte mår bra. Eftersom alla människor och länder har större eller mindre penningbrist är alla konkurrenter om att få tag på varandras pengar och därmed mer eller mindre fiender djupast sett eftersom den som får slut på pengar går under. Och eftersom det ekonomiska systemet av idag uppmuntrar konkurrens blockerar det per logik också fritt samarbete, vilket vi nu ser med Brexit.

EU ska nu göra det så smärtsamt som möjligt för britterna att lämna äktenskapet, en bitter skilsmässa, för att avskräcka andra medlemsländer från att slå in på samma väg. Och britterna ska skära loss så stor del ur EU som möjligt i form av ekonomiskt fördelaktiga villkor som gynnar dem i att få tag på andras pengar via framtida handel.

Hur mycket smärta, friktion och strid har inte kampen om pengar skapat genom århundradena? Och delar vi inte med detta marknadsekonomiska paradigm fortfarande samma livslagar som djuren? Kamp, den starkares överlevnad på de svagares bekostnad, konkurrens, att man tjänar på att bedra, luras och överdriva sin egen duglighet, revirtänkande genom tullar och andra handelshinder, vi mot dem, nationalistiskt flocktänkande som i värsta fall ger utslag i högerextrem rasism. Listan kan göras lång.


Vore det inte istället en god idé att ta några steg tillbaka och se vad vi håller på med? Vi bor alla på samma planet och kallar oss människor. Planeten är rik på resurser som vi med rätt teknik kan leda in i kretslopp så att de räcker för alla tills solen slocknar.


Den tekniska utvecklingen har gett oss möjlighet att leva fantastiskt lyckliga och bekväma liv med ett välde av varor och tjänster som fyller alla tänkbara behov så att ingen enda människa skulle behöva frysa, svälta eller försmäkta i själsliga fängelser av sysslolöshet eller meningslöshet.

Vi beter oss istället fortfarande som djuren och vårt ekonomiska system och därmed vårt samhällssystem i stort underblåser detta beteende då endast den starkaste vinner. Den sjuke eller svage lämnas därhän och är inte längre en resurs utan en kostnad och bör likt den skadade vargen skäras av från flocken, vilket nu sker med Storbritannien.

För det är ju ett vetenskapligt faktum att vi för miljoner år sedan varit djur och därefter genom mellanstadier som australopithecus, homo erectus och neandertalmänniskan nu krönt vår utveckling med nuläget homo sapiens, som ordagrant betyder ”vis människa”. Men vetenskapen har också slagit fast att djurriket ännu kastar sina långa skuggor över homo sapiens genom att vi i många situationer styrs av vår nedärvda reptilhjärna och vi har därför både djuriska sidor och mänskliga sidor i oss.

Det rådande ekonomiska systemet stimulerar och uppmuntrar den djuriska sidan och det behövs därför inspiration även för den mänskliga, vilket mina böcker är ett försök att bidra till. Humanitet är inte bara medkänsla med människor i nöd, det är även intelligensmässiga system och samhällsbyggen i samma anda med designen av det ekonomiska systemet som djupaste fundament, då detta påverkar allt.

Mitt förslag till reform är att pengar skall flöda i ett kretslopp likt blodet i våra organismer och övriga flöden i naturen. Kretsloppsprincipen är fundamental för allt liv och där detta upphör eller inte existerar infinner sig sjukdom och stagnation, förstockningar och blockeringar, frustration och spänningar. Det ekonomiska systemet måste bringas i kontakt med livets lagar för att uppfylla sin funktion som bärare av livskraft för hela mänskligheten.

Men en humanare värld bygger djupast sett på varje enskild människas längtan att se oss som ett, en mänsklighet, med ett gemensamt mål. Att skapa ett lyckligt liv på vår gemensamma planet i världsrummet. Här måste alla människor göra ett val och ställa sig frågan: Vill jag stimulera min djuriska eller min mänskliga sida?

Det är hög tid att homo sapiens börjar göra skäl för sitt namn – vis människa – och göra rätt val.

Text: Anders Silverfall (Monetardemokrati.se)

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Jag fick en tanke. Behöver vi verkligen EU för att kallas oss en vis människa? Hälsning Ulla

  • Mycket enkel, därför intelligent, analys av ekonomin! Men det finns ett stort MEN.

    “finns det alls ingen brist på pengar – det är det kapitalistiska systemet som skapar bristen genom att inte ha en samhällsarkitektur som kan åtgärda penningbrist”.

    Om pengar inte representerar ett värde, kan man naturligtvis dela ut så mycket pengar som behövs då det inte kostar något. Problemet är att om inte pengarna representerar ett värde, så representerar de inte ett värde och blir sålunda värdelösa i och med att de inte representerar ett värde. Därför skall det alltid, i en sund ekonomi, finns brist på pengar. Annars ingen värde med dem. Varför är något åtråvärt? Dels för att efterfrågan är större en tillgången. Dels för att det enda som skapar ett värde är arbete som är efterfrågat. Annars är inget värt något. Allt skulle då kunna köpas för värdelösa pengar. Dom skulle jag inte vilja ha!

    Värdet på pengar tillkommer i växlingen mellan arbete och lön. Det är ett arbete, som det finns efterfrågan på, som skapar värdet av pengar. Det är därför svårt att låna utan ett arbete. Man lånar av sitt framtida arbetsvärde. Utan att kunna vissa upp värdet av en framtida efterfrågad arbetsinsats, gör att man inte låna det värdet av sig själv, då man inte har eller gör något arbete som skapar ett framtida värde.

    När amorteringen kommer in till banken har bankens krediter förvandlats till pengar med ett värde. Arbetarens arbetsvärde.

  • Thierry Meyssan har kanske fattat bättre vad som hänt. Han instämmer i som några av oss påpekat det var de rika och kungahuset som låg bakom brexit. Han säger att England bryter sig loss för att bli Kinas priviligierade finanspartner efter det att Usa-imperiet nu försvagas. Meyssan förutspår att hela EU projektet nu snabbt kollapsar.

    27 YEARS AFTER THE FALL OF THE BERLIN WALL
    The Brexit reshuffles world geopolitics
    by Thierry Meyssan
    http://www.voltairenet.org/article192607.html

  • +Rolf Andersson

    “Dags att sätta individen i centrum”. Redan gjort. Du gör vad du känner för, med liten eller ingen hänsyn till medborgarnas bästa. Är inte det vad våra politiker sysslar med hela tiden?

    • Individen i centrum kan å ena sidan innebära ett egoistiskt tänk: kortsiktiga mål med materialistisk karaktär – eller så kan det innebära allt det som för människan frammåt genom fritt tänkande; filosofi, konst, musk. Samtliga större landvinningar har sprungit ur individuellt tänkande.
      Jag syftar naturligtvis på det sistnämnda. Att lita till människans förmåga att bygga nya världar sätter ansvaret hos individen. Det kräver litet eftertanke hur ett sådant samhälle skulle se ut.
      Föresatsen inom stor konst, literatur, filosofi är att idéerna är fria och för människan som helhet till större frihet. Det finns inget egocentriskt i detta. Samtidigt är det skapat av enskilda individer.
      Men hur kollektivism ser ut, det tycker jag vi har sett tillräckligt av. Politiker är kollektivister med några få undantag. Kollektivism leder till slaveri.
      Mvh
      Rolf

  • Innan EU-medlemskapet balanserades Sverige genom arbetstidsförkortningar så att vi delade på jobben, vi balanserade genom progressiva skatter, genom handelstullar som skyddade svenska företag och genom att trycka upp mer pengar som skapade viss inflation, en inflation som i sin tur höll handelsbalansen på en lagom nivå.

    Sedan kom Novemberrevolutionen… som följdes av EUs race mot välfärdsbottnen…
    http://josefsson.net/dokumentaerer/78-novemberrevolutionen-2004.html
    http://www.youtube.com/watch?v=Z95xH9Svq3k

  • Sant att pengar borde vara reglerade enligt mängd varor och tjänster.
    Finns en mängd initiativ på det området: Positive Money, Bill Still mfl
    Ovan låter dock väldigt socialistiskt i min öron. Ge till alla efter behov från alla efter förmåga.
    Jag tror faktiskt inte det finns något mer kapitalistiskt än en socialist. De talar inte om annat
    än pengar.
    Anledningen är att de producerar för litet och hela tiden är beroende av de som faktiskt
    bär upp samhället.
    Vad som är sjukt i dagens samhälle är överstatlighet både inom EU och inom länderna själva.
    Staten har likt den parasit den är förvuxit sig bortom all rim och reson.
    Grad av civilisation, självbestämmande individer med drömmar och visioner är vad som för människosläktet frammåt. Inga penningssystem i världen kan råda bot på bristen av tänkande individer. Penningsystemet är bara ett symptom på att människan är sjuk från institutioner typ EU som skall ta hand om oss från vagg till grav.
    Det är sant att de som parasiterar på de drivande människorna i vårt samhälle använder sig av penningsystemet: staten/politiker, banker, bidragstagare mfl.
    Men vi har i vår “ett-livs” mentalitet blivit slavar för allmosor från självutnämnda “Gate-Keepers”
    Dags att sätta individen i centrum.
    Grupptänket är en återvändsgränd.

    Mvh
    Rolf Andersson

  • De som inte omedelbart säljer har inget förlorat någonting. De äger fortfarande samma sak, men för tillfället något lägre värderat. Is i magen och lång sikt bär genom tillfälliga svackor. Avgörande är vilka värden som egendomen genererar och vilken avkastning den ger på längre sikt. Bara med skägget i brevlådan behöver man oroa sig – lätt sagt i trängda lägen!

  • Många kloka ord och idéer. Det finns ju hopp att med uppvaknandet av människan börja också dessa idéer fattar fot.
    Det som behövs är nytänkande, systemet som vi har nu är uppbyggd efter principen att få äger det mesta och många äger inget eller litet. I naturen finns inte detta, det är skapt av vissa människor med en själslig brist som aldrig kan få nog. Man kan också uttrycka det så. Pengar är också energi och just nu och det senaste århundraden pågick en kamp om denna energi, därför har vi krig och kamp. Enkelt sätt kan man redan se i samtal människor emellan vem som tar den andras energi.
    Det blir daggs att vi som Anders skriver blir humana. Djuren visar faktiskt att även de kan, bara våra projektioner på dem har varit ursäkter för oss att göra som vi gör. Varför inte kasta det gamla synsättet över bord, varför kan vi inte handla med varandra utan protektions tullar, och också bevara den egna suveränitet. Det är just mångfald som är spännande och bevingande.
    Problemet med EU visade sig vara önskningar av vissa att styra andra utan att respektera deras tankar, kultur och tradition. Påminner lite hur man alltid har behandlat barn. Daggs att bryta detta mönstret.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *