Rikspolischef Dan Eliasson bör avgå – Öppet brev

18
1108

Dan Eliasson. Den 1 januari 2015 började du arbetet som Riskpolischef. Nu är det augusti 2016 och inom Polisen har det mesta, enligt vad vi allmänheten hör, ser och läser, bara blivit sämre.

Utstakad väg

Om vi gör en lite resa, delar av din livsresa, så finns mycket att förundras över och att kommentera. Jag vet absolut inte hur du tänkt dig ditt liv. Det är ju inte många förunnat att kunna planera sitt liv efter skolan. Som jag ser det, verkar din bana vara snitslad och noga utmärkt, så att det bara har varit att följa leden. Sedan är det en annan sak om det var rätt av dig att gå utan att tänka.

Jag kan tänka mig, att de arbeten du fått efter studierna, har att göra med att du är socialdemokrat. På det viset belönas de trogna. Efter din juristexamen vid Uppsala universitet och dina studier i Amsterdam, så hamnade du i Gevéve och arbetade som rättssakkunnig inom EFTA. Direkt därefter hamnade du i den politiska hetluften, genom att erbjudas arbete hos Laila Freivalds. Detta efter något år på Utrikesdepartementet. Du blev ambassadör och statssekreterare inom Justitiedepartementet. Vid regeringsskiftet 2006 fick du jobb som biträdande chef vid Säkerhetspolisen.

Generaldirektör

Sedan kom det ena generaldirektörsjobbet efter det andra. Migrationsverket, Försäkringskassan och nu Rikspolischef. Genom stora delar av din ämbetsmannatid, har det uppstått händelser, som uppmärksammats och som fått utstå kraftig kritik. Det är som om det är du som drar till dig elände, eller att du skapar både miss- och dåliga arbetsförhållanden.

Rikspolischef Innan du skulle tillträda som Rikspolischef, så var du tvungen att berätta om alla lik du har i garderoben. Det är inte nådigt. Saker som du helst inte talat om, men som kommit fram, är att du festar hårt och ditt förhållande till alkohol är minst sagt beklagligt. Du har slagit sönder en affärsinnehavares ruta. Du har slagits och även skrivit en låt under din ”stormiga tid” som heter ”Knulla i Bangkok”. Du har fått dagsböter och hamnat i belastningsregistret.

Dessutom har du fått, under dina utlandsjobb under 80-talet, lovat bättring till dina arbetsgivare, efter dina vilda utsvävningar.

Det här känner du och många av landets innevånare till, men vad du inte verkar känna till är de facto att vi, innevånarna i Sverige, inte vill ha dig som Rikspolischef. Vi har inget förtroende för dig. Vi ser och hör bara hur fel du arbetar. Det som du gjort och vad du sagt offentligt innan Polischefsjobbet, är klavertramp och klandervärt.

Att du ändå lyckats få tjänsten som landets högsta polischef, är för mig en gåta. 3/8-16, går du ut i Expressen och säger att ”du blivit överraskad över hur illa det är.” Du verkar leva i en annan värld. För så många händelser som slutat i mord, våldtäkter, misshandel, rån, stenkastning på blåljuspersonal etc., har mig veterligen aldrig hänt tidigare.

Våldet i Sverige

Vi har en våldsvåg i Sverige, där alla kurvor pekar rakt upp och det enda du kan göra, är att förse unga flickor med ett plastarmband, så att de ska vara fredade från våld och lemlästning.

I Östersund klagar polisen med anledning av den nya områdesindelningen som gjorts. Larmcentralen sitter i Umeå och när de kallar ut polis på brådskande uppdrag, så vet de inte vilken ort som gäller, så polisen får köra mil efter mil, utan att kunna ingripa.

Polisinspektör Lars Alvarsjö skriver den 13/2-16:

”Rättssystemet hotas av kollaps. Sverige tillhör de länder i Europa som har den absolut minsta polisstyrkan i förhållande till invånarantalet med 20.000 poliser. Skulle vi följa EU-snittet borde Sverige idag ha en poliskår på cirka 30.000.”

Alvarsjö fortsätter:

”Vi har sett en nedvärdering i form av lönedumpning och kraftigt försämrade arbetsvillkor.”

Det sägs vidare – ”I en mängd förorter råder laglöshet där kriminella gängen tagit över” Under det senaste halvåret har en rad händelser påverkat polisens förmåga att klara sitt uppdrag. Flyktingkrisen och terrorhotet har inneburit en stor påfrestning för poliskåren. En stor resurs har fått avdelas till att utföra bevakningsuppgifter och utlänningskontroller. Stockholmspoliser har till exem-pel kommenderats att tjänstgöra i södra Sverige med gränskontroller och flyktingmottagning.

Danelisasson.SVT2016Förutom dessa arbetsuppgifter så skall polisen klara att hålla bevakning vid idrottsevenemang, statsbesök, Nobelprisutdelning, demonstrationer med mera. För att komma till rätta med styrningen av polisens resurser genomfördes den största myndighetsombildningen i polisens historia. 21 självständiga länsmyndigheter slogs samman till en myndighet – Polismyndigheten. Denna omorganisation har presenterats under samma hallelujarop som närpolisreformen på 90-talet.

Nu kommer poliserna att arbeta närmare medborgarna och dialogen kommer att bli bättre lokalt genom medborgardialoger och medborgarlöften. Hur blev då utfallet? Flera polisstationer har stängts eller fått begränsade öppettider och verksamheter har centraliserats till några få huvudstationer. Den lokala förankringen har till stor del försvunnit.

Samhällets förmåga att angripa brottsligheten förutsätter att hela rättskedjan fungerar. I dag har vi ett stort antal så kallade yrkeskriminella. De flesta av dessa har en historia med långvarigt missbruk och kriminalitet. De finansierar sitt narkotikamissbruk genom att på heltid begå brott. Andra ingår i kriminella utländska grupperingar som reser in i Sverige för att begå brott.

Dessa grupper har i dag blivit i stort sett straffimmuna. Åklagarna mäktar inte med den stora arbetsbörda som dessa grupper orsakar. I stället för att anhålla och häkta dessa personer så lämnas åtalsunderlåtelse för merparten av de begångna brotten. När det gäller tingsrätternas domar så staplas icke frihetsberövande straff, som villkorlig dom, skyddstillsyn och dagsböter, på varandra in absurdum.

Straff som för denna grupp gärningsmän är totalt verkningslösa. Endast i undantagsfall utdöms fängelsestraff där den dömde sedan friges efter två tredjedelar av strafftiden. Vid det laget har brottslingen ofta lyckats samla ett ansenligt brotts-CV och döms endast för en liten del av gärningarna. Vad händer med allmänhetens trygghet och samhällets rättssäkerhet när blåljuspersonal tröttnar och går hem?

Systemkollaps

Hälsingepolisen har också uttalat sitt missnöje. En polis säger

”Jag har världens bästa jobb, men världens sämsta arbetsgivare.”

Hon förstod inte vitsen med att dra ner så mycket på polisen i Hälsingland, att hon och hennes kollega får sitta timmar i bilen, för att täcka upp landskapets alla delar. Här säger man. Åtta av tio poliser funderar på att sluta. I Linköping säger Chefsåklagare Pär Andersson att man ser ett samhälle, om inga positiva förändringar kommer ske, där medborgarna inte har någon tillit till polisen och att man då tar lagen i egna händer.

Det är alldeles för få poliser i yttre tjänst och de som ska utreda brott. Ärenden där barn är brottsoffer, läggs på hyllan, berättar han. Många poliser gör ett jättebra arbete, med de är för få och därmed har de en för tuff arbetsbörda. Jag tycker inte att man inom polisen lyssnar tillräckligt mycket på sina egna medarbetare, säger Torsten Angervåg, en annan Chefsåklagare i Linköping.

Vädjan om avgång

Detta Dan Eliasson, är ett axplock ur artiklar och intervjuer som förekommit och förekommer, med anledning av att stora delar av vårt rättssamhälle håller på att bryta samman. Kan du känna ansvar över det här?

Efter att, som ytterst få personer i vårt land, ha fått de högsta chefspositionerna i tre statliga verk, så tycker jag, att du borde ha kunnat göra bättre ifrån dig. Lära dig av dina misstag. Men tyvärr. Att få det så förspänt ekonomiskt och arbetsmässigt och gång på gång bli flyttad till ännu en hög position, trots det klandervärda myndighetsutövande du gjort och gör, diskvalificerar dig för fortsatt anställning inom statlig förvaltning.

Vi medborgare i Sverige vädjar till dig att avgå med omedelbar verkar. Därmed öppnar sig en möjlighet att utse en Riskpolischef som har en polis kunnande, en chefs klara och distinkta agerande, en väns empati, en ledares goda omdöme och ett föredöme för poliskåren i Sverige. Det är de välförtjänta av.

Lasse Wikman

Swisha Lasse Wikman


Relaterat

Namninsamling: Avgå Rikspolischef Dan Eliasson

 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. Jag håller med dig helt och hållet!!!
  Karln måste bort och det så snart som möjligt.
  Men vi har inte en meritokrati. Nej, man ska vara sosse och ha de rätta kontakterna.

  Globalisterna och dess nickedockor tillåter väl inte att Eliasson får sparken?
  Men – man kan ju alltid hoppas!

  Tack för ett utmärkt öppet brev!

 2. Mycket bra skrivet, Lasse!!!

  Vi är nog många som tröttnat på att se denna inkompetens i ledning av Sveriges ordningsmakt!
  Utan bättre styrning är det lätt att förutse en fortsatt ökande brottslighet och dessutom en allmänt försämrad moral som öppnar för än mer laglöshet.
  Detta går inte längre att försvara vilka ord man än tar till utan nu måste en förändring till det bättre
  komma till stånd.

 3. den som lyssnat på dokumentären kvinna funnen död vid sjö https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/213329?programid=909 måste inse att denna organisation, polismyndigheten har har och när grava inneboende systemfel. Fallet Ulf m. flera och Quick-skandalen vittnar om en bunkermentalitet och cementerade sinnen. Daniel Tachys sa med all den högtidlighet situationen krävde, att ”en lögn startade” den senare.. Det var givetvis milt sagt om ett otal förundersökningar som saknar motstycke och där domstolsförhandlingarna saknar motstycke… Lögner verkar vara det som polismyndigheten sätter störst tilltro till. Ju fler lögner/lögnare dess bättre. I det att uppfylla de unkna förväntningarna så att hämningarna inte känner några gränser.. Därefter kommer fantasier, ju vildare dess bättre eftersom det är ”gärningsmannaprofiler” man blåser luft i eller vad det instängda mest och bäst liknas vid. Verkligheten, den imaginära är inte bättre än att den lockar till möjligheten 15 minuter av uppmärksamhet i rampljuset… När detta inte är fallet är gången på verksamheten inte annat än en dyster lunk där inget annat än de förutfattade meningarna verkar ge mest resultat och därmed godkännes in blanco som arbetsordning och fundament..Det var ju inte vad polisskolan lärde men vem har sagt att det skulle betyda något när det sällan är fakta som utgör grunden för polisarbetet? Och var skulle skandalerna ta vägen om inte polisen fanns! Vad betyder bevisvärde efter en utskällning av en överordnad?

  Hur en organisation som samhällets stöttepelare kan producera så gedigna skandaler och upprepa fadäserna med något som liknar envishet ska kanske inte tillskrivas polisskolan utan arbetsskadan.. Polismyndigheten visar sig enligt reportage vara en organisation där de anställda är rädda för att yttra sig.. Att anpasslingens verksamhet måste utgöra det största hindret att organisationen utvecklas och förädlas är inte svårt att fantisera om. Annars visar ju sig polisen vara effektiva när demonstranter kräver speciell batongbehandling..

  Söker man en stark förmåga, chef med tanke på utvecklingen mot ett samhälle i deklination? En resurs som säkert missar målet och polislagens uppfyllelse?

 4. Ringde till polisen, 114 14, för att lämna ett tips. Efter nästan fem minuter behagade man svara, och jag fick förklara ärendet (till göteborgspolisen, jag bor i en kommun i mellersta Bohuslän ca 15 mil norr om Göteborg. ”Då kopplar jag till den områdesansvarige”, blev svaret. Sen lång ny väntan, ny röst svarar. Jag frågar om jag hamnat hos Uddevallapolisen, som är ansvarig inom området, imho. ”Nej, i Göteborg”, blev svaret. Mitt svar: ”Jag har redan talat med en kollega till Dig i Göteborg, som skulle koppla om till områdesansvarig”. ”Vi är områdesansvariga för området, härifrån Göteborg”, blev response Heureka! Jag fick därefter avge mitt tips, som gissningsvis hamnade i papperskorgen, för att hantera det jag ville tipsa om, så måste man vara lokalbekant med omgivningarna där jag bor, och det kan rimligen inte polisen i göteborg vara. Att deras organisation centralstyrts blev jag varse, liksom effekterna av detta. Bedrövligt, jag vill se lokalpoliser, inkl patrullerande sådana, iaf i städer. Närmaste stad av dignitet är Uddevalla, sex mil inåt landet. Där har jag inte sett en patrullerande polis sedan ”Hedenhös” tid.

 5. Det är väl ett led i urbaniseringen. Om folk inte känner sig trygga på landsbygden kommer de att flytta in till städerna. Genom att få alla att bo i städer kan makten kontrollera oss lättare.

  Det behövs inga bönder på landet heller i elitens och ekonomernas modeller. Maten ska produceras där den är billigast, dvs i Afrika och i Asien och importeras till oss.

  Det mest revolutionära man kan göra nuförtiden verkar vara att bo på landet och odla sin egen mat…

 6. Väntade en halvtimme på att någon skulle svara på LAC, men icke… Det ju varit utmärkt att den fått höra hur de störande grannarna lät för den oräkneliga gången i ordningen… Deponerade till slut del av hyra, satte hårt mot hårt till hyresnämnden och fick senare tillbaka varenda krona efter att hyresvärden inte kunde uppvisa en enda åtgärd som gensvar på många påringningar om husets ockupanter som inte, beroende på droger kunde eller ville leva upp eller ner till acceptabla nivåer.

  Reinfeldts tal om ”småbrottslighet” kanske var betecknande ändå. Den kanaljen sket fullständigt i statistiken och samhället… bara polismyndigheten och kriminaliteten blev effektivare… och det blev särskilt myndigheten som inledde pinnjakten. Polisen blev som ögontjänarna. Tänk att få kasta allt man lärt i polisskolan åt helvete och bara ägna stussen åt sittande och pennan åt att hyfsa statistiken så att det SÅG ut som man följde polislagen… Blir det någon gång revolution i landet gäller det att se upp. Det kanske bara sker på papperet……

 7. Tror någon på allvar att han kommer att läsa?
  Fatta att det här är gjort med flit…Sverige ska rasa, Europa ska rasa, det är redan bestämt.
  Se över er situation och lämna Sverige/Europa medans tid är.
  Snart går det inte att lämna Sverige/Europa.
  Ekonomin kraschar och på det ett tredje världs (Europa) krig som redan startat (proxy).
  Flygplatser stängs ganska snabbt.
  Dom rika har redan flyttat…
  Lycka till, ingen bryr sig…varför ska ni?

 8. Även detta elände har pågått i flera decennier, men blivit allt mer tydligt.
  Poliser som förstådd sitt jobb blev ytterst frustrerad när de äntligen hade fångat in en brottsling, ibland tom då polisen själv bevittnade brottet, för att höra senare från åklagaren att få släppa personen omedelbart då den hade fast adress. Naturligtvis på den tid bara hörsägen.
  När man bor ett tag i andra länder, märker man hur snabbt brott utreds och brottslingen tas hand om , när man är van med svensk ” effektivitet”. Ingen förvånar sig över att Palme mördaren fortfarande inte har hittats och betala gärna en Palme kommission från skattepengar så att dessa kan leva livets glada dagar utan att behöva jobba för hårt.

 9. SVERIGE SAKNAR MANAGEMENT

  Tyvärr räcker det inte att byta enbart rikspolischef.

  Förra justitieministern Beatrice Ask (M) rullade tummarna under åtta år medan larmklockorna ljöd allt högre. Vad Thomas Bodström (S) gjorde innan dess vet jag inte (kanske skrev han deckare?).

  Tidigare rikspolischef Bengt Svensson administrerade förfallet och nuvarande rikspolischef Dan Eliasson fortsätter i samma fotspår. De saknar den helhetssyn och den kompetens som erfordras för att utveckla polisen (det vet jag via egen erfarenhet).

  Faktum är att hela rättskedjan (polisen, domstolsväsendet, kriminalvården och lagar) är ruttet och måste åtgärdas – helst innan brottsligheten hotar vår demokrati. För detta krävs helt nya politiska krafter beväpnade med engagemang, kompetens och med en helhetssyn.

  Sverige är sjukt och därför behövs Hälsopartiet som har en heltäckande helhetspolitik – även vad hela rättskedjan. Tanken är att de ska förmedla denna information nu under hösten.

  Hälsopartiet … http://halsopartiet.se/

 10. Som jag fattat det i mitt liv är största andelen av poliser en form av vårdande människor. De vill hjälpa till. Det är deras kall, de är födda med. Hur kan man då i princip misshandla den viljan och riva ned en hjärntrust av hjälpsamma eldsjälar? Fy skäms!

 11. Det är sant att en ny polischef kanske inte gör någon nytta alls. Förmågan att göra polisens verksamhet osynlig och dysfunktionell har inget annat svar än att privatiseringen av bevakning, säkerhet osv skulle få uppleva en hausse utan like på börsen.. De som äskar och de som önskar skattesänkningar till jul ,ett val eller så, ska vara glada att de lever än, så att smulorna från de rikas bord kan fortsätta avnjutas..

  Avfolkningen av mindre städer, på häkten och polislokaler har i detta fall fått till följd att ett gripande alltid åtföljs av 5 mils transport till närmsta häkte.. Det inser alla att arbetsbefrämjande kan det inte vara för någon, men lönsamt för de som vinner på hindren..

  Numer står polisen på torget mitt på dagen för att synas.. De kunde gärna visa hela garderoben också. Någon större betydelse för brottspreventionen har det inte. Om inte typ Förre Förrädaren Pettersson med anhang är vänlig nog och kommer fram och begår brotten inför de parkerade, småpratande polisernas ögon..

  Polis kan alltså tvingas åka från Jönköping, Eksjö, Nässjö för att inte ens hinna se ryggen på en eller flera förövare, våldsverkare…

  Alla dessa åtgärder för att underlätta gated communities och den resterande otryggheten har nu tillsammans med ännu en förödande omorganisation gjort att fler poliser slutar än börjar och den ultimata lösningen är inte att göra rätt, fullfölja polislagen utan sänka intagningskraven till en nivå där ingen kommer våga stå rak och och påpeka felaktigheterna i det raserade ramverket..

  Vi ska väl tro att det är något fel på skattebefrielserna och den nya friheten i det att polisen fått betydligt grövre verktyg att hantera demonstrationer med… Lukten av fascistiskt läder är kompakt..

 12. https://www.magasinetparagraf.se/nyheter/debatt/47741-poliser-hamnade-17-mil-fel/

  Tja, själv såg jag med bägge ögonen, genom fönstret att poliserna som i natten skulle ta hand om en av störningarna på vår adress inte visste vilket hus det kunde vara?

  Läste någon Brandbilen som försvann? Sedan dess har utvecklingen blivit lavinartad. Boken var alldeles för bra för att vara sann. Det måste vara etablissemangets hämnd för att vi smålog åt sammanhangen och förtreten.. Det nya arbetarpartiet kunde lika gärna varit en maskerad. Effektiviseringen av polisen ett skämt.. och vad gör man inte för att få tjäna pengar på elände? Sälja Moder Svea?

  Ödets ironi vet inga gränser när magkramperna sätter in… https://www.magasinetparagraf.se/nyheter/debatt/47779-dumsnut-kan-bli-framtidsyrke/

KOMMENTERA [Se kommentarsregler]

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här