Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Wikileaks: Hillarys lilla “start-up” i Syrien gick ut på att förse terrorister med stöd

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 15 november 2016
- NewsVoice redaktion
Hillary Clinton, official Secretary of State
Hillary Clinton, official Secretary of State
Hillary Clinton, Official Photo at Department of State page

I ett av de många avslöjanden som kommer världen till del genom WikiLeaks publiceringar av de så kallade John Podesta-mailen framkommer att Alec Ross, som är rådgivare* till USA:s regering sände ett mail till John Podesta i vilket han tipsade om en nyhet som Ross anade skulle göra John Podesta glad.

Text: K. Reporterm uppd. kl 10:50, 16 nov

Det gällde en nyhet som The Times publicerade i juni 2012.

Så här löd mailet:

From:RossAJ@state.gov
To: john.podesta@gmail.com
Date: 2012-06-14 13:03
Subject: Syria

John,
Good seeing you in hallway the other day. Thought you’d find this interesting — thought it would make you smile

Alec Ross
Senior Advisor for Innovation
Office of the Secretary of State

Artikeln som Ross tipsade om i The Times har rubriken: “Hillary’s Little Startup: How the U.S. Is Using Technology to Aid Syria’s Rebels


Artikeln beskriver hur USA, år 2012 då Hillary Clinton var utrikesminister, försåg rebeller i Syrien med träning, utbildning och teknisk support via olika organisationer.


“…as U.S. officials have revealed to Time, the Obama Administration has been providing media-technology training and support to Syrian dissidents by way of small nonprofits like the Institute for War & Peace Reporting and Freedom House”.

Lawrence Lessig, director vid Harvard’s Edmond J. Safra Center for Ethics säger att de verktyg som beskrivs och som USA använt sig av i Syrienkriget kan betecknas som en aggressionshandling, vilket också framkommer i Times artikeln:

“The tools that you deploy in Internet freedom interfere with tools deployed by an existing government, and that can be perceived as an act of aggression.”

Detta bekräftar alltså vad Syriens president Assad sedan lång tid hävdat i intervjuer som tyvärr aldrig eller sällan återges i svenska tongivande medier inklusive Public Service: att USA och andra länder bedriver ett proxy-krig i Syrien genom att på olika sätt stödja, inklusive med finansiering och vapen, de som krigar mot Syriens legitima regering.

Att USA:s allierade Saudiarabien och Qatar finansierar ISIS har också framkommit i de läckta Podesta-mailen, något som Hillary Clinton beskrev i ett av mailen. Att Saudi och Qatar finansierar ISIS är alltså känt av USA:s högsta ledning.

Syriens president Assad sa nyligen till den syriska nyhetsbyrån SANA:

“Genom att stödja terroristerna bedriver man ett krig mot Syrien, mot Iran, mot Ryssland. Det är så de ser på det.”

Han förklarade vidare att det är därför varje initiative till eldupphör och varje initiative till politisk lösning har fallerat på grund av USA. Han ansåg också att eldupphör var egentligen ett svepskäl för att skydda terroristerna som hamnat i en dålig situation.

”De försöker använda eldupphöret för att hjälpa terroristerna, förse dem med vapen, support och pengar, allting, för att kunna återuppta attackerna”.

Under september 2016 bröt USA brutalt mot överenskommelsen om eldupphör i Syrien som framförhandlats med Ryssland genom att bomba och döda 62 och skada över 100 syriska soldater enbart några dagar efter undertecknandet av överenskommelsen. Som en konsekvens kunde AlQaida och ISIS flytta fram sina positioner i Aleppoområdet. 

Trots det har svensk press, exempelvis Svenska Dagbladet, flera gånger felaktigt skrivit att det var Ryssland som bröt överenskommelsen om vapenvila i Syrien:

USA anklagade Ryssland för att bryta mot eldupphöret och begå krigsbrott genom bombningarna mot östra Aleppo.”

Men så här var det alltsåDen 13 september inleds vapenvilan som USA och Ryssland framförhandlat för Syrien.

Den 17 september angreps syriska trupper som var omringade av ISIS nära staden Deir ez-Zor av USA-ledda koalitionen. 62 soldater dödades och efter angreppet kunde ISIS göra en offensiv.

USA hävdade att det skulle varit ett “misstag”, men Syriens utrikesminisster Wallid Muallem är övertygad om att det inte var ”ett misstag”:

”Denna ondskefulla aggression bevisar att USA och dess allierade är medbrottslingar till ISIS och andra terrogrupper, sa Wallid Mullaem.

“This vile aggression proves that the US and its allies are accomplices of Islamic State and other terror groups,” he stressed. 

Hur många tror egentligen på att USA av ”misstag” med sin moderna bild/drönarteknik skulle bomba en grupp av flera hundra syriska militärer? Oavsett vad som är fallet framstår USA som en mycket opålitlig militär bundsförvant, vare sig man gör så katastrofala ”misstag” eller det var avsiktligt – vilket är mer troligt.

Text: K. Reporter

*Advisor for Innovation at US State Department

Källor


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq