Dålig munhälsa kan orsaka sjukdomar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 december 2016
- NewsVoice redaktion
Karin Öckert
Karin Öckert
Bild: Karin Öckert

Bakterierna kring tänderna kan vara dödliga och ge dålig munhälsa som i sin tur kan orsaka allvarliga kroppsliga sjukdomar. Det visar en studie gjord i Japan, där man studerade 417 gamla på långvårdsklinik. Karin Öckert, tandläkare med specialistkompetens inom parodontologi förklarar.

Hälften fick tandborstningshjälp efter varje måltid samt professionell rengöring av hygienist en gång i veckan medan den andra hälften inte fick någon hjälp.

Det visade sig att patienterna i den rengjorda gruppen fick hälften så många lunginflammationer som den andra gruppen och dessutom dog de inte rengjorda dubbelt så ofta av infektionen. Samband mellan parodontit och hjärtkärlsjukdomar har konstaterats och bakterierna i de fördjupade fickorna misstänks starkt som förbindelselänk [1].

Ändå negligerar vi de bakterier som finns i alla rotfyllda tänder som orsak till hälsoproblem. Visserligen är den infekterade ytan mindre än vid parodontit men å andra sidan saknar bakterierna i rotfyllda tänder möjlighet
att tömma sina toxiska produkter i munhålan såvida inte fistel bildas. Återstår blodomloppet som avfallshanterare.

Enligt Ingrid Brynolfs doktorsavhandling 1967 omgavs 93 procent av alla rotfyllda tänder på ett obducerat material av patologiska processer i käkbenet [2].

Rotfyllda tänder en orsak till dålig munhälsa

Att rotfyllda tänder kan ge upphov till mycket allvarliga hälsoproblem trots att inga lokala symtom föreligger och den röntgenologiska bilden ser perfekt ut, har jag många exempel på bland mina patienter. Exempel på symtom som försvunnit efter extraktion av rotfyllda tänder är led- och muskelvärk, huvudvärk, abnorm trötthet, högt blodtryck, hög puls, yrsel och colon irritabile.

Läs hela artikeln i AlmaNova

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: munhälsa
  • Macula_Transfer 19 Dec, 2016 at 01:34

    Zirkoniumdioxid är ju mer inert är titan, men det funkar inte riktigt för alla.

    Rotfyller man verkligen med zirkoniumdioxid?

    Rotfyller man verkligen med amalgam?

  • Dracula_Transsylv 19 Dec, 2016 at 01:34

    Zirkoniumdioxid är ju mer inert är titan, men det funkar inte riktigt för alla.

    Rotfyller man verkligen med zirkoniumdioxid?

    Rotfyller man verkligen med amalgam?

  • Borsta tänderna med bikarbonat smaksatt med kanelolja så slipper du detta! Under förutsättning att du inte har tänderna fulla med amalgam* då… Rotfyllda tänder, okej, men med VAD? Är de rotfyllda med amalgam är det ju per se en orsak till problematiken. Men är de fyllda med zirkoniumdioxid (vilket hela jordklotets ‘tandskadade’ borde ha erbjudits) är det ju en helt annan sak. Då uppstår ej det artikelförfattaren hävdar.

    * En mycket smart blandning med bl.a. kvicksilver som dunstar i oral temperatur och gör världsbefolkningen mer docil tillsammans med fluor i TANDKRÄM och vatten. Måste ju tillstå att det är ett väldigt beaktansvärt och beundransvärt förfaringssätt av de som vill kontrollera mänskligheten. Smart om man valt den negativa vägen upp till fjärde densiteten…

  • Jag tycker Karin Öckert borde börja jobba igen och dessutom föra över sina kunskaper till fler svenska tandläkare. Känns som hon har lämnat ett tomrum efter sig som inte tagits upp av någon annan, i vart fall inte inom systemet vilket är viktigt då många ej har råd att gå utanför systemet.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *