SEB:s VD Annika Falkengren tjänar c:a 10,000 kr per timme

7
1072
Annika Falkengren, SEB, VD – Wikimedia Commons

Dagens ETC har granskat SEB:s årsredovisningar under ledning av Annika Falkengren. Det visar sig att hon där tjänade nästan 200 miljoner kronor på 10 år. Hon lämnar nu banken för ett annat jobb.

Text: NewsVoice

”Nästa arbete blir på schweiziska Lombard Odier Group, där hon som som delägare ska handskas med att banken är iblandad i Panama papers-läckan och nyligen brännmärktes av amerikanska myndigheter på grund av att man underlättat skattesmitning.” – ETC

När fast lön, rörlig ersättning, förmåner, pensionsavsättning och optioner sammanställs tjänade Annika Falkengren 2005–2015 nästan 200 miljoner kronor motsvarande c:a 10,000 kr per timme.

Det kan jämföras med en genomsnittlig inkomst i Sverige, som ger: 120 kronor per timme, enligt Dagens ETC.

Trivia: Annika Falkengren är VD och koncernchef för SEB sedan 2005 och styrelseledamot i Securitas, Scania CV AB, FAM AB, medlem av förvaltningsstyrelsen i Volkswagen AG, och sedan november 2013 ordförande i Svenska Bankföreningen. Falkengren är ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien sedan 2011, enligt Wikipedia.

Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer

7 KOMMENTARER

 1. Det är ju bra att veta vilka banker som sysslar med oskäliga löner (så att man som kund kan påverka det man gillar/inte gillar), men samtidigt så är det ju rimligtvis arbetsgivarens och arbetstagarens angelägenhet och inte statens eller allmänhetens, hur lönesättningen ser ut.

  Men man ju fråga SEB om de inte känner sig lurade. Hur dum får man vara att betala så mycket för så lite? Tur att man inte är kund hos dem.

 2. Tänk om jag som Annika Falkengren kunde tillverka mina egna pengar?
  Hoppas Jimmy Åkesson kan göra slut på eländet!!

 3. Kul för henne. Jag kan bara rekommendera alla att byta bank då de verkar ha en korkad styrelse, samt rösta på ett parti som är för progressiva skatter och löntagarfonder eller liknade som gör att löntagarna får inflytande över bankstyrelserna.

 4. Jag tycker det är dåligt betalt!
  För det är ju sannolikt priset på hennes själ.

 5. Rekommenderar boken Den nya överklasssen- en bok om Sveriges ekonomiska elit
  skriven av Bengt Ericson

  ”DEN NYA ÖVERKLASSEN erbjuder en guidad tur genom ett rikemansland där pengar och position betyder allt.
  Vi får veta hur dess invånare bor, semestrar och roar sig på andra sätt. Vi får läsa om herrgårdarna, kungajakterna, privatskolorna och de slutna elitsällskapen. ”

 6. En bankir producerar ju egentligen inget, så därför kan hon knappast ”tjäna” dessa pengar. Som numera bekant är så tillverkar banken själv pengarna de ”tjänar”.

 7. I gamla Kina hade bankirer lägst status, dom producerade ju inget idag betraktas dom som gudar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here