Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

ADHD-mediciner missbrukas i Sverige mer än någonsin

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 22 januari 2017
- Torbjörn Sassersson
Exempel på falsk reklam om ADHD från Shire Pharmaceuticals
Exempel på falsk reklam om ADHD-mediciner från Shire Pharmaceuticals
Business Insider: Exempel på falsk reklam om ADHD, Shire Pharmaceuticals

Sveriges Radio meddelade 11 januari 2017 att ADHD-mediciner missbrukas mer än man trott. Det var precis det som kritikerna varnade för redan på 1980-talet då de introducerades i landet.

Det är näst intill fasansfullt att notera att vissa i vårt land var ovilliga att ta till sig eller vägrade att ta till sig kalla fakta då ADHD-mediciner introducerades i Sverige i mitten av 1980-talet. Vid tillfället fanns det gott om kunskapsmaterial där man under en rad av år bland annat noterades en explosionsartad utveckling av medicinförskrivning och därtill hörande insikter om biverkningar och missbruk i USA.

De som då inför tillståndsgivande myndigheter och opinionsbildare ifrågasatte de i Sverige nya idéerna och planerna gentemot hänvisade till fleråriga erfarenheter i USA vilka visade på risk för missbruk och allehanda negativa biverkningar av dessa narkotikaklassade mediciner. USA ”låg före” Sverige i detta avseende och det var ingen smickrande sak.

ADHD-mediciner i Sverige följde USA-kurva

Vi vet nu att de krafter, för en omfattande diagnosticering och efterföljande förskrivning, vann och att utvecklingen till stor del kom att följa dito i USA. Förskrivningen i Sverige har ökat under en rad av år – detta trots att det finns flera långsiktiga studier som pekar på uteblivna positiva resultat med medicinerna. De ger i huvudsak bara skador.

År 2016 kan man konstatera att upp till 14-15% av vissa åldersgrupper bland högstadieelever i flera kommuner får medicinerna. Biverkningar, förgiftningssymptom och missbruk har brett ut sig och det sistnämnda tog alltså Sveriges Radio upp.

FN:s barnrättskommitté har vid ett flertal tillfällen ”med oro noterat utvecklingen i Sverige”, men kommittén verkar tala inför döva öron. Och varför är man inom media så tyst om att en stor del av ungdomen verkar befinna sig i ett slags farotillstånd? Flera än jag efterlyser den vanligen sunda svenska mediagranskningen av allt detta stora och destruktiva som pågår.

Sign: EffBe

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq