Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Kollapsar Sverige eller lider landet av belastningsskador?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 februari 2017
- NewsVoice redaktion
Rostiga bilar - 2 aug 2008 - Foto: Torbjörn Sassersson 800px
Rostiga bilar - 2 aug 2008 - Foto: Torbjörn Sassersson 800px
Rostiga bilar – 2 aug 2008 – Foto: Torbjörn Sassersson

Jan IvarssonDEBATT. I migrationsdebatten hörs att Sverige går mot kollaps. Det motsägs av den del. Sverige har en stark ekonomi hävdas det. Förre statsministern och moderatledaren Reinfeldt som en gång sågs som högeranhängarnas guru, har frågat var kollapsen är. Vi har vatten i kranarna och lamporna lyser menade han.

Text: Jan Ivarson, politiskt obunden

Trots att vatten och el fungerar inser allt fler att det gnisslar i samhällsmaskineriet. Kollaps är inte rätta ordet för det förfall som sprider sig i samhällsapparaten. Kollaps syftar på något som inträffar plötsligt. Smygande ålders- och belastningsskador är bättre beskrivning av det som drabbar det svenska samhället.

Försvaret och järnvägens förfall är kända sedan länge. Viktiga investeringar får stå tillbaka av brist på pengar, som nya järnvägar och en ny slussled vid Trollhättan. Pengar saknas för att bärga läckande vrak sedan andra världskriget.

Sjukvården har genom ökad befolkning med delvis nya vårdbehov inte fått motsvarande resurser. Vården utsätts för sparkrav som resulterat i personalflykt och stängda vårdavdelningar.

Åldringsvården har varierande kvalitet i kommunerna. Åldringsboenden har byggts om till asylmottagningar med motivering att de var omoderna. Kunde de då inte moderniserats när de kunde byggas om för annat ändamål?

Rättsväsendet har långa handläggningstider och anpassning till invandares värderingar. Enhetlig rättsskipning förändras för att passa för olika folkgrupper och ersätts med lokal rättsskipning i utanförskapsområden. Särlagstiftning breder ut sig. Bara invandrare kan diskrimineras, inte svenskar. Då är det skillnad på svenskar.

Polisen klarar inte sina uppgifter utan måste ersättas med vaktbolag.
Medborgargarden har börjat uppträda. Polisens resurser har inte ökats i takt med folkökning och ökad kriminalitet.

Fattigpensionärer tvingas leva sämre än arbetsföra med försörjningsstöd. De har inte råd gå till tandläkare eller betala för sina mediciner som är gratis för de med försörjningsstöd.

Skolans förfall är omvittnad. Kraven får sänkas vid anställningar. Svenskar behärskar modemålet allt sämre och försöker kompensera det med att imponera med amerikanska modeord som matas ut av TV.

Vi kan inte bygga bostäder med hyror som är överkomliga för många. Nusvenskar som ansetts nödvändiga för att bygga Sverige, kan inte producera bostäder de behöver. Byggbranschen har därför stor andel utländska gästarbetare.

Gallerior och köpcentrum håller på att tas över av kriminalitet. Vi ligger efter USA där hela köpcentrum har stängts och förfaller. Vi är på väg dit. Skjutningar på öppen gata har blivit vanliga.

Om detta kallas kollaps eller smygande belastningssjukdomar har mindre betydelse. Verkan är densamma.

Text: Jan Ivarson, politiskt obunden


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq