Trumpföljarnas förvirrade världsbild

0

Humanismen är den sammanhållande länken en artikel jag publicerade nyårsafton 2015.

Det känns som inte bara Europa är under upplösning utan även svensk kultur och själva hjärteroten i min känsla för den svenska folksjälen.

Jag kan nu i februari 2017 lägga till att USA och världen är i upplösning. INTE SEDAN 2:A VÄRLDSKRIGET har väl förvirringen kring moral och rättvisa varit så global.
Det har blivit uppenbart att Trump inte bara sågs som frälsare i USA utan även åtminstone i Sverige. Han tycks ha givit de förtvivlade hopp. Men det är inte bara de som saknat jobb, utbildning och pengar. Utan hans gränsöverskridande framfusighet har väckt en tro på förändring. Som om hans strategi att orsaka förvirring får en hypnotisk effekt på de delar av publiken som redan är trumpfrälsta. De ser således inte att kejsaren saknar kläder.
Dock kan jag inte se särskilt mycket gott i den förändringen. Och helt klart är att Trump står inte på den svages sida. Han orerar om “det glömda folket” på samma sätt som tidigare despoter som visat sig gå storfinansens ärende. Han avslöjar sin bristande demokratiska grund genom att inte godkänna eller acceptera en valförlust LÄNK. Hans vältrimmade underättelse- och masskommunikationssystem trängde sig in i ryska säkerhetstjänsten som hackade Demokraterna och tillsammans med Assanges Wikileaks undergrävde Hillary Clinton. Bland de hopkokade påståendena mot Hillarys kampanj var Pizzagate. Hur detta kan passera utan rättslig åtgärd är en gåta. Men Trump har i efterhand förnekat att han har något med det att göra. “Give me a brake!”
Trumps ordergivning isolerar USA och marscherar mot världen LÄNK.
Har USA valt fascism?
Fascism är en auktoritär politisk ideologi förknippad med en massrörelse, elitstyre och en stark nationell identitet. Fascismen föredrar en imperialistisk kultur, ofta uttryckt i massmöten, nationalromantiska och förhärligande symboler, massmobilisering och ett militariserat politiskt liv, ofta inbegripande en paramilitär milis. Fascismen hyser en sanktionerande syn på våld som medel att uppnå målet (Sarah Palin). Lett av en personkult inbegripande heroism och manschauvinism med ett karismatiskt, auktoritärt, politiskt ledarskap. [Allt detta stämmer in på Trump]. Fascismen motsätter sig oberoende fackföreningar och frihandel (Trump har rivit upp Nafta) och kan helt avvisa förnuftsresonemang och diskussioner. Folkets intressen [läs Trumps intressen] ska tillvaratas genom en “auktoritär” demokrati.
Trumps framgång har resulterat i stor förvirring. Han kombinerar uttryck som kapitalismens misslyckande (lockar alternativister) med dog whistel politics där han angriper immigranterna vilket lockar de främlingsfientliga.
Det vi ser är en förmåga att blåsa väljarna som nog saknar motstycke sedan Nazismen
Han har lyckats få med sig den konservativa protektionismen och den radikala alternativismen i förening. Det är något förvirrande och kan tolkas som att främlingsfientlighetens apostlar har fått vind i seglen eftersom folk har tröttnat på både liberalismen och mångfalden och myndigheter och byråkrater som anses gå andras ärenden än folkets. Jo med alla dessa olika fronter kan det finnas en förståelse för en önskan om en räddare. Men varför välja djävulen?
Börje Peratt
Referens
1) January 12, 2017 World Report 2017: Demagogues Threaten Human Rights, Trump, European Populists Foster Bigotry, Discrimination LÄNK

Lämna Twitter - Byt till Twitter och friheten
Prenumerera
Notify of
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alla kommentarer