Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

Cyperns skoldepartement stoppar WiFi i skolan och förskolan

publicerad 7 mars 2017
- Mona Nilsson
Strålningsfri skola

Cyperns skoldepartement förbjuder trådlösa nätverk i förskolan och stoppar installation av nya trådlösa nätverk i grundskolan för att skydda barnen mot hälsoriskerna med mikrovågsstrålningen från tekniken. Cypern är därmed i dag bättre än Sverige på att skydda barnen mot kända hälsorisker med strålning från trådlös teknik.  Men en riksdagsmotion om en strålningsfri skola lämnades in till riksdagen hösten 2016.

Cyperns skolminster har beslutat att barns exponering för strålning från trådlös teknik måste minska i grundskolan och i förskolan. I ett dekret utfärdat den 31 januari 2017 med beteckningen ”brådskande” informerades alla ansvariga för förskolor och grundskolor i Cypern att WiFi ska tas bort i alla förskolor och all ytterligare utbyggnad av WiFi i grundskolan stoppas:

”Vi har fattat beslutet att eliminera och minimera barns exponering för strålning från trådlös teknik i skolorna”.

Cyperns skoldepartement: WiFi bör inte användas i klassrummen

Skoldepartementet uppger att fast internetuppkoppling redan finns tillgänglig i alla klassrum om det behövs för undervisningen. Trådlös teknik ska endast användas inom de administrativa avdelningarna och helst inte i klassrummen.

Om man måste använda trådlös teknik i klassrummen måste nödvändiga åtgärder för att skydda barnen vidtas. De trådlösa accesspunkterna ska inaktiveras när de inte används i undervisningssyfte.

Dessutom måste skolan få föräldrars godkännande i förväg för att få använda trådlös teknik i undervisning. Skolledare måste sända ett brev till föräldrarna i vilket de informeras om anledningen till att WiFi används och precisera under hur lång tid.

Motion till riksdagen om strålningsfri skola

I Sverige inlämnades under hösten 2016 en motion om att skolor och förskolor i Sverige ska vara strålning sfria, dvs utan trådlösa nätverk. 

Läs mer och se video på Strålskyddsstiftelsens hemsida

Text: Mona Nilsson, Strålskyddsstiftelsen

Källa: Ehtrust.org/cyprus-issues-decree-banning-wireless-kindergarten


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq