Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Forskare föreslår att hjärnan måste skyddas från “mind hacking”, påverkan och datastöld

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 april 2017
- Torbjörn Sassersson
Torbjörn Sassersson - Foto: Anna Böhlmark
Bild: Torbjörn Sassersson – Foto: Anna Böhlmark, Pelican Media

En hjärnforskare föreslår att samhället måste utveckla mänskliga rättigheter för att skydda hjärnan från att utsättas för “mind hacking”, påverkan eller stöld av data. Det skriver The Guardian och du kanske associerar till filmen “Inception” om hur agenter specialiserat sig på att i drömstadiet placera ut eller stjäla idéer från målpersoner.

En läsare till NewsVoice hörde av sig för något år sedan, en kvinna som säger sig vara medial. Hon säger att hon vaknade på natten av att hennes mobiltelefon subliminalt sände reklam direkt till hennes hjärna. Påståendet kan enkelt avfärdas och polisen brukar kalla personer som påstår liknande saker för “strålisar”.

Vid en närmare eftertanke måste en tillämpning av “mind hacking” ha enorm kommersiell betydelse och en diktatur som vill kontrollera sitt folk vore också intresserade av en sådan teknologi. Nu verkar det som om åtminstone några forskare uttalat är oroade för att detta kan bli verklighet.

Utvecklingen inom neuroteknologi har lett till nya typer av hot mot den personliga integriteten och friheten, enligt Marcello Ienca, en “neuroethicist” vid universitetet i Basel och Roberto Andorno, en advokat som arbetar med mänskliga rättigheter vid universitetet i Zürich. De skriver i en artikel i “Life Sciences” att hjärnan är den sista fristaden för vårt privatliv och att den platsen måste lämnas i fred.

“The suggested new rights assert what the researchers call cognitive liberty, mental privacy, mental integrity and psychological continuity. The first of these concerns a person’s freedom to use, or refuse to use, brain stimulation and other techniques to alter their mental state.”

The Guardian skriver för övrigt att forskare inom USA:s militär rapporterat att tekniken “transcranial direct current stimulation” (tDCS) kan förbättra den mentala kapaciteten hos militär personal.

Läs mer i The Guardian:

“The Monroe Institute” har under mer än 20 år marknadsfört en besläktad teknik som kallas för “hemisync” en förkortning av “hemispheric synchronization”. Tekniken utvecklar mental förmåga för “brain hacking”, men inte för att hacka sin egen hjärna utan för att hacka vad som helst. Det handlar om uppfattningen att hjärnan med teknikstöd kan hacka verkligheten.

The Guardian: Are you thinking what I’m thinking? The rise of mind control”

“The Monroe Institute” tar på regelbunden basis in personal från CIA:s högkvarter i Langley för att vaska fram individer med talang för detta, enligt rykten. Stanford Research Institute (numera SRI International) var med och utvecklade liknande teknik (remote viewing och remote influencing). Enligt andra rykten är NSA involverat sedan många år. I Kanada finns forskaren Michael Persinger som utvecklade en elektromagnetisk hjälm som bland annat testades på Ingo Swann en “natural psychic” för att se om elektromagnetiska fält kunde förstärka mental kapacitet.

Läs mer i Skeptiko: “God Helmet” Inventor, Dr. Michael Persinger Discovers Telepathy Link in Lab Experiments

I Sverige har föreningen Kreaprenör tagit fasta på problemen kring den omvända situation som hopar sig vid horisonten. Med omvänd avses riskerna med att maskinell teknik kan användas för att ickefysiskt tränga in i hjärnan. Inom ramen för projektet “Hjärnans frihet” varnar de för att Sverige är världsledande inom neurovetenskap och att denna forskning utan informerat samtycke blivit vanligare på svenska medborgare.

Är möjligen Ericsson inblandat för att testa subliminal reklam via mobiltelefonnätet? Köpte populationen mer Cornflakes efter en nattlig reklamsändning? Det borde gå att mäta. Skämt åsido, nu lyfts frågan från flera håll om rätten att påverka hjärnan.

“Svenska hjärnforskare förnekar visserligen att oetisk forskning förekommer i Sverige, eller åtminstone att de själva medverkar i sådan forskning. Men, borde inte svenska forskare i så fall känna ansvar för att med sin specialistkunskap försöka skydda svenska medborgare från missbruk av tekniken? Och varför saknas en etisk debatt kring denna forskning?”

“Vi inbjuder till Dialog om Artificiell Intelligens (AI) och Hjärnans frihet”, skriver i Kreaprenör som vill ha en etisk debatt om ämnet.

Swisha Sassersson valfri summaNewsVoice publicerade 2013 en artikelserie som handlar om hjärnkontroll och transhumanism, dvs idéen om att intrusiv teknik kan förbättra människokroppen inklusive hjärnan.

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: mind hacking