Martin Ingvar avgår under pågående förundersökning till åtal

publicerad 16 maj 2017
- Börje Peratt
Martin Ingvar - Foto: Boberger, Wikipedia
Martin Ingvar - Foto: Boberger,   Wikipedia
Martin Ingvar – Foto: Boberger, Wikipedia

DEBATT. FaktaGrind rapporterar om att Martin Ingvar avgår och ställer samtidigt frågan om varför inblandade inte granskat hur Osherdonationen till KI förbrukades. Martin Ingvar, Karolinska institutets vicerektor avgår.

DN har publicerat artiklar om att en av Karolinska institutets högsta chefer, vicerektor professor Martin Ingvar är under granskning från KI:s internrevision och han tog då time-out. Nu har han tvingats avgå. KI-chef avgår efter internrevision

FaktaGrind ställer en fråga om varför de inblandade valt att inte undersöka Martin Ingvars ansvar för förskingringen av Osherdonationen på 43 miljoner kronor och varför DN och för övrigt andra större medier valt att blunda för det.

Genom ett eget, nystartat bolag har Martin Ingvar för två miljoner sålt en IT-produkt som tagits fram med allmänna medel och som ägs av KI och Stockholms läns landsting.

Åklagare Fredrik Ingblad är förundersökningsledare i fallet.

I en tidigare intervju med DN nekar prefekten till anklagelserna och säger att de inblandade aldrig tjänat några pengar på bolaget och att det inte heller är syftet.

Martin Ingvar har trots avslöjanden om att hans bolag fakturerat mångmiljonbelopp fortsatt att hävda sin oskuld. DN uppger att de träffade Martin Ingvar tisdag 9 maj då han bekräftade han att han gjort en ekonomisk vinst på affären.

KI:s förtroende

Mikael Odenberg är ordförande för Karolinska institutets styrelse. Han säger att Martin Ingvars beslut att avgå var klokt.

Det finns ju en uppenbar förtroendekris och han tar konsekvensen av den och stiger åt sidan, säger Mikael Odenberg.

Odenberg säger att det pågår ett omfattande arbete för att förbättra förtroendet för KI, i kölvattnet efter den så kallade Macchiariniskandalen.

Väldigt mycket handlar om ledarskapet, den etiska kompassen, och respekten för regler och bestämmelser. Jag skickar väldigt tydliga signaler om de krav vi kommer att ställa och vad vi inte kommer att acceptera, säger Mikael Odenberg

Man kan undra om om Martin Ingvar tvingades till beslutet att avgå med hot om att annars få ta ett försmädligt avsked. En ytterligare komplikation rör Osherskandalen. Om inte KI tar itu med detta bedrägeri hur ska man då få tillbaka förtroendet?

Läs hela artikeln här

Text: Börje Peratt

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *