Utredningen mot Assange läggs ner men han förlåter inte

3
971
Bild: Julian Assange, 2016 – Foto: Dartmouth Films (dartmouthfilms.com)

Wikileaksgrundaren Julian Assange häktades 2010 i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt, misstänkt för våldtäkt och idag beslöt åklagaren att lägga ned förundersökningen. Assange säger enligt AFP: ”Jag kommer varken glömma eller förlåta”.

Överåklagare Marianne Ny valde idag att lägga ned förundersökningen om misstänkt våldtäkt.

”Jag har beslutat att häva häktningsordern mot Julian Assange. Jag har dragit tillbaka den internationella utlämningsordern att han ska utlämnas till Sverige. Och jag har valt att lägga ned förundersökningen”. ”Jag vill inte lägga skuld någonstans, men huvudanledningen är att Julian Assange har hållit sig undan”.

Julian Assanges advokat Juan Branco säger att Julian Assange planerar att söka asyl i Frankrike, enligt The telegraph.

”Jag har suttit fängslad i sju år medan mina barn har vuxit upp och mitt namn har förtalats. Jag kommer varken glömma eller förlåta”, skriver Assange på Twitter.

Text: NewsVoice

Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer

3 KOMMENTARER

  1. Frågan är hur han ska kunna ta sig till ett asyl-land utan att fångas in eller fimpas av CIA? Väl där, hur ska han överleva där? Han behöver en helt ny identitet.

  2. Mariann Ny lägger ner åtalet samtidigt som försvarsministern besöker James Mattis i USA. Marianne Ny berättar om en mejlväxling med FBI i mars som hon låtit radera. Sverige har låtit Julian Assange vara häktad i sju år utan att vidta åtgärder för att rättsprocessen kunnat ha sin gång. Rättsvidrigt, väcker avsky i världen och FN-gruppen UNWGAD skriver enligt SvT:
    ”Arbetsgruppen slår fast att frihetsberövandet strider mot artiklarna 9 och 10 i Allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna och artiklarna 7, 9(1), 9(3), 9(4), 10 och 14 i Konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter.” Båda är FN-konventioner som Sverige är bundna vid. Även den svenska Åklagarmyndigheten kritiseras eftersom den inte har ansträngt sig tillräckligt har han ”långvarigt berövats sin frihet”.
    Dags för en protestlista?
    https://www.skrivunder.com/granska_aklagarmyndighetens_hantering_av_fallet_julian_assange

  3. Borde Assange inte ha rätt till skadestånd med tanke på hur hans fall hanterats av det svenska ”rättssamhället” – vilket förmodligen blivit satt under mycket stark påverkan från USA, som skakats om av en rent katastrofal historia – som gör att medborgare jorden runt numera ifrågasätter inte bara Sverige utan även USA ….

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here