Fiskar i naturen blir konstiga av antidepressiva läkemedel (SSRI)

2
616
Aborre (Perca fluviatilis) - Wikimedia Commons
Aborre (Perca fluviatilis) – Wikimedia Commons

Sara Heyman på LäkemedelsVärlden skriver om en avhandling som visar att antidepressiva läkemedel som SSRI-medlet Citalopram förändrar beteendet hos fiskar i naturen. Fiskarna får ”ätstörningar” och blir stressade. Embryon påverkas permanent.

”Forskaren Martin Kellner drar slutsatsen att citalopram sannolikt har en ekologisk påverkan i vattendrag där läkemedelsrester finns.”

Även andra studier visar på att läkemedel som läcker ut i naturen via avloppsvattnet påverkar djurlivet. Det finns exempel på hormonstörande effekter på grund av preventivläkemedel och att antibiotikarester stimulerar antibiotikaresistens.

”Nyligen redovisade Naturvårdsverket ett uppdrag för regeringen, där förutsättningarna för användning av avancerad rening av läkemedelsrester från avloppsvattnet skulle utredas.”

Det finns många frågor som måste besvaras innan myndigheter kan iscensätta rening av läkemedelsrester i avloppsvattnet.

Läs mer om reningsmetoder och hur Naturvårdsverket resonerar i LäkemedelsVärldens artikel

Text: NewsVoice

Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer

2 KOMMENTARER

  1. Det är det jag alltid har sagt. Män måste lära sig ta på kondom och kvinnor måste lära sig att hålla ihop knäna om det inte sker.

    Folk kan även dela på jobben bättre och segla ner tillsammans mot ekvatorn på vintern i horder, likt vikingar och där få sig lite sol som bättrar på humöret.

  2. Intressant händelse i anslutning till detta. Men bara om det implementeras för hela riket förstås.

    ”Det första reningsverket för läkemedelsrester invigs”

    ”Det är Nykvarnsverket i Linköping som blir det första reningsverket som till över 90 procent renar avloppsvattnet från läkemedel. I den nya tekniken används ozon som gör att vattnet kan renas även från svårnedbrytbara läkemedelsrester, meddelas i ett pressmeddelande från Tekniska verken, som äger anläggningen.”

    http://www.lakemedelsvarlden.se/det-forsta-reningsverket-for-lakemedel-invigs/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here