Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Systembolaget står för sovjetisk socialism och förmynderi – Avskaffa det!

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 28 juni 2017
- NewsVoice redaktion
Systembolaget - Foto: ipress.ua
Avskaffa Systembolaget
Erik Jonsson, Magdalena Schröder och Felix Andersson – Foto: Oliver Rykatkin och Erika Petersdotter

Det är på tiden att göra upp med den förmyndarpolitik svensk alkoholpolitik idag är, anser tre representanter från Moderata ungdomsförbundet i en debattartikel på Metro rubricerad “Dags att avskaffa Systembolaget – Sveriges största hycklare”

“Vi tror att svenskar är precis lika kapabla som övriga européer att hantera sina alkoholinköp”.

De tre MUF-debattörerna hakar på den återkommande debatt om Systembolaget som blossar upp då och då, men varje gång det sker vinner den sida som ser Systembolaget som en beskyddare. Argumenten för att lägga ner Systembolaget är ungefär desamma varje gång med några variationer. De skriver:

“Sveriges enda försäljare av alkohol saknar både tillgänglighet och flexibla öppettider vilket gör att inhandlandet av dryck kan bli ett större och mycket knepigare projekt.”

Systembolaget står för sovjetisk socialism

Debattörerna anser till och med att Systembolaget är Sveriges största hycklare:

“…på plastkassarna kan vi läsa att tack vare alkoholmonopolet räddas 2000 liv varje år. Samtidigt ser vi även försvarare av systembolaget som är tydliga med att poängtera det fantastiska utbud vår statliga återförsäljare av alkohol kan erbjuda.

Samtidigt som man räddar liv och motverkar alkoholism erbjuder man ett brett och stort utbud av allt från billiga burk-öl till fine dining viner och brännvin. Detta är ren och skär hyckleri, samtidigt som det på många sätt blir osmakliga argument för att försvara detta monopol.”

Argument som lyfts fram i artikeln:

  • Tidsslöseri. Det tar extra onödig tid att även hinna med Systembolaget i samband med matinköp.
  • Inga verkliga restriktioner. Det är redan huggsexa på Systembolaget. Kunderna tömmer hyllorna trots fina ord om restriktioner.
  • Systembolaget står för gammeldags socialism. Kunder vill kunna slippa stå i “sovjetiska brödköer” med mössan i hand.
  • Orättvisa. I vilka andra länder går det inte att köpa en flaska vin mellan kl 15.00 på lördag och kl 10.00 på måndag?
  • Förmynderi. Kunderna målas upp som oförmögna att ta ansvar för sig själva bara för att de vill handla en flaska vin till maten. Svenskar är precis lika kapabla som övriga européer att hantera sina alkoholinköp.
  • Söndags- och semesteröppet – en självklarhet. Många vill kunna handla en flaska vin på en söndag, eller efter klockan 19:00 under semestern.

Debattartikeln i Metro är signerad av:

  • Magdalena Schröder, distriktsordförande, MUF Stockholm
  • Erik Jonsson, vice distriktsordförande, MUF Stockholm
  • Felix Andersson, andra vice distriktsordförande, MUF Stockholm

Eftersom Metro inte tillåter kommentarer ens efter sina debattartiklar är det fritt fram att kommentera här.

Sammanställning: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq