Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Marcus Oscarsson: Borde vara olagligt att påstå osanna saker

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 23 september 2017
- NewsVoice redaktion
Marcus Oscarsson - Foto: Wikimedia, CC BY 4.0
Marcus Oscarsson - Foto: Wikimedia,   CC BY 4.0
Marcus Oscarsson – Foto: Wikimedia, CC BY 4.0

TV4:s politiske kommentator Marcus Oscarsson hyllar Tyskland för deras censurlagar och menar att i Sverige borde det vara olagligt att påstå saker som inte visar sig vara sanna.

Text: Nya Dagbladet

Det är i ett inlägg på sin Facebooksida som Oscarsson förfäktar åsikten om att Tyskland är bättre på att stävja “näthat” och “falska nyheter” än vad Sverige är. Därför menar Oscarsson att det är positivt att Sveriges regering nu vidtagit åtgärder mot “näthatet”.

Oscarsson skriver även att påståenden som visar sig vara osanna ofta är olagliga.

“Löfven satt i regeringen 2006-2014, Assad har valts till president i fria och demokratiska val, påven är buddist, Hillary leder en stor sexverksamhet i en pizzeria i Washington, Schweiz har havskust, Sveriges statsskuld är större idag än 1977 (lika dumt som att en lön på 20 000 kr idag 2017 är mer värd än en lön på 18 000 kr år 1977), det regnar ofta i öknen, näthat är ok och allt som skrivs på svenska FB-sidor skriva av äkta konton som drivs av vanliga personer som sitter i Sverige”, är exempel på falsk information som ofta kan vara olaglig enligt Oscarsson.

Han skriver också på Facebook [adderat ab NewsVoice]:

“Ni som genast skriker “censur” är helt fel ut. Det är inte censur att säga nej till hot, grova förtal, falsk information och dylikt. Tvärtom är det ofta olagligt och det är bra att regeringen nu markerar allt mer kring detta. 99% av Sveriges befolkning vill inte ha mobbing mot våra barn och ungdomar såväl som mot vuxna, lögner, ständiga personangrepp och allehanda dumheter som förgiftar vårt samhälle. Omgivningen måste säga ifrån och det är bra att regeringen nu agerar.”

2015 anlitade den tyska regeringen, som Marcus Oscarsson menar agerat föredömligt mot näthatet, Anetta Kahane, för att leda en grupp som har i uppdrag att ta bort påstått näthat från sociala medier. Utnämningen av Kahane upprörde många då hon tidigare arbetat inom Stasi, som var den östtyska diktaturens underrättelsetjänst.


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq