Europas första undervattensrestaurang ger dystopiska vibbar

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 25 oktober 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Undervattenshotell - Bild från arkitektfirman Snøhetta
Undervattensrestaurang - Bild från arkitektfirman Snøhetta
Undervattensrestaurang – Bild från arkitektfirman Snøhetta

Europa kommer snart att få sin första undervattensrestaurang “Under”. Det är norska arkitekter som ligger bakom bygget som har dystopiska undertoner. Restaurangen liknar ett fallet betongtorn, en monolit. Associationer kan göras till den fallna frihetsgudinnan i Apornas Planet eller en grundstött atomubåt.

Text: Torbjörn Sassersson

Den planerade restaurangen ska placeras i södra Norge längs Atlantkusten. Tjocka betongväggar ska försäkra gästerna att byggnaden tål alla varierande yttre miljöförhållanden ovan och under ytan. Ett enormt fönster i den ände som sticker ner i havet får interiören att smälta samman med exteriören nere i havet fem meter under ytan.

Bygget ska startas i februari 2018 och stå klart tidigt under 2019 om allt går enligt planerna. Den norska arkitektfirman Snøhetta har ritat byggnaden. Firman är sedan tidigare känd för det norska nationella operahuset och biblioteket i Alexandria i Egypten.

Grasdals undervattensrestaurang ska kännas trygg att besöka

Grasdal vill inte likna denna undervattensrestaurang vid en grundstött atomubåt, men snarare vid ett periskop. Grasdal säger att han tycker det är viktigt att besökare känner sig trygga i byggnaden och att dessa inte får klaustrofobiska känslor. För att ta hänsyn till den risken har arkitekterna tagit i beräkning många parametrar såsom materialval. Byggnadens inredning ska kläs med ek och belysningen ska vara god.

Rune Grasdal, pressfoto
Rune Grasdal, pressfoto

“En av fördelarna med med denna byggnad är hur den länkar samman naturen och land, hur du tryggt kan komma från land och på ett mycket dramatiskt sätt kan gå ned i denna tub av betong ned till naturen i havsnivå och där uppleva vad som normalt inte kan upplevas”, sa den ledande arkitekten Rune Grasdal till CNN.

Undervattensrestaurangen ska omfatta tre plan och rymma upp till 100 personer. Under entrén finns en bar, vilken märker ut övergången mellan kustlinjen och och havet. Längst ner finns en matsal med ett stort akrylatfönster som fyller ut hela änden på “monoliten”.


Tips: Målet med sajten nya svenska onlinekasinon är att delge våra läsare info om nätets bästa, mest ansedda och nyaste onlinekasinon i form av recensioner. Annons


Miljöhänsyn har styrt designen av byggnaden, som alltså ska bestå av massiv armerad betong. Naturen har fritt spelrum att ta över utsidan av konstruktionen. På betongen kommer det garanterat att växa musslor. “Under” kommer förmodligen att bli en veritabel musselbank. Vid sidan av de ordinarie öppettiderna ska “Under” fungera som lokal för forskning inom biologi, som ett mötescenter.

“Over time, as the mollusk community densifies, the submerged monolith will become an artificial mussel reef that functions dually to rinse the sea and naturally attract more marine life to its purified waters.” – Snøhetta

Läs mer om den norska superyatchen som binder samman interiör och natur

Text: Torbjörn Sassersson

Från filmen "Planet of the apes" från 1968
Från filmen “Planet of the apes” från 1968

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Med tanke på hur den där restaurangen lutar ner i havet gissar jag på att maten blir Norrmännens specialitet, “Lutefisk”

  • Nuförtiden hänger jag inte med i kock&restaurang-skvallret, men det ska bli kul att få höra vem/vilka som ska stå bakom grytorna.

    Det lutar åt fisk och skaldjur på menyn…
    Blåmusslor utanför fönstret, vilken lyx! det blir grymma fonder med lite Pernod och en skvätt Noilly Prat.

  • Intressant…
    Man får hoppas att “betonglådan” är ordentlig förankrad i Terra Firma…. En trist efterrätt vore ju om det hela gled ner i Atlantens kalla vatten.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *