Toxoplasma och bornavirus kan störa psyket och beteendet

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 29 oktober 2017
- Torbjörn Sassersson red.
Geir Flatabo - Foto: Arnt-Olav Enger
Geir Flatabo berättar om hur psyket på möss förändras av Toxoplasma - Foto: Arnt-Olav Enger
Geir Flatabo – Foto: Arnt-Olav Enger

Det finns samband mellan infektioner av toxoplasma och bornavirus med psykiska störningar och beteendeförändringar hos möss respektive människor. Studier visar tex att möss som smittats av toxoplasma tappar omdömet och blir lättare offer för katter. 

Mellan 30-60% av befolkningen är infekterade av toxoplasma en parasit, berättar den norska läkaren Geir Flatabø. Toxoplasma är en encellig protozoisk parasit som fått stor spridning i hela världen. Varmblodiga djur som tex människan kan infekteras. Parasiten har en komplicerad livscykel och den kan endast föröka sig i levande celler.

Musen får i sig toxoplasma från katten bajs och även människan kan smittas på samma sätt. Den smittade musen får en mild infektion, men musens beteende förändras samtidigt. Den blir mer orädd och mister sitt flyktbeteende i närvaro av lukt från katt och katturin. Musen blir då mer oförsiktig och lättlurad och katten kan ta musen. Nya katter blir på så vis smittade och cirkeln sluts.

Läs mer: Norsk läkare misstänker att psykiska sjukdomar kan orsakas av infektioner

Flatabø nämner även bornavirus som kan korreleras med förekomsten av depressioner och bipolär sjukdom i samma patienter. Studier visar att patienter med bornavirusinfektioner som behandlats med antivirala medel som Amantadin även fått sin depression reducerad.

Läs mer och se video på TV Helse

Text: Torbjörn Sassersson

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: Toxoplasma
  • Det är är så fruktansvärt intressant och framåtpekande när det gäller botande av hittills oförklarliga sjukdomstillstånd. Jag är övertygad om att det stämmer, har själv sett människor med herpesutbrott bli starkt psykiskt påverkade av detta.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *