Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

TV Helse: Blir patienten placerad i ett vittnesbås mot sig själv?

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 30 oktober 2017
- Torbjörn Sassersson
Kjersti Ericsson - Foto: Arnt-Olav Enger
Kjersti Ericsson - Foto: Arnt-Olav Enger
Kjersti Ericsson – Foto: Arnt-Olav Enger

Kriminologen, författaren och den tidigare politikern Kjersti Ericsson ställer frågor om diagnostistik inom hälsovården efter att hon upplevt sig vara sjuk trots att provsvaren visade att hon var frisk. Hur mycket hänsyn tas till patientens vittnesmål om sin egen hälsa när provsvaren är normala?

Text: Arnt-Olav Enger, TV-Helse.no | Översättning: Torbjörn Sassersson

När Kjersti Ericsson blev sjuk och provsvaren inte varnade för att något var fel började hon att ställa frågor huruvida det tas hänsyn till en patients erfarenheter om sin egen hälsa i samtal med den läkare som ställer diagnosen.

Se videointervjun med Kjersti Ericsson där hon går in på var i en utredning en patients trovärdighet kan hotas.

Kjersti Ericsson - Foto: Arnt-Olav Enger
Kjersti Ericsson – Foto: Arnt-Olav Enger

“Läkaren på akuten blev emellertid inte särskilt klokare av det som jag som patient kommunicerade. Patientens berättelse ser ut att vara till mest nytta när symptombilden för läkarens tankar till en sjukdom som vanligtvis yttrar sig på samma sätt som patientens beskrivning av plågorna”, skriver Ericsson i artikeln “När kroppen vittnar mot dig”, publicerad i en norsk läkartidning.

Patientens trovärdighet är sårbar menar Ericsson och skriver i sin artikel att:

“Likväl händer det att patienter upplever läkarkonsultationen som en slags rättegång”.

Litar läkare mer på provsvaren än på patienter i en sådan situation? Kan det bero på att patienterna får för lite tid eller blir patienten placerad i ett vittnesbås mot sig själv med risken att framstå som mer frisk än vad denne egentligen är?

Se videon med Kjersti Ericsson

Text: Arnt-Olav Enger | Översättning: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq