Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Magmediciner mot sur mage kan dramatiskt öka risken för magcancer

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 2 november 2017
- Torbjörn Sassersson
Ian Wong - Foto: UCL Pharmacy
Ian Wong - Foto: UCL Pharmacy
Ian Wong – Foto: UCL Pharmacy

Den brittiska medicinska BMJ-journalen “Gut” skriver att långtidsanvändning av magmediciner som hämmar produktionen av magsyra, för att behandla sur mage och halsbränna, ökar risken för magcancer associerad till bakterien Helicobacter pylori med upp till 250-800%, skriver Science Alert. 

Protonpumpshämmare (“Proton pump inhibitor”, PPI) används som verksam beståndsdel i mediciner som ska sänka halten av magsyra i magen. Läkemedelstypen tillhör den mest sålda i hela världen. Det innebär att den ökande risken för magcancer är anmärkningsvärd. Cancerformen är kopplad till den vanliga bakterien Helicobacter pylori. 

Medan mekanismerna bakom kopplingen mellan bakterien och magcancer är oklar har de länge varit känt att denna typ av bakterieinfektion först bör hävas innan intag av PPI.

Efter att infektionen hävts följde forskare upp 3271 patienter som fortsatte att ta PPI under 7,5 år. Resultatet visar att de som tog PPI fick en väsentligt ökad risk att utveckla magcancer i jämförelse med de som fick alternativet med H2-blockerare.


En daglig dosering med PPI ökade risken för cancer med 455% i jämförelse med baslinjevärden. Om samma typ av läkemedel tas varje dag längre än 3 år ökar risken med svindlande 800%.


 

Obs: denna studie gäller inte läkemedel (eller bikarbonat) som neutraliserar magsyra

Läs mer, se referenser och länkar på TV Helse

Text: Torbjörn Sassersson i ett mediasamarbete med TV Helse


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq