Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

NewsVoice och ytterligare 10-systersajter hackades

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 27 november 2017
- Torbjörn Sassersson
Hackerrobot placerade över 10,000 reklamlänkar på NewsVoice

Hackerrobot placerade över 10,000 reklamlänkar på NewsVoice

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieNewsVoice och ytterligare ett 10-tal systersajter hackades i november. Angreppen mot sajterna var massiva, men med hjälp av ett företag i Seattle rensades samtliga sajterna och ytterligare cyber-skydd sattes upp för att förhindra liknande attacker i framtiden.

Företaget som utförde den forensiska analysen och rensningen av sajterna redovisade i en 20-sidig rapport vad som hänt, vad som gjorts och vad som behövde göras för att öka skyddet. Priset för konsultinsatsen var förhållandevis låg, annars hade det inte gått att genomföra med NewsVoice begränsade ekonomi.

De sajter som särskilt angripits var NewsVoice, Vetapedia (alternativ till Wikipedia), Vetenskap-Folkbildning.nu (en blogg som samlar kritik mot föreningen med samma namn), Aretsforvillare.nu (folket utser Årets Förvillare genom nominering och röstning).

En anledning till att cyber-attacker kan vara framgångsrika är att många nya nättidningar och bloggar idag bygger på WordPress, som är en plattform “för alla”. Därför måste plattformen skyddas genom extra tillämpningar, vilket under det senaste året skett i flera steg.

Nu har skyddet ökat igen för dessa sajter och bloggar i en ständig kapplöpning mot hackers. Fortsätt och ge stöd till NewsVoice så att vi kan fortsätta med att granska makten och publicera oberoende journalistik gratis för de som inte har råd att donera 20 kr per månad.  

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör, NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq