Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Regeringen avskaffar särlösning för antroposofiska medel

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 30 november 2017
- NewsVoice redaktion
Antroposofiska medel - Bild: Shutterstock.com
Antroposofiska medel – Bild: Shutterstock.com

Sedan 1993 har det funnits ett undantag i läkemedelslagstiftningen som gett möjlighet att ge särskilda försäljningstillstånd och undantag för så kallade antroposofiska läkemedel. Detta utanför ordinarie processer för andra läkemedel och preparat hos Läkemedelsverket. Det undantaget vill regeringen nu ta bort i ett nytt lagförslag som presenteras i en lagrådsremiss.

“De krav som finns i läkemedelslagstiftningen ska gälla lika för alla. Vi ska inte ha några särlösningar som ger undantag från de rimliga krav som ställs”, säger socialminister Annika Strandhäll.


Förslaget innebär att tillverkare av antroposofiska medel kommer behöva ansöka om registrering eller godkännande för försäljning hos Läkemedelsverket och där bli prövade enligt de regler som gäller för övriga läkemedel, exempelvis de för homeopatiska läkemedel.


 

För att ge tillverkarna av antroposofiska medel en möjlighet att hinna ansöka och visa att de uppfyller kraven, föreslår regeringen vissa övergångsregler för sådana medel som redan har tillstånd.

Regeringens lagförslag innebär ändringar i läkemedelslagen, lagen om receptregister, lagen om läkemedelsförmåner, lagen om handel med läkemedel och i lagen om behandling av personuppgifter i ärenden om licens för läkemedel. Lagförslagen syftar även till att säkerställa att lagstiftningen på området lever upp till kraven i EU-rätten. Lagförslagen föreslås börja gälla den 1 juli 2018.


De övergångsbestämmelser som föreslås innebär förenklat en fortsatt möjlighet att sälja antroposofiska medel som i dag har tillstånd, förutsatt att en ansökan om godkännande eller registrering lämnas in till Läkemedelsverket senast den 1 september 2019.


Om ansökan lämnas i tid ska de medel som ansökan avser få fortsätta att säljas till dess att Läkemedelsverket har tagit slutlig ställning till ansökan, vilket bedöms ske omkring halvårsskiftet 2021.

Källa: Regeringen


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq