Vapenfamiljen Wallenberg kan bli Årets Förvillare 2017

publicerad 28 november 2017
- av NewsVoice
Wallenberg - Pressfoto
Wallenberg - Pressfoto
Wallenberg - Pressfoto

Bloggen Årets Förvillare som låter folket nominera och rösta fram Årets Förvillare meddelar att vapenfamiljen Wallenberg nominerats till Årets Förvillare 2017 på grund av familjens affärsmässiga inflytande över banker, politiker och internationella vapenaffärer.

Så här lyder motiveringen:

"Därför att de verkar utan att synas - innan internet - genom att att de har kontrollen över ekonomin via sitt bankägande och även den vapenindustri som gör saker och ting som garanterar vidare kontroll för de naturresursflöden som är förutsättningen för den handel som kräver en betalningsinfrastruktur och ett betalningsmedel, bägge kontrollerade av de enskilda bankerna."

Kritik har genom åren riktats mot vapenfamiljen Wallenberg från bland annat Svenska Dagbladet, Svensk Television, Proletären, Expressen och Dagens Nyheter. Wallenbergs manipulation av politiker som tex Stefan Löfven har diskuterats, men inte lett till några förändringar i hur affärsmän tillåts styra inom områden där de inte borde styra. Mest kända för sitt inflytande bakom ridåerna är Wallenberg i "Saudiaffären".

Alla kan nominera och rösta på Årets Förvillare. Hittills har Wallenbergfamiljen och generaldirektören på Försäkringskassan nominerats. Röstningen startar i december när minst 5 kandidater har nominerats. Här kan du nominera.

Det var skeptikerföreningen Vetenskap och Folkbildning som 1987 ursprungligen startade utmärkelsen Årets Förvillare. Där kan däremot inte svenska folket varken nominera eller rösta till skillnad från bloggen Aretsforvillare.nu som är demokratisk.

Endast en person har benådats på Aretsforvillare.nu och det var den tidigare ordföranden i KTH:s Etiska Kommitté. När en omröstning genomfördes för att avgöra en benådning av vinnaren 2016, Peter Wolodarski, blev resultatet nej.

Källa: Årets Förvillare - Folket nominerar och röstar

Relaterat