Bouthaina Shaaban: Krisen i Syrien visar Västs ambition att plundra

7
746
Bouthaina Shaaban – Fotograf okänd (photographer unknown)

Syriens politiska medierådgivare Bouthaina Shaaban säger att krisen i Syrien exponerat Västs agenda att plundra landets naturtillgångar, förstöra samhället och arkeologiska landmärken genom att bomba, ockupera, starta krig och stödja terrorism.

Text: Torbjörn Sassersson

Bouthaina Shaaban (1953-) är en syrisk politiker och politisk mediarådgivare för den syriska regeringen. Hon är Syriens ansikte mot omvärlden. Shaaban har intervjuats av Syrian Arab News Agency (SANA) som skriver att det syriska folkets motståndskraft uppbackat av allierade länders stöd, och hit hör primärt Ryssland, har omkullkastat Västs agenda. Nya allianser har även byggts upp som stärker landets förmåga att stå emot ockupationsförsök och terrorism.

Kina kan bygga upp Syrien efter Västs destruktion av landet

En allians som Syrien bygger är med Kina. Bouthaina Shaaban träffade i slutet av november Liu Guangyong som är Deputy Director-General på Shanghai Municipal Foreign Affairs Office. Det skedde i samband med hennes besök i Kina efter en inbjudan av den kinesiska utrikesministern Wang Yi.

Bouthaina Shaaban och Liu Guangyong diskuterade bland annat att förbättra handelsamarbeten mellan länderna. Shaaban påpekade att Västs påtvingade handelshinder som riktats mot Syrien förhindrar landet att bedriva normal handel med andra länder.

Hon träffade under besöket den kinesiska utrikesministern Wang Yi och den kinesiska ministern för utrikesaffärer Chen Xiaodong. Mötena syftade till att förstärka bilaterala relationer mellan de två länderna inom alla områden. Hit hör även hjälp från Kina att återuppbygga Syrien efter Västs destruktion av landet.

Bouthaina Shaaban intevjuas av Channel 4 News om situationen i Syrien

President Assads rådgivare Bouthaina Shaaban intervjuas för första gången av ett västligt media i september 2017 efter att USA flygbombat och dödat syriska trupper. Det är tydligen oerhört viktigt för Väst att ge Syriens representanter tillfälle att uttala vid så få tillfällen som möjligt (red anm). Först när USA direkt bombar syriska trupper får någon från Syriens regering uttala sig och det sker i detta fall via en brittisk TV-station.

Text: Torbjörn Sassersson, NewsVoice

Relaterat och referenser

Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer

7 KOMMENTARER

 1. Vapenlobbyn + Oljebolagen = Väst + Saudiarabien. En destruktiv kombination.

 2. ”Fake News” är bland annat att ge anklagande intervjuer till de man vill demonisera.
  Att resulaten av den västliga propagandan har lurat en hel del av oss att tro att vi ”kämpar mot massmord och dikatur”, medans våldet vi stött i samma andetag drivit överlevande av västs intervention till flykt eller ny säkerhet i stöd från öst.
  Att FN-makter vägrar tillsätta oberoende utredning om påstådda gasattacker lämnar det troligt att anta att dessa var typiska ”flase flag” attacks med syfte att ge anlednng till ”försvar”.

  Den dag Svensk massmedia regelbundet intervjuar alla sidor i konflikter på lika vilkor kan stämplen ”Fake News” det idag förtjänar tas bort.

  Att samma media samtidigt inte försöker smutskasta den, likt IS, kvinnoförtryckande diktaturen i Saudiarabien, visar att hög moral, som man vill få det att se ut som, egentligen inte har något alls att göra med realiteter.

 3. Visst är det märkligt med hanteringen av den Syriska frågan… det intressanta är informationsflrmörkelsen och hur till RT och Putins medier inte berättar sanningen om IS. Om man inte velat ha krig skulle man bomba med dokumentarer om Wahabbism och Mossads inblandning i Mellansösterns destabilisering. Varken sig Kiba eller Ryssland ifrågasätter FNs agerande. Kanske för att de är med i skuggornas teatera där deras roll är att vara motpol. Målet jagas i bakgrunden – förödelsen fortsätter.

 4. Svårt att tro att Kina skulle ändra sin policy som de har följd i många decennier. Som exempel kan nämnas Afrika, där väst ( Europa, Usa) försörjde länderna med moderna maskiner ( traktorer och dylikt) däremot ingen know how hur man skulle sköta eller ens reparerar dom när de gick sönder. Dessa ”gåvor” som deklarerades som den enorma hjälpen och kostade skattebetalarna stora pengar var efter kort tid obrukbar. Kina däremot levererade skyfflar och hjälpte till att bygga en hållbar infrastruktur ( vägar och järnvägar). Nästan inget ord om detta i väst, men Afrika fick effektiv hjälp som man i väst kallade kommunist propaganda. Nuförtiden har man i väst en annan strategi, man sår terrorism och ”inbördeskrig” för att förhindra att Kina som tack för sin infrastrukturhjälp ( bygg av vägar, sjukhus, skolor)samt billiga lån( till motsats från IMF) får på ett rättvist sätt tar del av resurser ( bilaterala handelsavtal). Kina är ett land som har lidit av väst exploatering i många århundraden.

 5. Birgit, the road to Hell is paved with good intentions. Inget som Kina eller någon annan stor makt är gratis är välviljat. Det handlar om geopolitisk makt och kontroll, om inflyttande…

 6. En annan plundrad ”guldreserv”.
  Man har i plundrade länder alltid lagt beslag på eventuella guldreserver, Libyen, Ukraina är bara två exempel på att så är fallet. Men det är svårt att finna uppgifter om en annan minst lika viktig ”bank” nämligen den nationella genbanken för lokala grödor, vet att flera av dessa har plundrats likaså. Aleppo har (hade) en omtalad genbank för grödor, med namnet ”ICARDA”, har den klarat sig från plundring ?

 7. Nyheter Idag (5 dec 2017): Extra: Kinesiska specialstyrkor i Syrien

  ”I slutet av november eskalerade rykten om kinesisk militär närvaro i Syrien. Detta berodde dels på flertalet rapporter i regional media om att Peking beslutat skicka två specialförband, dels på en händelse i nordöstra Syrien. Nya Tider presenterar här kort dessa uppgifter och en del ledtrådar.”

  https://www.nyatider.nu/extra-kinesiska-specialstyrkor-i-syrien/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here