Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Artificiella AI-läkare ska hjälpa till med sjukdomsdiagnoser 2018 – Ställer du upp?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 11 december 2017
- NewsVoice redaktion
AI-läkare och biologisk läkare samarbetar
AI-läkare och biologisk läkare samarbetar
AI-läkare och biologisk läkare samarbetar – Crestock.com

DEBATT. En kommande sjukvårdstrend är att AI-läkare ska komplettera “biologiska läkare” med att ställa sjukdomsdiagnoser redan 2018, skriver Sverige Radio, men varför AI och hur fungerar det?

Smarta datorprogram baserade på AI (Artificiell Intelligens) gör entre i svensk sjukvård, där de ska hjälpa läkare att ställa diagnoser. SR ställer frågor till insatta som svarar i programmet “Vetandets värld”:

  • Börjar AI nu ersätta människor i sjukvården?
  • Kommer mänskliga läkare att få mer tid till patienterna?
  • Hur bra är datorprogram egentligen på att ge rätt diagnos?

AI-läkare

I programmet medverkar sakkunniga personer som Birgitta Janerot överläkare på Karolinska universitetssjukhuset och projektledare för I-AID, Carolina Wählby, professor på Institutionen för informationsteknologi vid Uppsala universitet och som jobbar med SciLifeLab i Uppsala. Jeroen van der Laak är professor vid Radboud university i Nederländerna och Max Gordon är biträdande överläkare på Danderyds sjukhus och forskare vid Karolinska institutet.

Källa: SR, “Aj aj blir AI AI – Möt din blivande läkare datorn”


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq