Ryssland utvecklar ryskt internet

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 13 december 2017
- NewsVoice redaktion
Internet - Crestock.com
Internet - Crestock.com
Internet – Crestock.com

Ryssland har tagit de första stegen för att bygga ett nytt parallellt ryskt internet. Målet är detta nya internet som kan fortsätta att verka även om det vanliga nätet skulle sluta fungera, skriver Nya Dagbladet.

Rysslands säkerhetsråd har bett landets regering stödja utbyggandet av ett parallellt internet som ska säkerställa landets IT-infrastruktur även när det ”vanliga nätet” slutat att fungera. Systemet kommer att bygga på ett nytt protokoll som inte bygger på det internationellt kontrollerade DNS-systemet.

“The issue of excessive dependency on global DNS has previously been addressed by Russia. In 2014, the Russian Communications Ministry conducted a major exercise in which it simulated the “switching off” of global internet services and used a Russian backup system to successfully support web operations inside the country.” – RT

Då det parallella nätet inte är beroende av ny hårdvara, utan bygger på ett nytt protokoll, kan ett helt nytt system sättas igång rätt snabbt. Rysslands president Vladimir Putin har själv satt den första augusti 2018 som det datum då projektet ska stå klart, rapporterar Russia Today.

Bakom beslutet ligger det ryska säkerhetsrådets som skriver följande i ett uttalande:

Västerländernas ökade förmåga och vilja att utföra offensiva operationer inom det informationstekniska området är ett allvarligt hot mot Rysslands säkerhet.”

Det nya systemet kommer även att vara öppet för andra BRICS-nationer. BRICS är en samarbetsgrupp som har som mål att utveckla alternativ till globalistiska internationella organisationer såsom IMF, Världsbanken, G7-gruppen med flera. I nuläget utgörs BRICS-länderna av Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika.

Källa: Nya Dagbladet

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • När Kina och andra länder ansluter kan jänkarna sitta sig se akterseglade.
    Den arrogansen dom visar upp biter dom själva i röven.

  • Utmärkt och efterlängtad utveckling. Med tanke på att nätet i Sverige för dom flesta harvar runt i den sandlåda som FRA och beslutsfattarna i USA har snickrat ihop så välkomnas denna idé av många. Bra med konkurrens och det ger utvecklingen en rejäl knuff. Som det är nu har man bara skapat en intern toppstyrd konkurrens likt den politiska kontrollerade oppositionen.

  • Det är väl dags att fundera för liknande alternativ här.
    Vi ser hur livsrummet för det fria ordet krymper varje dag.
    Om jag fattat rätt borde något med skalärvågor som medibärare funka rätt ok.
    Nån som fixar?

    LeifB

  • Dags att ansöka om “medlemskap”?
    Med tanke på alla restriktioner som planeras och dras igång av de som styr bakom kulisserna här i väst är det ett mycket välkommet alternativ! Men kommer västliga myndigheter då försöka blockera med hot om det ena eller det andra? Intressant!

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *