Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Kungliga Vetenskapsakademin nomineras till Årets förvillare 2017

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 14 december 2017
- Torbjörn Sassersson
Styrelsen i Kungliga Vetenskapsakademin - Pressfoto
Styrelsen i Kungliga Vetenskapsakademin - Pressfoto
Styrelsen i Kungliga Vetenskapsakademin – Pressfoto

DEBATT. Kungliga Vetenskapsakademin (VA) nomineras till Årets förvillare 2017 efter att ledningen med skeptikern Dan Larhammar från lobbyistföreningen Vetenskap & Folkbildning (VoF) försöker hämma utvecklingen för alternativmedicin och integrativ medicin. 

Kritiken riktad mot Kungliga Vetenskapsakademin handlar om att nominatorn anser att ansvariga på akademin inte resonerat vetenskapligt utan istället låtit sig luras av falsk vetenskap i formen av så kallad rotten cherrypicking, vilket är motsatsen till cherrypicking.

Rotten cherrypicking är en pseudovetenskaplig metod som bygger på att alla positiva data selekteras bort samtidigt som negativa data väljs ut med syftet att förkasta något. I det fall som nämns i nomineringen är homeopati som blivit ett hatobjekt för vissa individer inom etablissemanget med ambitioner att försöka framstå som vetenskapliga.

Dan Larhammar, juni 2016 - Foto: Anna Böhlmark
Dan Larhammar – Foto: Anna Böhlmark

VA:s ledning har dessutom valt att samarbeta med Dan Larhammar som äger Larhammar Consulting AB ett företag som arbetar för läkemedelsindustrin. Bolagets specialitet är att hjälpa företag inom Big Pharma att snabbare marknadsintroducera nya läkemedel. Larhammar arbetar för en industri som ser all alternativmedicin som konkurrens. Därför är apotekaren och debattören Dan Larhammar omstridd.

Dan Larhammar nominerades till Årets förvillare 2015 och 2006 blev Larhammar Årets folkvätte enligt föreningen SARA. Det var VoF som 1987 lanserade debattpriset Årets förvillare. Initiativet har sedan tagits över av bloggen Aretsforvillare.nu som blivit mer populär än VoF:s version.

Årets förvillare 2017

Folkets Aretsforvillare.nu ska starta omröstningen imorgon den 15 december efter att alla nominerade kandidater kommit in. Då kan allmänheten rösta. I VoF:s version av Årets förvillare kan allmänheten varken nominera eller rösta eftersom VoF då inte kan fullfölja sin opinionsbildning.

Läs mer: Vetenskapsakademin nomineras till Årets förvillare 2017

Text: Torbjörn Sassersson

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq