Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Bechir Rabani är död – Nu behövs 100 nya eldsjälar i samma anda

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 15 december 2017
- Torbjörn Sassersson
Bechir Rabani - Foto: Megafonerna WebTV
Bechir Rabani - Foto: Megafonerna WebTV
Bechir Rabani – Foto: Megafonerna WebTV

LEDARE. Megafonerna bekräftar att medborgarjournalisten Bechir Rabani plötsligt avled natten till fredag. Megafonerna är en medborgarrörelse bestående av invandrare och svenskar som skyddar visselblåsare och förmedlar deras fynd. Rabani gick bort ett dygn efter att han lovat att publicera ett scoop om Robert Aschberg.

Text: Torbjörn Sassersson

Dödsfallet kommer som en chock för flera medborgarrörelser i Sverige bestående av svenskar och invandrare som beslutat sig för att bekämpa åsiktsförtryck och vill verka för ett öppnare samhälle med en ärlig dialog. Många som arbetar för dessa målsättningar undrar nu om dödsfallet var en tillfällighet eller en medveten handling. Spekulerande sker i sociala medier och på Flashback där antalet inlägg just nu är frekventa.

Megafonerna:

“Vi kan med stor sorg meddela att Bechir Rabani är död.
Bechir var en orädd kämpe som brann för rättvisa och som utan att tveka stod upp för alla de som själva inte kunde, eller vågade. Vi kommer minnas Bechir för hans energi, hans drivkraft och inte minst allt hans arbete.

Vi vet i nuläget inte orsakerna bakom dödsfallet och ryktesspridningen är stor så tills vidare information finns kan vi endast skänka våra tankar och kondoleanser till Bechirs familj och anhöriga i denna svåra tid.

Vila i frid Bechir. Du är en hjälte! Saknaden är och förblir stor.”

Nya Dagbladet skriver att Bechir Rabani var en av de ledande personerna inom Megafonerna som granskade makten och att Rabani nyligen konfronterade medieoligarken Robert Aschberg, som NewsVoice rapporterade om den 11:e december. NyD snappade även upp att Bechir på sin VK-sida på tisdagen skrivit om ett avslöjande om Facebooks kopplingar till EU-parlamentet och Expo.

Bechir Rabani hade scoop om Aschberg

Torsdagen den 14 december meddelade Bechir Rabani på Megafonernas Facebook-sida att han han avsåg att avslöja något stort om Robert Aschberg, så gick ryktena i sociala medier.

Megafonerna ska avslöja något om Robert Aschberg
Megafonerna ska avslöja något om Robert Aschberg – Källa: Megafonernas Facebook-sida

Bechir Rabanis dödsfall har en politisk klang. Förlusten för den oberoende medborgarjournalistiken är enorm för Sverige. Han var unik och nådde många läsare och tittare precis som Fabian Fjällings Granskning Sverige. Bechir handlade från hjärtat och nådde fram till våra intellekt.

Det som nu behövs är att Sverige skakar fram 100 nya Bechir som fortsätter det viktiga arbetet att ställa makten mot väggen med svåra frågor som kräver svar. 

Bechir blev 33 år gammal. Det spekuleras i en hjärtinfarkt som orsak.

Säkerheten runt Achberg kommer sannolikt att stärkas efter dödsfallet eftersom många [konspiratoriskt] misstänkliggör Aschberg för att ha medverkat till Bechirs död.

Text: Torbjörn Sassersson, artikeln uppdateras om ny information kommer in under fredagen

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq