Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

USA:s statsapparat kollapsade i natt – Trump får skulden

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 20 januari 2018
- NewsVoice redaktion
The Capitol, Washington
The Capitol, Washington – Foto: Martin Falbisoner, Wikimedia Commons

NOTERAT. På ettårsdagen för Donald Trump som president i USA kollapsar delar av den amerikanska statsapparaten. På lördagsmorgonen kl 06.00 svensk tid kom beskedet från USA att landets myndigheter stängs ner – på “obestämd tid” eftersom man inte kommit överens om ekonomin.

Orsaken är att den amerikanska senaten inatt röstade ned förslaget som skulle förhindra att federala myndigheter står utan finansiering. Trump får skulden. Donald Trump hade behövt få minst 60 av 100 röster, men antalet republikaner i senaten är 51. Trump behövde stöd från ett antal demokrater, men de ville inte.

Den bakomliggande orsaken till nedstängningen är att USA inte har råd att finansiera stora delar av statsapparaten. Skuldtaket slogs i redan förra året, men tillfälliga lösningar har tidigare förhindrat en nedstängning, fram till nu.

Regering, försvar och polis omfattas inte. Försvarsministern Jim Mattis har dock meddelat att runt hälften av Pentagons tjänstemän kommer skickas hem utan ersättning. Viss underrättelsetjänst kommer att tillfälligt avblåsas.

Detta hände även 2013 under Barack Obama. Då fick 800,000 statsanställda gå hem under drygt 2 veckor dagar utan ersättning och Trump-administrationen har lovat att samma situation ska undvikas denna gång. Sedan 1990 har den amerikanska statsapparaten stängts ner 4 gånger när kongressen inte kunnat enas om budgeten. Då kunde man inte skylla på Trump.

Enligt DN handlar det om en debatt om invandrare vilket stängt den amerikanska staten.

Dagens Nyheter skriver:

“Bortom den akuta frågan om finansiering har båda partier politiska krav man vägrar att vika från. Demokraterna kräver framför allt en lösning på frågan om de så kallade ”Drömmarna”. I höstas upplöste president Trump ett program, Daca, som skyddar omkring 700,000 barn till papperslösa invandrare från deportering. I mars går skyddet för ungdomarna ut och de blir laglösa. Många är uppvuxna i USA och djupt rotade här.
Trump, å sin sida, vill loss pengar för sin mur mot Mexiko, det vallöfte han är starkast förknippad med.” – Delar av den amerikanska statsapparaten har satts ur spel

Therese Larsson Hultin på SvD kommenterar i sammanhanget att ingenstans är motståndet så stort mot Trump som i Kalifornien. Ledande politiker menar i delstaten att presidenten förstör USA. Västkuststaten har till och med hunnit stämma administrationen i Washington 24 gånger förra året. Trump anklagas därefter för att ha startat ett krig mot Kalifornien.

Text: NewsVoice


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq

Tags: Washington