Koriander en både älskad och hatad medicinalväxt

1
671
Koriander (Coriandrum sativum) – Foto: Thamizhpparithi Maari Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

TV HELSE. Användandet av koriander, kanske mest känt från asiatisk matlagning, kan spåras tillbaka 3000 år som både krydda och medicinalväxt. Ett användningsområde har varit för att stärka matsmältningen, men örten har mer potential än så. 

Läkaren och örtentusiasten Geir Flatabø och näringsspecialist Gunn-Karin Sakariassen berättar i ett videoinslag från TV Helse Norge om koriander (Coriandrum sativum).

Människor verkar kunna delas in i två grupper i sin relation till koriander, de som älskar örten och de som hatar den.

Enligt Organicfacts.net kan koriander med fördel användas för att behandla hudåkommor, vätskeansamling i kroppen, svampsjukdomar…

Läs mer och se video på TV Helse

Regler för kommentarsfältet: Du har personligt ansvar för vad du skriver. Nedsättande kommentarer raderas. Max ca 300 ord och tre externa länkar. Läs mer

1 KOMMENTAR

  1. Enligt Alfons Schuhbeck, vår auktoritet om sådant (Gewürzkuche, 2015), finns ett sumeriskt recept på soppa med koriander registrerat i kilskrift, men dessvärre citerar han det inte. Koriand
    er kan användas till att förstärka den hälsobringande effekten av andra kryddor, framför allt gurkmeja. Varför man skulle ”hata” den är oklart, kan det vara folk hos livsmedelsverket?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here