Koriander en både älskad och hatad medicinalväxt

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 5 februari 2018
- Torbjörn Sassersson red.
Koriander (Coriandrum sativum) - Foto: Thamizhpparithi Maari
Koriander (Coriandrum sativum) - Foto: Thamizhpparithi Maari
Koriander (Coriandrum sativum) – Foto: Thamizhpparithi Maari Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

TV HELSE. Användandet av koriander, kanske mest känt från asiatisk matlagning, kan spåras tillbaka 3000 år som både krydda och medicinalväxt. Ett användningsområde har varit för att stärka matsmältningen, men örten har mer potential än så. 

Läkaren och örtentusiasten Geir Flatabø och näringsspecialist Gunn-Karin Sakariassen berättar i ett videoinslag från TV Helse Norge om koriander (Coriandrum sativum).

Människor verkar kunna delas in i två grupper i sin relation till koriander, de som älskar örten och de som hatar den.

Enligt Organicfacts.net kan koriander med fördel användas för att behandla hudåkommor, vätskeansamling i kroppen, svampsjukdomar…

Läs mer och se video på TV Helse

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

Tags: koriander
  • Enligt Alfons Schuhbeck, vår auktoritet om sådant (Gewürzkuche, 2015), finns ett sumeriskt recept på soppa med koriander registrerat i kilskrift, men dessvärre citerar han det inte. Koriand
    er kan användas till att förstärka den hälsobringande effekten av andra kryddor, framför allt gurkmeja. Varför man skulle “hata” den är oklart, kan det vara folk hos livsmedelsverket?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *