Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

31%

31.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Torbjörn Sassersson: De nya nätmedierna behövs mer än någonsin

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 8 februari 2018
- Torbjörn Sassersson

Torbjörn Sassersson, juli 2017, selfieDEBATT. “Vi behövs mer än någonsin”, skriver Mats Ehnbom VD på Norrbottens Media i tidningen Norrländska Socialdemokraten. Enholm syftar på gammelmedierna. Under det senaste året har ett stort antal artiklar med detta budskap skrivits av journalister inom de etablerade medierna. Ändå undviker dessa medier in i det längsta självransakan. NewsVoice vänder därför på steken. Vi i de nya nätmedierna behövs mer än någonsin.

Ett lysande exempel på de etablerade mediernas sluttande plan och fiskande i grumliga vatten är memo-skandalen i USA som varken amerikanska eller svenska etablerade medier vill granska seriöst. Tvärtom vill man undvika research och istället fortsätta hacka på Trump i det oändliga.

En föredömlig journalist av en särart som sällan skådas i dessa tider är den amerikanska grävande journalisten Sharyl Attkisson, känd som ankare på CNN och CBS samt för boken “Stonewalled”. Hon uppger att hon aldrig sett något liknande när det gäller memo-skandalen om ett FBI som är pro-Clinton och FISA-övergrepp. Attkisson säger att medierna har blivit allt mer intresserade av att beskydda etablissemanget snarare än att granska makten.

Sharyl Attkisson - Pressfoto
Sharyl Attkisson – Pressfoto

“In fact, I commented that I’ve never in my lifetime seen open-government groups and journalists so uncurious and begging not to be told about alleged or supposed violations of citizens’ rights, and this bleeds into a much larger picture of surveillance abuses that have occurred over the past 10, 20 years involving citizens, politicians and journalists.” – Sharyl Attkisson

Den mångfaldigt prisbelönta Sharyl Attkisson, som under många år behandlades med stor respekt av etablissemanget, började hamnade i onåd 2011 då hon kritiserade vaccinnarrativet och det blev värre när hon 2014 lämnade CBS för att hon ansåg att hennes undersökande arbete dämpades av kanalens policy och partiska hållning för Obama-administrationen. Hon menade att CBS beskyddade Obamas utrikespolitik och konflikten med arbetsgivaren CBS kulminerade i anklagelser om att CBS buggat hennes dator under minst 2 år. Kontroversen ledde till boken “The Smear” som beskriver hur hennes anseende systematiskt skadades.

Hennes erfarenheter från main stream-media, som undersökande journalistik och hur hon fasats ut till att bli en komplett oberoende journalist är unika. Hennes liv speglar situationen för varje sann journalist i världen som står upp för riktiga nyheter. Ofta blir dessa journalister kvickt “rykteshanterade” om de avviker från “godkända” narrativ.

Grindvakten Mats Ehnbom

Tillbaka till Mats Ehnbom i NSD. I linje med likasinnade varnar denne för riskerna med den digitala kommunikationen dvs sociala medier och de nya nätmedierna.

“Nackdelarna och baksidan är att den digitala kommunikationen även skapar stora förutsättningar för att sprida desinformation, myter, rasism och anti-demokratiska uppfattningar. På internet frodas tyvärr de mörkaste och mest samhällsförstörande åsikterna. Fel använda blir de digitala kommunikationsformerna en metod för att försöka störta demokratin, snarare än att utveckla och bevara den.”

Mats Ehnbom väljer här helt att bortse från att gammelmedierna på senare år – precis som Sharyl Attkisson påpekar – visat sig vara stora producenter av allt från politiska budskap, malande propaganda till vinklad journalistik. Dessa MSM-medier har dessutom sina egna sociala kanaler med vilka de sprider sina budskap, en aktiv påverkan på läsarna.

Ehnbom fortsätter triumferande med sin tirad av den typ vi alla sett så många gånger sedan begreppet fake news myntades:

Mats Ehnbom - Skärmdump från NSD
Mats Ehnbom – Skärmdump från NSD

“Som företrädare för de så kallade traditionella medierna är jag stolt över våra journalistiska arbetsmetoder. Traditionell innebär att vi arbetar efter publicistiska och etiska principer som ska säkerställa faktabaserade, källgranskade och objektiva nyheter.

Vi kontrollerar allt vi publicerar i flera led, och håller oss till vedertagna publicistiska spelregler.

Vi underkastar oss också ett pressetiskt system, och vartenda ord som publiceras har en ansvarig utgivare.

Vi tar med andra ord ansvar för allt vi publicerar, och vi har som uttalat mål att göra Norrbotten bättre. Det skiljer oss markant ifrån Facebook, gratistidningar och andra digitala aktörer som inte har någon journalistisk ambition över huvud taget.”

Här ligger Mats Ehnbom efter i den nya verkligheten. De nya nätmedierna har idag ansvariga utgivare, värdegrunder och följer samma faktagranskande och etiska regler som gammelmedierna ofta inte längre följer. De nya nätmedierna är idag referenspunkter för alla de vanliga hederliga svenskar som vill veta vad som egentligen hänt eller vad som egentligen låg bakom något. Vi har analyserna och tittar under de mattor under vilka gammelmedierna sopat in pusselbitar av sanning.

Folkbildning viktigt för att bekämpa falsk sanning

Samtidigt utbildas svenska folket i faktagranskning. Staten satsar pengar på att komma åt fake news. Skolan ska utbilda elever i källgranskning. Allt detta är fantastiskt viktigt så länge som denna folkbildning verkligen handlar om genuin fakta- och källgranskning. Det finns nämligen indikationer på att utbildandet gör gällande att bara det är “rätt” källa så har man faktagranskat klart.

I en perfekt värld för dessa maktmedier som lider av en obotlig narcissism kommer inga elever eller mogna mediakonsumenter att titta djupare än till angiven PK-källa. I verkligheten kommer istället 100,000-tals skolelever och säkert ett miljontal mediekonsumenter att ifrågasätta varför de etablerade maktmediernas “fakta”, narrativ och perspektiv per se representerar sann “sanning”.

Min slutsats är att alla de som ljuger är förlorare. De medier som utesluter fakta, kapar grafer, berättar sagor och vrider till vad som hänt är redan idag förlorare. När sedan etablissemanget skjuter till miljonbelopp för att stävja fake news kommer alla aktörer som ljuger allt snabbare hamna i ljuset och processen ut i ljuset accelererar tack vare etablissemangets egen narcissism och fisförnäma självgodhet. Är inte det humor?

Jag avslutar med att placera Mats Ehnboms ord i min egen mun:

“Jag är part i målet, men jag vill ändå med bestämdhet hävda att vi i Sverige ska slå vakt om och vara tacksamma för att det finns mediehus som står för pålitliga nyheter som gör skillnad. Vi behövs mer än någonsin som motvikt till opålitliga nyheter som vill göra skada.”

Swisha Sassersson valfri summaTack för de orden Mats. Nya mediehus som står för pålitliga nyheter byggs just nu upp runt om i landet. NewsVoice är blott ett av dessa medier som byggs upp i ett hus (i en lägenhet) i en förort i Stockholm. Stöd denna verksamhet så att vi kan utveckla den idag virtuella redaktionen till att bli en fysisk redaktion i en egen lokal i ett eget mediehus. 

Sharyl Attkisson är inte den enda MSM-journalist som fått nog. Många från maktsidan hoppar nu av och dessa grupperar sig för att göra ett bättre jobb än när de var bakbundna av grumliga lojaliteter till industri, politik och stat. Vi inom de nya nätmedierna samarbetar redan med dessa journalister och sakkunniga.

Text: Torbjörn Sassersson, redaktör och grundare, NewsVoice.se


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq