Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Ulf Bittner: Varför har bara Sverige tagit bort tjänstemannaansvaret och hur påverkas din vardag?

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 12 februari 2018
- NewsVoice redaktion
Ulf Bittner - Foto: Arbetsgruppen AMBU
Ulf Bittner - Foto: Arbetsgruppen AMBU
Ulf Bittner – Foto: Arbetsgruppen AMBU

En lång rad av lagvidriga övergrepp sker i Sverige mot olika kategorier av medborgare, men ingen ansvarig lagförs. Hur kan det komma sig att vi har en Stat i staten (Deep State)? Det frågar sig Ulf Bittner som ifrågasätter varför vi fortsätter acceptera det borttagna tjänstemannaansvaret som våra politiker och myndighetsrepresentanter åtnjuter i form av straffimmunitet.

Text: Ulf Bittner

En av den senaste tidens händelser har väckt stor uppmärksamhet, så också här ibland NewsVoice läsare. Nämligen att dagens politiker försöker ändra grundlagen till förfång för medborgarnas möjligheter att begära ut offentliga handlingar, det skall tydligen bara vara vissa förunnat.

Frågan vi alla måste ställa oss är: varför politikerna ytterligare vill begränsa medborgarnas lagenliga möjligheter att begära ut offentliga handlingar?

Debatten rasar med hänsyn till att man försöker stoppa fake news osv, men det handlar om betydligare viktigare saker än så. Politikerna vill med denna grundlagsändring ytterligare fjärma sig från sina medborgare och deras möjligheter att ställa dem och deras hantlangare inom myndighetsvärlden till svars, bortom räckhåll för oss alla medborgare.


Vi befinner oss redan, sedan Palme-regeringen 1975 tog bort detta tjänstemanna-ansvar, på ett sluttande plan ur rättssäkerhetssynpunkt. Om vi inte kan begära ut offentliga handlingar så kan vi ju heller inte ställa ansvariga till svars för sina gärningar. Bananrepublik?


Redan idag så löper svenska politiker och myndighetsutövare fri lejd med hänsyn till det borttagna tjänstemanna-ansvaret, en ynnest som inte tillkommer deras kollegor i Norge, Danmark och Finland. Man kan ju retoriskt fråga sig Varför?

Svenska politiker och tjänstemän inom offentlig sektor bryter dagligen mot en lång rad olika svenska lagar, men inget händer ur straffrättslig synpunkt, de åtnjuter straffimmunitet med hänsyn till det borttagna tjänstemanna-ansvaret. I de fall där det rent hypotetiskt (brottet skall då anses som grovt och rendera minst 2 års fängelse i straffskalan) är det möjligt att utkräva ett personligt ansvar, men dessa individer behöver inget frukta pga en omfattande korruption inom de rättsvårdande myndigheterna.

Skulle i extremfallet en åklagare göra något så ovanligt som att väcka åtal så litar vederbörande på att domstolskedjan friar eller bedömer brottet som ringa och att rättsväsendet därmed låter dessa illdådsmän och kvinnor löpa fria från straff.

Det eliminerade tjänstemannaansvaret – hur kan då detta få fortgå?

Det är nog tyvärr så att politiker och tjänstemän inom den offentliga världen själva bestämt sig för vilka lagar som skall gälla andra och att dessa lagar inte med nödvändighet också skall gälla dem själva.

Förklaringen brukar ofta landa i att det då skulle bli ännu svårare att rekrytera såväl politiker som tjänstemän inom offentlig sektor, att en vanlig medborgare eller privat företagare blir straffad direkt om denne bryter mot någon av de lagar som instiftats av dessa politiker, det är ju en helt annan sak. Var är likabehandlingen inför lagarna?

En djupare studie av denna mycket omfattande korruption inom svenska motsvarigheten till det amerikanska begreppet Deep State (Stat i Staten) eller visar att Sverige förmodligen är långt mer korrupt än USA.


Jag har varit i kontakt med en hel del av den svenska eliten inom förvaltningsrätt och de säger alla med en mun, ”återinför tjänstemanna-ansvaret”, annars kan vi bara se på när Sverige korrumperas i allt snabbare takt.


Våra grannländer

Tittar man på hur det fungerar i våra nordiska grannländer så ser man ju en betydande skillnad i respekten för sina medborgare, ta bara migrationskaoset och alla dess konsekvenser för olika kategorier svenskar.

I våra grannländer skulle tex Migrationsverkets tjänstemän straffas direkt om de så uppenbart bröt mot instiftade lagar eller varför inte ta Dan Eliassons illgärningar då han var GD för Försäkringskassan eller sin tid som GD för Polisen. Nejdå, han befordrades istället snett uppåt med bibehållen lön när kritiken blev för stor. Korruption så det förslår.

Det vore synnerligen intressant att få veta vad vi gemensamt kan göra inför valet i höst, förutom kravet på ett återinfört tjänstemanna-ansvar så blir kravet på en författningsdomstol mina bidrag. Vilka blir dina bidrag?

Text: Ulf Bittner

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq