Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Jan Norberg: Är det egentligen lönt att rösta i valet 2018?

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 28 februari 2018
- Jan Norberg
Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat foto
Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat foto
Jan Norberg (Portugal, 2018) – privat foto

NewsVoice som normalt inte publicerar artiklar om partipolitik låter dig som läsare inkomma med artiklar i ämnet inför valet 2018. Först ut är exilsvensken Jan Norberg i Portugal. Är det sakfrågorna i valet som skall avgöra eller blir det istället det politiska spelet?

Text: Jan Norberg

Jag har reflekterat över hur det sett ut i Tyskland under den tid som SPD suttit i samma regering som CDU/CSU, SPD deklarerade väldigt klart efter valförlusten i höstas att de aldrig någonsin skulle sätta sig i en koalitionsregering med CDU igen.

Ett löfte/hot som SPD nu under stor vånda tagit tillbaka, frågan inställer sig därför hur de tyska väljare som lagt sin röst på SPD nu reagerar.

Opinionsundersökningar pekar på att AfD skulle gå framåt på bred front.

Grunden till SPD:s omsvängning är ju de röster som av den tyska väljarkåren lagts på AfD (den tyska motsvarigheten till SD), dvs de vilka röstat på SPD och accepterat att de aldrig skulle sätta sig i samma regering som CDU kan nu känna sig blåsta på sin röst. Så mycket var alltså de sakpolitiska frågorna värda!

Att förhindra AfD:s inflytande har nu blivit mer viktigt än de sakfrågor som SPD brinner för, man slås ju av likheten med hur det ser ut i Sverige inför valet i September.

Den enda slutsats man kan dra är att det politiska spelet är viktigare än sakfrågorna, den insikten leder nog de flesta till slutsatsen att den representativa demokratin snart har spelat ut sin roll och därmed lämnat väljarna i sticket med ett omöjligt val.

Sverige

Marcus Oscarsson har i ett TV4-program pekat på detta dilemma ur sitt perspektiv, det finns anledning att fundera över svensk demokratis framtid.

Vad är det som får svenska 7-klövern att återigen överväga blocköverskridande samarbeten för att hindra SD från inflytande på samma sätt som man avser att göra i Tyskland?

C och L har ju redan annonserat att de mycket väl kan tänka sig ingå i en sosseledd regering, där V och MP (om de klarar 4 spärren) ingår. M kommer då sannolikt att ansluta sig till detta regeringsalternativ och om KD klarar 4% spärren så följer de också med.

Kvar blir SD utan nåt som helst inflytande, är detta demokrati kan man fråga sig?

7-klövern har i alla fall åstadkommit en ny DÖ (Decemberöverenskommelse) och hur det gick förra gången vet ju alla väljare.

Så frågan blir om vi skall utnyttja vår demokratiska rätt att rösta när 7 av 8 partier inte är beredda att acceptera väljarnas val?

Text: Jan Norberg


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq