Utsikt från Jan Norbergs terass i Portugal den 7 januari 2018
Utsikt från Jan Norbergs terass i Sesimbra, Portugal den 7 januari 2018 – Foto: NewsVoice.se

UTVANDRARNA. NewsVoice inleder en intervjuserie om svenskar som lämnat Sverige för ett bättre liv utomlands. Vi undrar varför de valde att flytta, fördelar och nackdelar med det nya livet och om de ångrat sig. NewsVoice besökte i årsskiftet 2017/18 Jan Norberg som valt att flytta till semesterorten Sesimbra i Portugal. Under några veckor uppdaterades NewsVoice från Norbergs lägenhet som var ”exilredaktion”. 

Text och foto: Torbjörn Sassersson

Vad fick dig att initialt börja söka dig till ett nytt liv utomlands? Vilka tankar hade du och vilka känslor styrde dig bort från Sverige?

Jan Norberg, 2017

Jan Norberg: Det är många faktorer som samverkar, klimat, skatter, mentalitet och samhällsutvecklingen. För mig personligen blev dock den utlösande faktorn den cancersjukdom jag drabbades av och som, efter en mycket tuff operation, fick mig att överväga ett nytt liv på ålderns höst. Att ha jobbat hårt hela ens vuxna liv gör att livet lätt blir slentrian, man känner inte till något annat liv än det som är fyllt av arbete.

När man börjar reflektera lite mer än vanligt så tittar man sig omkring på ett annat sätt och ser saker ur ett något annorlunda perspektiv, för min del så infann sig känslan att det nu var dags för något nytt. Något som jag varmt kan rekommendera.

Berätta om vilket land du valde och varför just det landet och den regionen i det landet?

Jan Norberg: Jag övervägde några olika alternativ men fastnade till slut för Portugal, ett land som är kraftigt underskattat av dem vilka själva inte besökt Portugal. Portugal och Sverige har en hel del likheter, bla så är den Portugisiska folksjälen faktiskt ganska lik den svenska såsom den såg ut tidigare. Dvs Portugisens kynne att visa ärlighet, arbeta hårt, göra rätt för sig och kräva sin rätt samt att visa omtanke om sin nästa är något du ser i gammal hederlig tappning varje dag härnere. Något som tyvärr verkar ha försvunnit i Sverige av idag.

Lissabon och Sesimbra- Källa: Google Maps
Lissabon och Sesimbra- Källa: Google Maps

Att jag valde just trakterna kring Lissabon (Sesimbra) har väl att göra med mitt ursprung som född i Sundsvall, här är utsikten över Atlanten ändå kanske något bättre än den över Östersjön. Portugal är ju ett betydligt mindre land än Sverige så att befinna sig mitt i landet gör ju att det blir lätt att resa runt och utforska detta fantastiska land.

Hur såg din process ut från att du började testa ett boende i utlandet till det slutgiltiga beslutet att bosätta dig i ditt nya hemland?

Jan Norberg: För min del var det egentligen ganska enkelt då flytten skedde inom EU, anmäl att du är utflyttad och saken är klar. Visst är det väl lite formaliteter men ”processen” är rätt så enkel. Jag rekognoserade lite och hittade en lägenhet att hyra till och börja med, väl på plats kunde jag därefter välja boplats lite mer i lugn och ro.

 Har du någonsin ångrat att du lämnade Sverige?

Jan Norberg: Absolut inte, men skälen till att flytta kan ju i mitt fall ju diskuteras. Om det finns något jag möjligen ångrat så är det nog att jag inte lämnade Sverige tidigare. 

Sedan måste man ju självklart alltid ställa sig frågan varför man i så fall skulle ångra sig, gör man misstag i livet så måste man ju inse dem och korrigera dem. Men ångra sig? Nej!

Är det något i Sverige som du saknar?

Jan Norberg: Törs man säga surströmming?

Eftersom du fortfarande bor i utlandet vilka faktorer väger tyngre för att hellre stanna än att återvända?

Jan Norberg: Man skulle kanske tro att det är skatterna och visst spelar lägre skatter in men avgörande är att Sverige, som det utvecklats sedan i mitten av 60-talet, inte längre står att känna igen. Det är något man får väldigt klart för sig då man får förmånen att se Sverige på distans. Sverige går mot avgrunden emedan det i Portugal finns kvar den anda som fanns i Sverige förr i världen. Så lägre skatter är inte allt.

Är du tryggare i det land du nu lever i än där du bodde i Sverige?

Livet på varmare breddgrader – Foto: Crestock.com

Jan Norberg: Det är en definitionsfråga vad man menar med trygghet, men om man med trygghet menar att kunna känna sig säker då man går ute om kvällarna så skulle jag utan tvekan säga att Portugal är betydligt tryggare än Sverige, våldsbrottsligheten i Portugal framstår som en mild västanfläkt jämfört med Sverige. Om man med trygghet menar social trygghet i form av olika välfärdssystem så finns dessa system också här men den normale Portugisen har kvar den stolthet som det innebär att inte behöva ligga samhället till last om det inte är absolut livsnödvändigt.

Själv har jag prövat den Portugisiska sjukvården genom en bråckoperation jag tvingades till och det var en upplevelse vill jag säga. Vid besöket hos primärvården som för övrigt kostar ca 45 SEK så kunde man redan då exakt säga vilken dag jag skulle opereras, 42 dagar och då låg jag minsann också på operationsbordet vid ett toppmodernt skattefinansierat sjukhus. Jämför det med den s.k. vårdgarantilagen om 90 dagar i Sverige som numera enbart existerar på papperet. Ja, det känns tryggare i Portugal.

Lagoa de Albufeira i Portugal - Foto: Torbjörn Sassersson, NewsVoice.se
Prefabricerat hus (tv) för 860,000 kr. Priset för huset till höger kan ligga på c:a 1,5 miljoner kr. Lagoa de Albufeira i Portugal. – Foto: NewsVoice.se

Vad är det som inte fungerar bra i ditt nya hemland?

Jan Norberg: Det känns svårt att kritisera ett land som visar en sådan gästfrihet och som man trivs så bra i, men visst finns det detaljer som man ibland önskar skulle kunna fungera bättre. Byråkratin kan ibland kännas lite betungande men å andra sidan framstår den vid en jämförelse mot Sverige inte som något man behöver ligga sömnlös för.  

Känner du ensamhet i Portugal, där du valt att slå ned bopålen? Hur kommer man som utlänning in i samhällets gemenskap?

Jan Norberg: Hur man känner sig som utflyttad svensk beror nog till största delen på hur man betraktar sin omgivning i det nya landet. Personligen vill jag verkligen försöka bli assimilerad, inte integrerad. Så särskilt ensam känner jag mig därför inte. 

Jag har därför vinnlagt mig om att försöka bli en del av det Portugisiska samhället som det är, visst saknar man vissa saker men ensamhet skapar man nog bara genom att isolera sig och det ligger inte för mig att sitta och vara självömkande.

Den ödmjukhet man måste ge uttryck när man bor i ett annat land emanerar nog från vem man är som person och hur man förhåller sig till människorna i det nya landet, jag själv känner stor tacksamhet för den Portugisiska mentaliteten som tagit emot mig med öppna armar. Möjligen beror det på att jag ibland jämför med hur en del migrantgrupper beter sig när de kommer till Sverige. Jag är tacksam men känner inte ensamhet.

Tror du att du kommer att avsluta ditt liv i Sverige som åldring tex på ett svenskt äldreboende?

Sista delen av livet inom svensk äldrevård? – Foto: Crestock.com

Jan Norberg: Efter att ha sett hur svensk äldrevård fungerar på nära håll i fallet med min egen mamma så är det inget jag önskar min värsta ovän, så det får bli nej tack till att avsluta sina dagar på ett svenskt äldreboende.

I Portugal visar man sina äldre anhöriga mycket stor respekt och man vårdar dem ömt även vid de relativt fåäldreboenden som jag själv har besökt. Att se hur hela familjer med barn och barnbarn tar sina äldre anhöriga med på söndaglunch ute på restaurant visar på ett tydligt sätt vilken skillnad det är då det gäller synen på äldre.

Har andra i din umgängeskrets valt att lämna Sverige ungefär som du?

Jan Norberg: Det vet jag faktiskt inte så noga, men visst känner jag en del människor som av olika anledningar valt att flytta utomlands. Det som verkar vara en gemensam nämnare är att många bara verkar prata om hur gärna de skulle vilja flytta utomlands, men pga den hjärntvätt som de utsatts för i Sverige under många årtionden så är jag av uppfattningen att de, när det kommer till kritan, inte törs flytta ut ur det Sverige som de inbillar sig är jordens trygghetsborg.

Jag träffade som ung en gammal tant, ursprungligen från Sverige, vilken hade bott på olika platser runtom i världen. Hon hade en klok syn på mycket, bla så klargjorde hon för en då ganska ung kille att det bara är dumt att dö nyfiken.

Redaktionen: Tack för dina svar!

Farol do Cabo Espichel, Sesimbra, Portugal - Foto: NewsVoice.se
Farol do Cabo Espichel, Sesimbra, Portugal – Foto: NewsVoice.se
 • I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin egen kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.
 • Donera gärna till NewsVoice, en gratistidning som är beroende av läsarnas stöd. Pengarna går till undersökande och oberoende journalistik.

115 KOMMENTARER

 1. @ Stella,

  Dessutom när du skriver: ” Att folk orkar lyssna på deras dåliga ursäkter i 2 timmar är för mig ofatbart”, visar att du inte sett presentationen i den länk jag bifogat. Hade du gjort det skulle du se att polisens del av presentationen inte omfattar 2 timmar utan bara 15 minuter. Resten av presentationerna är av sju andra minst lika intressanta och deltagare från ”säkerhetssverige”/”trygghetssverige”.

 2. Öystein,

  Har jag sagt att Sverige är perfekt?
  Nej. Jag berättar vad JAG tycker och du talar inte för mig.

  Jag har noterat alla fakta ni presenterar här något vinklat eller ej, och anser inte att jag skall ”göra” något åt problem jag själv har inte orsakat. Jag har överlåtit det till ER som anser att problemen är så stora att man måste göra något – ni som är födda här och anser att ni skall bestämma över ett land ni anser äger kollektivt. Ok. Har någon en lösning? Är att flytta från landet en lösning? Jag har ställt frågorna säkert tio gånger, men ingen svarar. Varför? Lösningen skall komma från er som är födda här.

  Tycker man att stängda gränser är en lösning och alla skall dit de kommer ifrån, då kanske man skall leva som man lär.

 3. @ Stella T, nu är du där igen!! Du driver iväg från ämnet och verkar själv inte inse att du framstår som förvirrad.

  Ditt meningslösa käbbel om dig som upphöjd litterär och intellektuell gigant vs ”er som är födda här” är en icke föraktfull provokation mot alla svenskfödda, inser du inte det??

  Att sätta sig själv på en piedestal och utifrån det perspektivet racka ned på alla vilka är av uppfattningen att Sverige är på fel väg och av dem kräva förslag på lösningar, ja du Stella det är att verkligen undvika sakfrågan.

  Nu skulle ju denna tråd iofs handla om hur det är att ha flyttat ut ur sitt fädernesland, men det verkar du ju inte kunna hålla i minnet när du drar iväg ur spår. Är du så förvirrad att Du inte förmår hålla ihop tankarna??

  Du skriver ju bla ”ni som är födda här och anser att ni skall bestämma över ett land ni anser äger kollektivt.”

  Du gör ju inte direkt något för att bli en assimilerad svensk om du uttrycker dig så, men frågan kvarstår varför Du fortsätter ditt på förvirrade spår om vi och dom.

  Din bitterhet och alienation verkar inte känna några gränser, så frågan kvarstår vad vill Du egentligen ha sagt med alla dina inlägg??

  Jag skulle på försiktiga grunder utgå i från att de flesta anser att det är ok att flytta ut och bosätta sig någon annanstans, men att sitta dagarna i ända och kritisera det nya landets medborgare som Du gör dagligen leder bara till motsättningar och förakt.

  På samma sätt som när islamister i förorten försöker ta över dagordningen för hur Sverige skall utvecklas, skillnaden är bara att de inte skriver på forum som dessa.

  För att ännu en gång försöka återföra diskussionen till vad den eg skulle handla om så kan jag bara för egen del upprepa att jag verkligen gör allt för att assimilera mig i den portugisiska miljön där jag numera lever.

  Vad gör Du??

 4. @ Jan Norberg,

  Ditt inlägg 3 Feb, 2018 at 15:24 är en synnerligen väl uttryckt och formulerad analys av den svårbegripliga individen ”Stella”. Du fick med allt. Jag hade inte kunnat uttrycka det bättre själv 🙂

 5. Jan,

  Har jag kritiserat dig eller någon här? Om jag bor här och betalar skatt mer än halva livet som är planerat, bör jag vara tyst och aldrig kritisera samhället jag lever i, bara för jag råkade föddas någon annanstans i unionen? För det mesta försöker jag förklara att det du gör – försöka få ut så mycket av livets goda som möjligt är en mänsklig och inte nationell egenskap. Varför och vad uppfattar du som kritik?

  Jag litar inte på TV4 och all skrämsel om sharia-lagar då ingen har någonsin gjort en seriös undersökning var dessa extremister finns i Sverige och hur omfattande deras verksamhet är. Jag vill se bevis – att någon intervjuar dem. Jag har erbjudit att göra det ideelt dessutom. Hur kan du uppfatta detta som kritik mot Sveriges befolkning?

  Och nej, jag känner inte behov av att lämna min identitet och hyckla för att få hänga med i något nationell gäng. Jag är en stark individ och trivs bra med utvald men begränsat umgänge, även ensam. Min bekantskapskrets är internationell då man får betydligt bredare spektra av insikter.

 6. @ Stella T, nej du har inte kritiserat mig personligen men du uttrycker dig förklenande om den svenska nationen och den består ju fortfarande till övervägande delar av ursprungliga svenskar.

  Du tycks anse att andra skall ge dig svaren på alla dina frågeställningar då du från din upphöjda position som wesserbisser skriver andra på näsan att de bara inbillar sig och att det minsann inte finns några allvarliga problem i Sverige.

  En stor del av svenska folket anser att nationen Sverige (för att uttrycka sig med ditt ordval) är på väg åt fel håll och då sitter du från din piedestal och kräver att bli trodd när du inte ser någon anledning att vara skraj för tex islams utbredning i Sverige.

  Saknar du helt ögon och förstånd Stella??

  Sen kan du kalla Newsvoice för högervriden eller andra tillmälen, själv tycker jag att Du verkar vara den udda fågeln i detta sällskap.

 7. @ Kim Lundgren, det var ju bara en tidsfråga innan detta argument skulle dyka upp.

  ”Kim Lundgren 3 Feb, 2018 at 17:26
  Varför just Portugal?”

  Som tur är finns oxå beredskap att också bemöta dessa argument, Sverige har ett dubbelbeskattningsavtal med Portugal som man ingått enligt gängse OECD modell. Dvs ett helt lagligt förfarande om man som svensk flyttar till Portugal och uppfyller de villkor som ställs i detta dubbelbeskattningsavtal då man avser att få sina pensioner utbetalda.

  Tyvärr uppfyller jag själv inte dessa villkor och skattar därför enligt den sk SINK modellen (25%). Iofs mer förmånligt än sedvanlig svensk beskattning (59%) men ändå långt i från noll i skatt såsom det ofta framställs i svensk media.

  Så när jag på Newsvoice frågor svarar att skattefördelarna har betydelse så äger detta viss betydelse men inte fan skattar jag noll som du med referens till denna artikel försöker insinuera. Jag betalar minsann svensk skatt så att det förslår, sannolikt mer än vad du tjänar på ett år brutto.

  Men din fråga sätter frågan om skatter i fokus och den frågan har jag bara väntat på skulle dyka upp.

  Låt oss rent hypotetiskt anta att alla vilka fullt ut uppfyller villkoren i Sveriges dubbelbeskattningsavtal med Portugal skulle flytta ut ur Sverige och skatta noll, vad skulle då hända med Sveriges samlade skatteintäkter??

  Låt oss för tydlighets skull bara återigen informera om att dessa skattefördelar enbart tillfaller dem vilka avser att pensionera sig i Portugal, och för att vara extremt tydlig så tillhör jag, som tidigare sagts, INTE den kategorin och kan därför uttrycka mig ganska frispråkigt.

  Personligen är jag pragmatiker och som sådan ser jag mig omkring och försöker tillvarata mina egna intressen, att jag med mina skatter bidrar till att Sverige utvecklas i fel riktning är något som bär mig emot.

  Om alla gjorde som jag gjort så skulle skattebasen i Sverige sannolikt urholkas på ett markant sätt, att jag med fötterna visar var jag står är definitivt inget jag skäms över.

  Att Finansminister Magdalena Andersson (S) nu med alla till buds stående medel försöker få detta dubbelbeskattningsavtal omförhandlat så att svenska pensionärer med tvång skall beskattas såsom boendes i Sverige visar ju hur svenska socialister vill försöka tvinga alla svenskar, oavsett var de bor, att med sina skatter bidra till det fortsatta vansinnet i Sverige.

  EU:s regler om fri rörlighet tycks bara gälla om man på diverse suspekta grunder tar sig till Sverige från världens alla hörn, att detta oxå skulle gälla omvänt tycks rättrogna socialister inte gilla.

  Logiken i detta lämnar jag till läsarna att själva värdera, för min egen del så har jag gjort mitt val.

  Jag är personligen ingen större vän av vare sig EU eller EU:s ambitioner att verka för en federal statsbildning eller en överstatlighet som begränsar det nationella självbestämmandet, men jag finner mig i den demokratiska ordningen och anpassar mig till dagens regler.

  Den artikel som Kim Lundgren hänvisar till är ett alldeles utmärkt exempel på när MSM (i detta fall SvT) går den socialistiska regimens ärenden, möjligen är detta ett typexempel på den agenda drivna journalistiken när den är som mest tendentiös.

  Det paradoxala är ju att tex Aftonbladet dagligen marknadsför fördelarna med att flytta utomlands när man pensionerar sig, men vad gör inte Aftonbladet för att få klick?

  Så bäste Kim Lundgren, dina fortsatta försök att på socialisters vis medelst halmgubbe taktik försöka få mig att stå i skamvrån misslyckades ånyo, ännu ett försök månne?

 8. Stå på dig, Stella!

  Och kom ihåg att när de angriper dig personligen, då har de inget annat att ta till!

 9. @Stella: Även om jag inte håller med i allt du skriver så anser jag att du får ta oförtjänt skit av alldeles för många bittra gubbar här inne. Men jag vet att du inte är ömhudad.

 10. @Kim: Mycket intressant länk som förklarar en hel del.

  Individer som skatteplanerar på detta sätt saknar trovärdighet i debatten när det kommer till resursbrister och fördelning.

 11. Angående ”gubbar här inne” tror jag inte på bitter men
  en har definitivt lite paranoida drag
  andra drag är myndig ton p.g.a. egocentriskt uppblåst ego

 12. ”Helen L 3 Feb, 2018 at 15:54
  Väldigt föraktfullt & hånfullt inlägg.”

  Utmärkt inlägg, Helen L.
  Och Mitt-i-Prick — för det är precis DET Svenskarnas-Flykt-från-Sverige handlar om!

 13. Kim

  Vad glad jag blir över att du plötsligt visar så stor insikt om dina inre kvaliteter, för det är väl till dig själv som du refererar?

 14. @Jan Na, du fortsätter envist din kamp för de socialistiska idealen. Nu med skillnaden att du försöker moralisera över min och andras ovilja att med våra skatter bidra till den pågående svenska utvecklingen.

  Du är ännu en gång ute i ogjort väder, tvärtom så har jag i ett tidigare inlägg på ett, som jag själv tycker konstruktivt sätt, försökt bidra med ett förslag som bättre skulle spegla vad den stora och missnöjda majoriteten tycker att skattemedlen skall gå till.

  https://newsvoice.se/2017/11/09/skatteplanering-skattebetalarna/

  Vi behöver inte dina och andra socialisters ständiga pekpinnar om bristande skattemoral, ”allt ditt är mitt men allt mitt skall du skita i-doktrinen” tillhör en socialistisk agenda som är helt ur tiden.

  Låt skattebetalarna själva få ge uttryck för vad de vill att skatterna skall gå till så skall du se att politikerna får lite annat att bekymra sig över än att fördela andras pengar enligt eget gottfinnande.

  Mer frågor Janna?

 15. Folk verkar gilla att betala skattose ner på dom som inte vill.
  Skatt är stöld inget annat.
  Dessutom använder staten pengar påett sätt som inte är förenligt medmin värdegrund.
  Varför skall jag finansiera krig o krigsmaskiner runtom i världen?
  Varför skall mina pengar finansiera banker o andra kriminella gäng?
  Varför skall mina pengar finansiera medicinmaffian?
  Varför skall mina pengar användas i fondernas pyramidspel?
  Varför skall jag stödja ett kunskapsfientligt o censurerande skolväsen?
  Varför skall mina pengar stödja ”fakenews” SR SVT?
  Varför skall mina pengar finansiera ett polisväsen som inte respekterar demonstrationsrätt i fria ordet?
  Varför skall mina pengar finansiera en regering som sitter i knät på Israel o dess zionister?
  Varför skall mina pengar finansiera ett politiskt system som inte har ett skit med demokrati o folkstyre att göra.
  Listan kan göras mycket längre men jag tror att ni förstår min tanke.
  Utöver den direkta skatten på lönen betalar arbetsgivaren in en rundlig summa som folk inte ser.
  Som om inte detta räckte betalar vi 20% på det mesta vi använder våra pengar till.

  Nä, finns ingen anledning att inte se sig om efter alternativ som minskar finansiering av statsmaffior i Sverige. det är F..N oetiskt och omoraliskt att betala skatt. Utan skatter skulle det inte finnas krig o förmodligen inte heller så många fattiga o svältande.

 16. Jaaa du Leif,

  Mycket sanning i det du säger – utan skatter skulle statsmakten upphöra. Om ingen röstade kommane val skulle statsmakten också upphöra. Staten och kapitalet har alltid ledat med varandra. Problemet i framtiden blir att i Sverige är majoriteten av jobb snart offentligt finansierde. Industrin har robotiserat och flyttat utomlands. De äger alla resurser också och behöver oss knappt som arbetskraft eller konsumenter, så vi få se om vi som vet vad det handlar om kan organisera oss att överleva lite offside deras planer. Ensam är svårt men i små grupper bör det gå.

 17. Helen L,

  Angående verkligheten som jag inte verkar känna till:

  Jag är uppvuxen i ett getto: utsatt för misshandel av gäng x2, våldtäktsförsök x3, missbruket ochalla dödsfall kan jag skriva en hel roman om. Men jag är inte rädd, för jag vet att psykopaterna är individer och inte grupper. Jag vet att folk av hopplöshet hamnar i kriminalitet och ytterst få är genuint onda. De onda dras till MAKT i olika former. När vi möter dem – de obehagliga, så lär vi oss att hantera dem. De är en naturlig del av en planerat uppifrån social utveckling (eller bättre sagt avveckling). De flesta människor är ok. Var inte rädda.
  Jag förstår omställningen från att media har inte rapporterat några brott till en delvis importerat brotslighet som dominerar alla medier, men ni måste också ifrågasätta omfattningen. Jag har besökt förorterna och no-go zones. Det är långt ifrån det kaoset vad man får läsa om i media. Gå och kolla själva. Jag lovar – ni blir knappast skadade. Men mediaspökena kan jaga en i verkligheten.

  Om någon har begått brott eller varit otrevlig, glöm inte att det är denna individ – inte alla invandrare, inte alla svarta, inte alla män, inte alla muslimer, inte alla svenskar. Samma gäller offer. Grupptillhörighet används för att identifiera människor – inte för att skuldbelägga dem.
  Idylen som många har vuxit upp (kanske bara varit omedvetna om eländet) finns kvar på landsbygden.

 18. @Stella

  Du själv borde nog vara lite rädd för att din uppdragsgivare kommer att begära en återbetalning av din intjänade lilla Judaspenning. För du har nu blivit utdragen i ljuset av så många och alla dina ändlösa inlägg har inte längre någon som helst trovärdighet. Den ende som inte har förstått detta är just bara du själv.

 19. @ Stella, den här gången kommer du med ännu ett påstående som inte är styrkt. Iofs är den här typen brottsstatistik något som BRÅ, politiker och polisen gör allt för att INTE redovisa.

  ”Om någon har begått brott eller varit otrevlig, glöm inte att det är denna individ – inte alla invandrare, inte alla svarta, inte alla män, inte alla muslimer, inte alla svenskar. Samma gäller offer. Grupptillhörighet används för att identifiera människor – inte för att skuldbelägga dem.”

  Stella, analogt med dina påståenden här ovan så har gärningsmän hemmahörande i någon av de sk NoGo zonerna ingen som helst koppling till sin religion, sitt geografiska och kulturella ursprung, sin gängtillhörighet, sin ålder, sitt kön, osv.

  Nej då Stella, de är alla bara individer vilka helt oberoende av dessa och andra tillkommande faktorer helt självständigt, väl övervägt och helt på egen hand fattar fullständigt logiska beslut när de begår sina vidriga brott.

  Det fattar väl alla att detta inte har ett dugg att göra med grupptillhörighet eller att de som grupp är kraftigt överrepresenterade i den brottsstatistik som svenska politiker och myndighetsföreträdare gör allt för att mörka och undanhålla oss från.

  Du raljerar över media spöken, ”Men mediaspökena kan jaga en i verkligheten.”

  Den enda som jag anser är ett spöke här är Du Stella, och spöken tror ingen på längre i ett upplyst samhälle.

 20. @ Peter,

  Det var en kort och bra sammanfattning. Dock tror jag inte Stella ger upp, då hon uppenbart saknar all form av självinsikt. Om så hela världen skulle stå upp och mangrant ropa ”Stella, du pratar gallimatias”, så skulle hon fortsätta som om inget skett.

 21. @ Öystein, Peter (och kanske någon mer)
  Era kommentarer till Stella börja nu närma sig smutskastning – dålig stil tycker jag. Om ni istället kunde lyfta er och vara åtminstone hälften så rakryggade och to-the-point som Stella skulle det kunna bli en riktigt intressant diskussion.

  Sen begriper jag inte varför ni blir så upprörda (kanske finns det fler läsare som inte gör det) – förklara gärna.

  @ Peter
  Vem anser du är Stellas uppdragsgivare?

 22. @ Jan Norberg,

  Jag ska erkänna att jag faktiskt blivit lite inspirerad av denna artikel till att börja researcha för en flytt utomlands. Får man fråga dig Jan vilka områden i Portugal du själv skulle rekommendera utifrån det du idag känner till?

  Jag är nog lite som dig tror jag, var gäller önskemål om boendet. Alltså för mig, inte inne i en storstad, men ändå nära det nödvändigaste för överlevnaden såsom matbutiker, vacker natur, gärna många grannar, absolut nära havet (gärna havsutsikt) då jag är en genuint marin individ.

  Någonstans känns det som om just Portugal är en plats där jag skulle trivas. Jag har varit där en gång, men det var med ett kryssningsfartyg, bara ett dygn. Dock gillade jag det jag såg och kände.

  Det enda som kan hålla mig kvar i Sverige är mina barn (iofs nu vuxna, men ändå) och barnbarn. Därför känns just Portugal attraktivt då det inte ligger alltför avlägset, utan ger utrymme för besök åt båda håll.

  Då denna tråd nog inte ska vara ett forum för individuella erfarenhetsutbyten individer emellan får du gärna, om du själv vill, maila mig på:
  Det skulle vara värdefullt för mig att ha dig som kontakt.

 23. Till mitt förra inlägg skulle jag vilja komplettera med att jag känner att detta mitt ”fosterland” mer och mer framstår som ett land utom all räddning. Makteliten tycks vägra inse/erkänna den destruktion av landet som pågått särskilt de sista åren. Och då vill man ju inte vara den sista att lämna det sjunkande skeppet.

  Möjligheten minskar ju då, att på ett genomtänkt sätt, kunna hinna hitta ett nytt land som tar ett riktigt ansvar för just sitt eget land, och har de kvaliteter som man önskar. Kanske kan Portugal vara ett sådant land.

 24. So long Rönne. Hoppas att portugiserna inte tröttanar på skatteflyktingarna.

  Du kanske bör höra dig för vad de anser om alla invandrare, som sent inlivet kommer till landet, aldrig riktigt lär sig språket och lever kvar i sin svenska kultur utan att bli en egentlig del av det portugisiksa samhället. De är måhända lika bittra som här.

 25. @ Öystein, jag ser inga hinder att vara lite personlig även i trådar som dessa då jag är en öppen och ganska transparent person, säg och tyck bara saker som du kan stå för är en ganska bra devis.

  Om jag kan vara en inspiration för andra att pröva sina egna vingar så skulle jag tro att den gamla kvinnan som jag från 70-talet refererar till i intervjun skulle ha blivit glad, dvs vem vill dö nyfiken?

  Din fråga om var i Portugal man skall bosätta sig är ju en fråga om personliga preferenser så där skulle jag vilja passa, men många föredrar ju Algarve som är kuststräckan i söder. Ett väldigt trevligt område men som i mitt tycke är en aning för ”turistiskt” och som därför blir ganska öde på vintern.

  Åker man norr om Lissabon finns det jättemånga trevliga ställen längs kusten (den sk Silverkusten), och området kring Porto är ju inte alls dåligt men det skiljer sig från Algarvekusten rejält.

  Kuststräckan norr om Porto upp till den spanska gränsen är inte lika exploaterad som söderut men har en hel del mindre vattenhål som kan rekommenderas.

  Är man inte kustfreak som jag själv så erbjuder Portugal många andra alternativ för den vilken hellre föredrar en vacker och kuperad inlandsnatur och då också med fin utsikt över olika trakter som påminner om Toscanas sluttningar i Italien. T ex så erbjuder floden Douros dalgång med omnejd fantastiska vyer från Porto ända upp till spanska gränsen.

  Portugal gränsar ju mot Spanien och dess höglandsplatå varför det längs denna gräns finns otaliga ställen som är både pittoreska och erbjuder bra utsikt och ett bra klimat.

  Om man vill bo mer ”residential” eller mer småskaligt och enskilt är ju en smaksak, Portugal erbjuder något för alla.

  Portugals historia är omfattande och synnerligen intressant som den navala stormakt man en gång varit.

  Portugal har också själva prövat på att lida under muslimskt förtryck så det finns att gräva i för den historiskt intresserade.

  Vill man bo i Portugals motsvarighet till universitetsstaden Uppsala, dvs där den traditionella universitetsvärlden har sitt centrum så är Coimbra platsen att bo på.

  Portugal är ett eldorado för den fotbollsintresserade, här är fotbollen ALLT. Alla är intresserade, och man är ju som regerande Europamästare galet stolta. Själv lyckades jag lära känna några individer som var med i det lokala lagets fan club (Estoril Praia) där jag bodde förut och som spelar i den högsta divisionen, att sitta mittibland trummor, trumpeter och en fanatisk hejaklack samtidigt som man ser Benfica spela på bortaplan var en fascinerande upplevelse.

  Portugals religiösa arv är heller inget som undgår en, ett besök i staden Fatima ger perspektiv åt landets katolska arv och deras syn på religion. Dock skall sägas att genomsnittsportugisen på inget sätt är speciellt religiös i sin vardag, men man låter inte islam breda ut sig rakt under näsan på en katolskt präglad befolkning.

  Är man den utpräglade storstadsbon är ju Lissabon helt klart ett alternativ som dessutom erbjuder så mycket att jag aldrig tror man blir klar med utforskningen av den staden.

  Det finns mycket mer att berätta om Portugal så ställ gärna frågor så skall jag försöka besvara dem i den mån jag klarar av det, jag tror att denna information kan vara till gagn för flera så fortsätt gärna här i detta forum. De som inte vill ta del av informationen klickar sig ju enkelt förbi.

 26. @ Jan Norberg,

  Tack för din synnerligen intressanta information. Kanske återkommer jag med ytterligare frågor.

 27. @Kalle 01

  Stella är en oärlig debattör som plockar ur ”russinen” i debatten samtidigt som hon bortförklarar och förringar precis allting man lägger fram. Hon är den här sajtens ”Bagdad-Bob” och detta omöjliggör en konstruktiv debatt som det omöjliggör en intressant sådan. Agendan hon driver är statens agenda och jag tippar på att hon är någon form av #jagärhär-avart. Vad du sen tycker och inte begriper är ju endast en ren subjektiv åsikt och ett objektivt tillkortakommande som ligger hos dig själv. Jag har ingen förklaringsskyldighet gentemot dig, men nu fick du ändå en kort sådan.

 28. @Jan @Öystein

  När detta land väl imploderar under sin egen tyngd så är det ju stor risk att era pensioner försvinner i en rökpuff. Tänk Göran Perssons pensionsstöld gånger tio. Pensionärerna brukar ju vara både de första och de sista som får betala för statens vansinne. Men det är väl statens sätt att påskynda döendet av de oproduktiva slavarna.

 29. @ Peter,

  He-he, ja så är det nog. Och då spelar det ju inte någon roll om man bor utomlands eller i Sverige.

  @ Janna, att flytta till exempelvis Portugal innebär ju inte att man är skattesmitare, man fortsätter ju att betala skatt i det land man kommer till. Sen att du själv kanske önskar att dina egna inbetalda skattepengar ska fortsätta att finansiera alla stackars invandrare i Sverige får stå för dig. Vi har alla olika intressen. Men gör det, de kommer att behöva vartenda öre som du lyckas slita ihop.

 30. @Öystein

  Se det från den positiva sidan då det är billigare att vara fattigpensionär kring Medelhavet än vad det är att vara det i Sverige. Plus att man kan odla grönsaker året runt i den lilla täppan framför det egenhändigt byggda pappkartongskjulet. Billig hyra och solsken året runt. Vad mer kan man begära. 🙂

 31. Peter,

  Jag föreslår att vi träffas på riktig. Kontaktinformation finns på min gravatar. Jag bjuder på kaffe och du behöver inte be om ursäkt för alla anklagelser. 🙂 Jag kan göra en ekonomisk redovisning av mina inkomster, så får du se att jag inte har någon uppdragsgivare. Har aldrig fått hjälp eller donation för det jag gör. Vi kan träffas i någon av ”no-go” zonerna, så kan jag visa att jag som vit och obeslöjad kvinna har inga problem att röra mig där. Jag kan även demonstrera diverse enkla och ofarliga sätt på hur man kan bemöta med respekt andra kulturer utan att nödvändigtvis behöva få krämper och kronisk ilska efteråt. Öystein och Jan är också varmt välkomna! Det blir en organiserat utflykt. Ni kanske vill, som de modiga vikingarna ni är, hjälpa mig att hitta dessa fanatiska islamister och hänga ut dem ofentligt så alla vet vilka de är 😉 ursäkta min humor men era reaktioner roar mig, för det är inte bara jag som ser igenom rädslan för alla spöken som inte finns.

  Jag vill bygga broar mellan svenskar och invandrare genom att vi möts öga mot öga och talar konstruktivt vad är det av livet vi skulle behöva för att sluta störa oss på alla olikheter. Få se om de välmående och självgoda herrarna kan visa vägen till personlig succé för de där främlingarna som vill säkert leva lika bra som urbefolkningen och ta sig ur miljonprogrammets mörker. Är inte det ett konstruktivt förslag?

 32. @Peter, du skriver:
  ”Peter 4 Feb, 2018 at 16:18
  @Jan @Öystein

  När detta land väl imploderar under sin egen tyngd så är det ju stor risk att era pensioner försvinner i en rökpuff. Tänk Göran Perssons pensionsstöld gånger tio. Pensionärerna brukar ju vara både de första och de sista som får betala för statens vansinne. Men det är väl statens sätt att påskynda döendet av de oproduktiva slavarna.”

  Helt rätt så är den risken mycket påtaglig, Göran Persson yttrade vid ett statsbesök i Australien redan 2005 i en intervju :

  ” Jag är säker på att det vi gjort inte kommer att vara populärt om 20 år när de som går i pension ser vad vi gjort, sade han. I slutet av 1990-talet beslutades det nya pensionssystemet i bred enighet mellan de borgerliga och socialdemokraterna.”

  Att han dessutom exproprierat 256 MILJARDER av skattebetalarnas pensioner gör ju att systemet urholkats alldeles vansinnigt över tid.

  Nu har dessa 20 år gått och vi ser hur de svenska pensionärerna lider svårt av konsekvenserna, jag tänker då på alla fattigpensionärer vilka har att leva på en pension som vida undergår den internationella fattigdomsgränsen. Hur många klarar sig på en pension, efter skatt, på ca 10.000:-/månad eller mindre?

  Den mest intressanta frågan blir varför vi öht accepterar att politiker lägger vantarna på våra med hårt arbete intjänade pensioner?

  Man skall ha klart för sig att pensionen vi får ut har vi själva tjänat in med vårt arbete, det är inte staten och politikerna som ur något slags ymnighetshorn skänker oss den intjänade pensionen (vilket många tycks tro).

  Jag har aldrig förstått varför vi alla skall omyndigförklaras, dvs vad får oss och tro att politiker är bättre skickade än oss själva att förvalta våra intjänade pensioner?

  När politikerna konfiskerar våra intjänade pensioner och förvaltar dem fram till dess att vi uppnår av politiker beslutad pensionsålder så är vi ju helt i händerna på såna som Göran Persson, Ruinfeldt, mfl.

  Resultatet ser vi ju, dvs politiker sätter ett tak för hur mycket som skall återutbetalas av den egna intjänade pensionen. Resten går in i systemet och omfördelas till bla dem vilka aldrig själva bidragit till detta pensionssystem, jag behöver nog inte nämna vilka grupper jag främst tänker på. Allt enligt den socialistiska modellens klassiska mantra om solidaritet, personligen ser jag det som en legaliserad stöld av intjänad pension.

  När sossarna gjorde ett undantag för idrottsstjärnor vilka under relativt få år tjänade in mycket pengar så fullbordades hyckleriet betr pensioner.

  Låt alla själva redan vid intjänandet få behålla sina intjänade pensionsmedel, vi är alla myndiga och kan ta eget ansvar för vår ålderdom.

  De vilka enligt socialismens solidaritetsdoktrin vill vara solidariska med andra kan väl själva då avstå från hela eller delar av sin pension till förmån för andra, men det skulle jag tro inte är aktuellt för så många socialister.

  I Sverige tycks inte många ha klart för sig hur vårt pensionssystem fungerar, men så blir det väl när politiker i samlad kår och under många årtionden hjärntvättat sin befolkning att man skall vara tacksam för sin egen intjänade pension.

  Det politikerstyrda pensionssystemet har ju visat sig vara en katastrofal affär för oss alla, utom då för vissa grupper vilka av politikerna skall gynnas på andras bekostnad (ingen nämnd, ingen glömd).

  Jag skulle avslutningsvis vilja ställa en kontrollfråga till läsarna, hur många känner till det sk taket för de pensioner vi alla tjänar in och vilken är beloppsgränsen när dina pensioner börjar ges bort till andra??

  ”Sådan är socialismen….”

 33. @ Peter,

  Jo visst ser jag det så, fast jag har inte beställt flytten än. Men det lockar absolut, och so far tror jag mycket på Portugal 🙂

 34. @Stella

  Jag behöver inte dina guidade turer då jag har vänner som bor i dessa No-Go områden. Tror att dom är mer insatta än du som själv bor på landsbygden. Vad gäller din agenda så antingen skriver du på uppdrag eller så är du lätt sinnessjuk. Men jag tror inte att du är lätt sinnessjuk och då återstår det bara att du skriver på uppdrag. Och eftersom alla dina inlägg passar statens agenda som hand i handske blir det ju rätt självförklarande. Detta kallas för logisk slutledning.

  @Jan

  Staten och många medborgare glömmer att såväl hela statskassan som pensioner mm. är medborgarnas insamlade tillgångar och att de ska komma dessa medborgare tillgodo. Det är inte statens eller någon annans att skänkas bort. Men riksdags- som statsrådspensioner är immuna mot några som helst nedskärningar eller försämringar. Man blir bara förbannad när man tänker på det. Sen är jag fullt medveten om att politikerna inte kan göra så mycket mer än vad de blir tillsagda att göra. Men de kan välja att delta i denna perversion eller ej. Eftersom de för egen vinning deltar så är de likväl de som är skyldiga. Själv har jag en större respekt för prostituerade som bara säljer sig själva medan politiker skamlöst säljer alla andra. Oavsett vad denna utförsäljning medför för misär och lidande.

 35. @Öystein

  När jag blir pensionär tänker jag flytta ned till södra Spanien och starta ett kriminellt gäng som säljer knark. Vi kommer kalla oss för ”Panchos Locos” och våra marina permobiler med vattenjet kommer gå i skytteltrafik mellan Spanien och Marocko. Du kan få haka på om du inte har anlag för sjösjuka. 🙂

 36. Janna@ Du verkar inte fatta skillnaden mellan svenskar som utvandrar till Portugal och invandrare som kommer till Sverige. Skillnaden är milsvid. Människor som massinvandrat till Sverige har inte med sig ett nickel utan sitter som små gökungar i boet och väntar på att bli matade med ALLT i motsats till svenskar som försörjer sig själva i Portugal. Jag tror nog att portugiserna kan ha överseende med svenskarna eftersom man i stort sett har gemensamma referensramar och inte minst att svenskarna bidrar till den portugisiska skattkistan istället för att bara ösa ur den.

 37. @Birgitta: De första som flyr från konflikter är personer med resurser/pengar som står i opposition till makten. Så har det alltid varit, och Sverige har tagit emot förmögna familjer från allt från länder som Syrien. Dessa familjer klarar sig utan något stöd.

  Jag tror inte för en sekund att de bittra gubbarna här välkomnar dessa familjer ändå till landet. För dem är de muslimer och avskräde. Hur skötsamma och till hur lite belastning de än är.

  Nån empati med familjer som flyr för sina liv ifrån krigshärdar finns inte här. Alla ses som parasiter på det svenska samhället.

 38. @ Stella,

  Tack för din lite naiva inbjudan. I övrigt se Peters inlägg. Jag bor inte heller i spenaten utan intill flera No go-områden, där jag ofta rör mig till skillnad från dig. Jag har dessutom flera bekanta som bor där, även invandrare, så jag behöver nog ingen guidad visning förstår du.

  Och ditt snack om att bygga broar är ju patetiskt, du klarar ju inte ens av att bygga någon bro mellan dig själv och de som skriver kommentarer här. En tankeställare, eller??

 39. @ Peter,

  Jag hakar på, någon sjösjuka brukar inte drabba en gammal sjöbuse som mig. Vad tror du om att ha lite kamouflage a´la typ ”Maskeradligan” vid färderna över havet? 🙂

 40. Det talas om Göran Persson som tog 256 miljarder, det är nästan exakt den förmögenhet fackförbunden har, dax att göra som Karl XI; en reduktion av alla förmögenheter som inte är knutna till en person.

 41. Stella!
  Du behöver inte klappa mig på huvudet och säga: Var inte rädd. Har du träffat Schyffert?
  Jag vet inte vad du har för vetskap om mig som person, men du utgår ifrån att jag nyss har sett medias plötsliga vändning. Det är en respektlös attityd du har och det väcker knappast ngn sympati ellr respekt. Försök att hålla dig till Sverige och hur förändringen är här, det är den Jag utgår ifrån. Utgå inte ifrån att vi andra vet vad vi talar om. Vill du ha ett rosa filter framför dig, fine, men jag föredrar klarglas.

  Men snälla du, jag har besökt dessa förorter många gånger.
  Jag började jobba med invandrade 1975 från världens alla hörn, inklusive muslimer. En av mina gamla vänner blev mördad av en, en kusin blev mördad av en annan – men bägge av samma anledning, de vägrade acceptera underkastelse. Med det sagt, betyder inte att alla är likadana. Men tramsa inte med ”Var inte rädd”. Vi är vuxna människor med egna erfarenheter – respektera det.

  ”Om någon har begått brott eller varit otrevlig, glöm inte att det är denna individ – inte alla invandrare, inte alla svarta, inte alla män, inte alla muslimer, inte alla svenskar. Samma gäller offer. Grupptillhörighet används för att identifiera människor – inte för att skuldbelägga dem.
  Idylen som många har vuxit upp (kanske bara varit omedvetna om eländet) finns kvar på landsbygden.”

  Vilket kvalificerat BS.
  Vem har någonsin påstått att det gäller alla?
  Har du exempelvis jobbat nära de som kommer hit och fått reda på hur de ser på oss? Många föraktar oss – som grupp. De är förbannade för att vi har det vi har. Då kommer hatet mot oss otrogna – det utövar makten för att förnedra, det är deras sätt att växa i deras gruppidentitet. Detta har de själva berättat för mig. Svenska tjejer har man ”kul” med, men gifter sig gör man med en ärbar kvinna från hemlandet.
  Och du, de flesta dömer individen för vad denna säger och gör, oavsett hudfärg.
  Alla är inte lika insnöade på identitet.

  Jag är inte intresserad av att ta del av en floskelparad. Om du vill känna, jag är inte rädd, så gör det.
  Själv litar jag mer på ett försvarsspray.

 42. @ Peter,

  Jag tror att din idé t.o.m. kan bli intressantare än att flytta till Portugal. Min tanke i hur vi kan gå vidare ser ut så här: Vi köper loss ett par hundra meter kustbit av spanjorerna och bildar där en enklav som blir bas. Jag har hittat ett oexploaterat område ca 10 km SV om Gibraltar kallat Cala del Peral som säkert går att få billigt, se bild och Google Earth:
  http://www.turismocampodegibraltar.com/algeciras/que-visitar/Playa-de-Cala-Arena/
  https://earth.google.com/web/search/Cala+del+Peral/@36.07987824,-5.39097104,5.89578454a,18313.59508417d,35y,-0h,0t,0r/data=CigiJgokCWzCQg9xBzVAEWzCQg9xBzXAGYX5vUm7Y0NAIUPp1JNtCVDA
  OBS, Google Earth-länken ovan måste öppnas i Chrome för att fungera.

  Nästa steg blir att bygga en ”Trump-mur” för att hålla nyfikna borta. Sedan är det bara att införskaffa ett par Jetski samt några Thawb som förklädnad (förutom maskerna) och börja reka. Till Marocko är det bara knappt 10 sjömil. Offensiven sätter man förslagsvis in vid ramadan efter solens nedgång när alla Marockaner sitter och festar. Militär backup får vi från britternas militärbas i Gibraltarklippan om det skulle behövas. Nedan bild på hur en ”tur över” kan se ut.
  https://photos.travellerspoint.com/397732/P3257362.jpg

  Med tanke på den förväntade förtjänsten bör vi vara hemma på 5 ”besök” i Marocko.

 43. Tack för all ”matnyttig” info ang utlandsflytt, och tack för en del humor oxå! 😀 ….
  Min tonårsdotter bor sedan några år i Portugal och säger att hon absolut inte vill tillbaka till Sve! Hon har också berättat att massvis med tjejer från Sveriges alla hörn flyttar dit och att de flesta lämnar Sve pga den rädsla de känner när de rör sig ute i samhället, vilket är en fruktansvärd anledning men som jag delar och förstår till 100%. Vad inte många vet är att också många vuxna/äldre nu håller på att engagera sig i en grupp som stadigt växer dvs för att hjälpa och stötta varandra inför flytt fr Sve! Tack för ordet! Mvh Sanna

 44. @ susanne larsson,

  Intressant och spännande det du skriver. Den grupp du talar om skulle jag mer än gärna vilja ingå i. Finns den möjligheten så meddela mig gärna. Dock om det är en Facebook-grupp så faller tanken för mig då jag lämnat Facebook för VK.com.

Comments are closed.