Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

TV Helse: Magsyrahämmande medicin kan ge cancer, benbrott och leverskador

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 3 mars 2018
- Torbjörn Sassersson
Överläkare Lars Engstrand, KI - Foto: TV4 Play
Överläkare Lars Engstrand, KI - Foto: TV4 Play
Överläkare Lars Engstrand, KI – Foto: TV4 Play

Studier i flera länder visar på en stark koppling mellan intag av magsyrahämmande medicin av typen Losec och Omeprazol med bla magsäckscancer. Malou von Sivers på TV4 tog upp ämnet den 19 februari tre veckor efter att TV Helse skrev om det i en artikel som fått nästan 100,000 visningar.

I TV4-studion finns Lars Engstrand som är professor och överläkare på KI. Hans specialitet är att forska på tarmfloran på Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi. Han säger att magsäckscancern ökar i hela världen och man vet inte riktigt varför, men tillägger att problemet främst gäller de som tagit protonpumpshämmare (PPI, proton-pump inhibitor) under minst 6 månader. Då ökar risken väsentligt för att få magsäckscancer och det gäller särskilt för yngre människor.

En hypotes är att om magsyran reduceras kan skadliga mikroorganismer och bakterier tillväxa i magen och ge tumörer, säger Engstrand. Han fortsätter med att varna för en slentrianmässig överanvändning av denna typ av magmediciner.

Läkaren Viveca Gyberg säger i studion att det finns andra metoder för att komma tillrätta med sura uppstötningar och sur mage.

Inslaget kan ses på TV4 Play.

Se inslaget och läs mer om vad du själv kan göra på TV Helse

Text: Torbjörn Sassersson


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq