Utvandrarna – Döden i paradiset skickar hem spaniensvenskar

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 9 mars 2018
- NewsVoice redaktion
Liemannen och dödsängel spelar kort vid dödsbädd - Bild: HDQWalls.com
Liemannen och dödsängel spelar kort vid dödsbädd - Bild: HDQWalls.com
Liemannen och dödsängel spelar kort vid dödsbädd – Bild: HDQWalls.com

NOTERAT. Debattören Per Larsen lyssnade på socialantropologen Anna Gavanas när hon presenterade sitt projekt: “Pensionärsplaneten: Om spaniensvenskar och pensionsmigration” som redovisades på ABF. Föredraget handlade om samtal om internationalisering, global arbetsfördelning och äldreomsorg. Larsen skriver: “Detta till trots så förväntade jag mig ett föredrag om livet som pensionär i Spanien, men det blev mycket mer”. Döden visar sig var en “player” i spaniensvenskarnas liv.

Anna, som själv inte har någon koppling till Spanien, hade intervjuat:

  • 80 pensionärer bosatta i Spanien
  • 120 entreprenörer och människor som arbetade för spaniensvenskar
  • 20 experter
Anna Gavanas - Pressfoto
Anna Gavanas – Pressfoto: Anna Nilsen

Som utredare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys är Anna insatt i äldres behov av omsorg och relaterade tjänster och därför kom detta projekt till. Två vintrar, med början 2013, tillbringade Anna på Solkusten och Kanarieöarna. Som socialantropolog gör Anna intervjuer och deltar med sina studieobjekt. Det kunde handla om att åka rullstol på ett dansevenemang eller fira jul med en hemlös.


Den största gruppen är trots allt människor med god ekonomi som flyr det svenska klimatet. De bor i villor, lägenheter och husbilar. De har nära till sociala knutpunkter på golfbanor, organisationer, Svenska kyrkan, företag, caféer och dansbanor.


Etnisk marknad

Alla dessa spaniensvenskar utgör en etnisk marknad för entreprenörer, exempel på detta är skattejuridik, hantverk eller medföljare till sjukhus.

Entreprenörer från Sverige etablerar sig och bjuder ut sina tjänster, men mycket arbete förmedlas genom de nätverk som skapas av spaniensvenskarna själva. Nästan alla städtjänster utförs av lokal arbetskraft. Den är inte sällan sydamerikansk och betalas svart.

En Colombiansk kvinna, Paula 50 år, städade tolv timmar om dagen för tio euro i timman för att spara ihop till sin egen framtida pension i Colombia. I detta sammanhang kan tilläggas att svenska kunder är populära. De är kända för att vara tacksamma, pålitliga och visa respekt.

Overhead från föredraget om Spaniensvenskar - Foto: Per Larsen
Overhead från föredraget om Spaniensvenskar – Foto: Per Larsen

Döden kan sända hem partnern till Sverige

Det var mest positivt om att flytta till Spanien, men det är ett faktum att “alla tittar på klockan”. De flesta flyttar hem igen, med eller mot sin vilja.

“Somliga säger vi lever i evighet fast döden är det sannaste som dom vet” – Cornelis Vreeswijk

Döden är viktig att ta i beaktning. Vart man än flyttar så undkommer man inte liemannen. Den ställer till det i förhållanden i de fall där den ena parten går bort. En spaniensvenska vid namn Sigrid som förlorad sin man trivdes inte alls i Spanien längre och ville flytta hem till barn och barnbarn.

Anna Gavanas själv hoppas på att få göra en fortsättning på sitt projekt om just hemvändarna. Avslutningsvis kan jag nämna att boken finns på biblioteket.

Text: Per Larsen

Rättelse från Anna Gavanas: “Jag har arbetat som forskare under snart 20 år och när jag skrev Pensionärsplaneten arbetade jag vid Linköpings Universitet — inspirerad av ett tidigare projekt om svensk äldreomsorg jag arbetat med vid Institutionen för Socialt Arbete på Stockholms Universitet. Det var först EFTER att Pensionärsplaneten publicerats som jag började arbeta som utredare vid Myndigheten för Vård- och omsorgsanalys (och där arbetar jag tyvärr inte med frågor relaterade till ämnen i Pensionärsplaneten).”

Relaterat och källor

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • @Andersson, att pensionärer flyttar till Spanien började redan på femtiotalet och har ökat sedan dess.
    I framtiden har de flesta ordnat med sin egen pension, ungdomar planerar sitt sparande tidigt i arbetslivet. Denna grupp kommer att vara oberoende av både stat och arbetsgivare redan tidigt i livet, i denna grupp finns många av framtidens Spaniensvenskar.
    Från dagens antal på cirka 100 000 svenskar, som bor mer eller mindre permanent på Spaniens sydkust, kommer den siffran säkert att öka fem till tiofaldigt.
    Det finns redan idag både fattigpensionärer och hemlösa svenskar som sökt sig till Spanien.

  • I och med pensionsbedrägeriet är detta med svenska pensionärer som flyttar utomlands ett övergående fenomen. I framtiden kommer pensionsåldern höjas så de som lever till pension har ingen ork att ens tänka på dylika äventyr. De har nog med sina krämpor och att dödsstäda de få dagar de har kvar.

  • @Per Larsen.
    Du har nog rätt, Per, hon trodde väl att jag skulle vilja komma tillbaka om hon lyckades med det! Dock med “utlandssvensk i Sverige..” menar jag en återvändande svensk medborgare som utvandrat.

    Du vet kanske att när man utvandrar fordrar svenska staten ett skriftligt intyg på att man är officiellt Utvandrad efter 3 års vistelse utanför Sverige? Det är alltså beviset på att man är Utlandssvensk. Jag erhöll med posten en blankett att skriva på och återsända till Sverige när jag hade vistats i 3 år i USA. Det hände sig ty jag skulle förnya mitt pass och bad Svenska Konsulatet att skaffa mig ett Personnummer som ej fanns när jag for ifrån Sverige i 1965. Det påståddes då att jag redan HADE ett dylikt nummer utfärdat och för att få veta vad det var skulle jag skicka in ett födelseintyg. Min mor skaffade det från det lasarett där jag var född och så erhöll jag alltså mitt Personnummer. Det var viktigt ty mitt svenska pass kunde ej förnyas utan det. Icke så händelsevis är jag fortfarande svensk medborgare med sk ‘grönt kort’, mao permanent vistelsetillstånd i USA. Det finns inget tvång att bli amerikansk medborgare vilket jag lätt hade kunnat bli efter en halv livstids äktenskap med en infödd amerikan men jag ville förbli svensk medborgare och är det än.

  • @Liz B, din mamma försökte nog bara att skrämma dig.
    “Bor man som utlandssvensk i Sverige i minst tre år…”, utlandssvenskar bor inte i Sverige?!?!?!

  • Ett par påståenden som jag hört kanske ej är sanna. Om de kanske var det en gång i tiden undrar jag om de fortfarande gäller?

    1. När svenska medborgare uppger svenskt medborgarskap kan de ej få det tillbaka. Källa: Min (svenska) mor som hörde det nån gång på 1970-talet.

    2. Skulle man som mångårig utlandssvensk (tex jag, 50+ år i USA) välja att flytta tillbaka till Sverige som pensionär så finns inga fria pensionsomsorger eller svensk sjukvård tillhanda ty man har förlorat rätten till dem när man utvandrade. Källa: Också min mor, cirka 1981.

    3. En variation på 2.: Bor man som utlandssvensk i Sverige i minst tre år efter återinflyttande får man då gratis pensionsomsorger och sjukvård tillhandahållna igen men bara om man fortfarande är svensk medborgare.

    Vad för sanning eller icke-sanning finns det i ovanstående påståenden har jag undrat i många år. Kan någon här svara på det?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *