50 miljoner dog i spanska sjukan för 100 år sedan

Christer Nilsson - Foto: Johan ArvidssonChrister Nilsson (1941-) är historiker och författare (6 böcker), ledarskribent och recensent av facklitteratur. Han har skrivit för Läkartidningen, Axess, Ale - Historisk tidskrift, Finsk tidskrift, Expressen, Sydsvenskan, Helsingborgs Dagblad, Östgötacorren, Borås tidning och NewsVoice.
publicerad 10 mars 2018
- Christer Nilsson
Formamint pill for Spanish flu
Amerikanskt militärt fältsjukhus nr 29, 1918, under spanska sjukan
Amerikanskt militärt fältsjukhus nr 29, 1918 – Foto: Otis Historical Archives National Museum of Health and Medicine

MEDICINSK HISTORIA. Namnet spanska sjukan var ett resultat av krigscensuren under första världskriget. Det gällde att dölja att de egna soldaterna låg lamslagna och döende av influensan. I Spanien fanns ingen krigscensur och när medierna rapporterade om farsoten så döptes den snabbt till ”spanska sjukan”.

Text: Christer Nilsson, medicinhistoriker, författare

År 1998 grävde den svenskättade patologen Johan Hultin i Alaskas permafrost. Där kunde han hos en kvinna som 1918 dött i spanska sjukan hitta välbehållna virus från lungvävnaden. Samtidigt lyckades ett forskarlag i USA hitta virus i arkiverade prover från två soldater som dött samtidigt.

2005 publicerade forskarna de sista sekvenserna av virusets genkarta. Virusets hölje visade sig vara av typ A och ytgenerna av typ H1N1, som bekräftade att det var en fågelinfluensa, men ursprunget till dess gensekvens är fortfarande höljt i dunkel.

1918 års virus hade ”återuppväckts” från de döda och i experiment på möss har det visat sig vara 100 gånger så dödligt som sedvanliga epidemivirus. När man jämför de kliniska förloppen och smittoegenskaperna hos influensorna 1889, 1918, 1957, och 1968 blir det tydligt att spanska sjukan var annorlunda och speciellt allvarlig. Pandemin 1918-1920 var den mest förödande av alla.

50 miljoner döda

I hela världen dog kanske 50 miljoner (siffran är osäker och uppskattningar varierar mellan 30 miljoner och 100 miljoner). 500 miljoner infekterades, det vill säga närmare en tredjedel av jordens befolkning. Spanskan blev en av de allvarligaste infektionssjukdomar som drabbat världen sedan digerdöden på 1300-talet.

Spanska sjukan - statistik Sverige 1918 - Källa: Nationalekonomi.se
Spanska sjukan – statistik Sverige 1918 – Källa: Nationalekonomi.se

I Sverige dog drygt 34 000, i Finland mer än 30 000 (varav många ”röda” i fånglägren efter inbördeskriget 1918), i Norge och Danmark dog 14 000 i vardera landet.

Spridningen skedde explosionsartat och kom i tre olika influensavågor. Den första började i mars-april 1918. I augusti kom den våldsamma och förödande andra vågen med ovanligt hög dödlighet i åldersgruppen 16-35 år. En ovanlig tidpunkt på året för en influensaepidemi. I början av1919 tog pandemin ny fart i en tredje våg och återigen drabbades åldrarna 16-35 år mest. Alla uppstod inom cirka ett år.

De flesta avled på grund av bakteriell lunginflammation som tog fart då viruseffekter förstört epitel i bronker och lungor, vilket var svårbehandlat eftersom antibiotika inte fanns vid denna tid. Unikt var dock att många dog även av direkta virusangrepp i lungorna vilket orsakade ödem och blödningar i lungvävnaden. Man såg också svår alveolit och bronkiolit (1). De flesta dödsfallen skedde 6-11 dagar efter insjuknandet.

Johannesskolans lokaler tidigt 1900-tal
Matutskänkning för fattiga i Johannesskolans lokaler, 1900-talets början. – Foto: Malmö museers bildarkiv

Varför var det de starkaste männen och kvinnorna och de gravida i 16-35-årsåldern som först föll offer?

Forskning har visat att infektionen gav upphov till en överreaktion hos immunförsvaret. Influensan aktiverade gener kopplade till apoptos (programmerad celldöd) vilket i vanliga fall var ett effektivt försvar för att upphäva infektioner, men i detta fall blev celldöden så omfattande att lungornas epitel förstördes och öppnade för en fatal lunginflammation. Ett starkt immunförsvar, (vilket saknades hos sjuka, gamla och småbarn) ledde således till kraftiga överreaktioner och svåra skador i lungorna.

Från garnisonssjukhuset i Boden skrev en ung löjtnant till sina föräldrar i september 1918:

“Folk dör tröstlöst mycket. Varje dag är det någon som dör, och då det var som värst var det 26 på ett dygn. Mitt kompani är det hårdast åtgångna – 28 döda. Det är ju sådana siffror att man förstår att läkare och sjuksköterskor förtvivlar ibland.”

Formamint pill for Spanish flu
Ad: Formamint pill for Spanish flu – Source: Illustrated London News, page 25 of 30, Issue 4151. – Vol CLIII, Nov, 09 1918

Var och hur fick spanska sjukan sin början?

Frågan är omtvistad. Sydkina har föreslagits. Kinesiska gästarbetare skulle ha fört viruset till USA eller Frankrike där det skulle grott innan det omvandlades till pandemivirus.

En annan hypotes är de brittiska soldatlägren i Frankrike. Där fanns ingredienserna med hundratusentals unga män i trånga boenden mitt ibland höns, svin, gäss, ankor och hästar. Många forskar anser det sannolikast att ursprungsområdet var mellersta västern i USA där de första fallen rapporterades officiellt i  arméns övningsläger i mars 1918. Därifrån transporterades sedan hundratusentals soldater till världskrigets slagfält i Europa.

Globalt sett står det dock klart att de fattiga och folkrika länderna i Afrika och Asien både absolut och relativt led de största förlusterna, och Nordamerika, Europa och Australien de minsta. Dödligheten var exceptionellt hög bland många ursprungsfolk som inuiterna i Alaska, maorierna i Nya Zeeland och samerna i Skandinavien.


Ny forskning visar att Arjeplog och Arvidsjaur – räknat efter det relativa antalet döda – hade det våldsammaste förloppet i hela Sverige.


I blixtbelysning framträder därför familjen Skailes lidande i ett skakande drama:

“Skailes var bofasta skogssamer i den lilla fjällbyn Sadenåive högt uppe vid Pite älv. På gården bodde elva personer som alla insjuknade svårt efter husfaderns hemkomst från marknaden. När familjens nödläge upptäcktes hade farfadern och ett barn redan dött, och när sjuksköterskan Mathilda Nyberg anlände på skidor så var det en hemsk syn som mötte henne.

På golvet i det mörka iskalla köket låg hustrun i familjen med ett litet spädbarn vid sitt kalla bröst, och de övriga sjuka små barnen kravlade över hennes kropp. I en säng i samma rum låg farmodern döende, och i en liten kammare innanför köket hade husfadern i sin förtvivlan och hjälplöshet krupit undan för att slippa se och höra.

De som levde fraktades sju kilometer – på skidor – till närmaste grannby, men två av barnen dog under transporten. Sammanlagt avled åtta personer i detta hushåll under loppet av några få dagar.”

Text: Christer Nilsson, medicinhistoriker, författare

Referenser

(1) Alveolit; inflammation av lungblåsorna.Bronkiolit; inflammation i bronkiolerna.

  • Johnson-Mueller: Global mortality of the 1918-1920
  • ”Spanish” influenza pandemic. Bull Hist Med. 2002;76:105-15
  • Linnanmäki, Eija, FD: Spanska sjukan i Finland.
  • Läkartidningen: Klinik och vetenskap. Nr. 24-25 volym 103, 2006
  • Finska Läkaresällskapets handlingar. Årgång 166 Nr 1, 2006
  • Nilsson, Christer: Fursten och Folket. Spanska sjukan s. 231-236, 2006
  • Taubenberger-Reid: Integrating historical, clinical and molecular genetic data of the 1918 Spanish influenza virus, 2001
  • Taubenberger-Morens: 1918 influenza: the mother of all pandemics, 2006
  • Åman, Margareta: Spanska sjukan. Doktorsavhandling, Uppsala University, 1990

Relaterat

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • @ per,

    Tack för alla dina goda råd ovan! Jag och min fru använder varje deg kolloidalt silver. Dessutom har jag fermenterat vitkål med kryddning av fänkålsfrön och krossade enbär som vi äter varje dag.

    Jättevärdefulla tips!

  • Sven i Lappland: 11 Mar, 2018 at 01:26

    Ja, kolloidalt silver skulle med all sannolikhet ha god effekt. Inhalation av kolloidalt silver med hjälp av inhalator ger ett mycket effektivt upptag av silverjoner via lungorna, med samtidigt dödande av patogener som har placerat sig på och i lungvävnaderna.

    Upptaget av kolloidalt silver sker effektivt genom att man håller det under tungan i upp till sex minuter före nedsväljning. Nedsväljningen kan göras med eller utan vatten. Med vatten går silvret längre ut i tarmen och tas upp bättre av systemet, medan nedsväljning utan vatten ger en större lokal effekt på magsäcken, till exempel mot magsäcksbakterien Helicobacter pylori.

    Listan kan göras lång på förebyggande och botande metoder att skydda kroppen från farliga virus- och bakterieangrepp med. Här är några exempel:

    Homeopati.

    Mega-dosering med C-vitamin, helst intravenöst, men även liposomalt C-vitamin och/eller natriumaskorbat-formen, den senare 1000 mg varje kvart för en vuxen människa, tills smittan har gått tillbaks.

    Oreganoolja, olivbladsolja och/eller svart kumminolja, för att nämna några örter.

    Hyperbar syrgasterapi.

    Ozonterapi.

    Intag av stora kvantiteter hemgjord jiuce, från naturligt, ekologiskt odlade grönsaker odlade på näringsrika jordar. Här krävs en effektiv juicer.

    Höga doser D3-vitamin tillsammans med A-vitamin, E-vitamin och vitamin K2.

    Judarnas antibiotika – hemkokt köttbuljong och mineralbuljong från skelettet. Endast intag av naturligt, ekologiskt uppfödda djur, som har ätit art-riktig mat från näringsrika jordar utan tungmetaller, är acceptabelt.

    Fermenterad raw mjölk.

    Fermenterade grönsaker och högkvalitativ probiotika samt prebiotika.

    Flera av metoderna ovan har bland annat använts för att bota ebola:

    https://www.youtube.com/watch?v=ndPEied0cd8
    https://www.youtube.com/watch?v=LJ4iqPc6CmE
    https://www.youtube.com/watch?v=T2YLOVbfCNY

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *