Google klarar inte av att möta medier – Stängda dörrar, motfotning och vakter

Torbjörn Sassersson är grundare av NewsVoice som startade 2011. Torbjörn har arbetat inom media sedan 1995. Han har en fil kand (1992) inom miljövård från Stockholms Universitet. Stöd hans arbete genom en direktdonation via Paypal.
publicerad 28 mars 2018
- Torbjörn Sassersson red.
Google HK Stockholm 23 mars 2018 - Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
Google HK Stockholm 23 mars 2018 - Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se
Okontaktbar anställd på Google HK i Stockholm “motfotar” vårt team 23 mars 2018 – Foto: T. Sassersson, NewsVoice.se

DEBATT. Nya Dagbladet (NyD) och NewsVoice besökte Googles huvudkontor efter att Markus Andersson på Nya Dagbladet inte lyckats få tag på någon ansvarig via telefon och mail. Vi ville ställa frågor om varför Google stänger ner nya nätmediers kanaler på Youtube. Reportage-teamet möttes av ett sociopatiskt beteende, stängda dörrar, vakter och en anställd som “motfotade” oss innan han kvickt stängde dörren.

Text: Torbjörn Sassersson | #SättDig

Reportaget skildrar hur Google bemöter oberoende medier i Sverige 2018, skriver Markus Andersson och Alexander Almqvist-Paajanen i en längre artikel på Nya Dagbladet.

“Googles och YouTubes oerhörda makt i dagens samhälle har hamnat allt mer på tapeten. Google når tillsammans med sin videoplattform YouTube miljoner människor i Sverige som använder företagets tjänster, eftersöker information och tar del av det enorma utbud som skapas av privatpersoner och organisationer världen över. Google är ett av världens största och mäktigaste företag med enorma ekonomiska resurser.” – Nya Dagbladet.

Under besöket på Google den 23 mars 2018 följde Googles inhyrda väktare alla steg vi tog. En anställd sa att han inte fick svara på frågor på grund av sitt kontrakt med Google. En annan anställd blev stoppad av en vakt när hon började svara på frågor. Övriga anställda på Google var socialt okontaktbara.


Är Google redo redan nu för att byta ut sina anställda mot robotar? Dessa skulle kunna vara förprogrammerade med rätt typer av svar som de kan ge till oss journalister. Då hade vi i alla fall haft “dialog”.


Ett viktigt mål med besöket på Googgle var att försöka få svar från Googles Sverigechef Anna Wikland som sett till att Granskning Sverige och andra medborgarjournalistiska kanaler på YouTube stängts av.

Se även vårt reportage från Facebooks huvudkontor: NewsVoice fick titta in i Facebooks kameraöga och prata med väktare

Text: Torbjörn Sassersson

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • RT (13 May, 2019): The CNN search engine? Google favors stories from liberal news sites, study finds

    “Researchers from Northwestern University performed an “algorithm audit” of the ‘Google Top Stories’ box, which is a major driver of traffic to news publishers and therefore prime online real estate. They examined results for nearly 200 searches relating to news events for one month in late 2017 and found “a left-leaning ideological skew.””

    https://www.rt.com/usa/459233-google-liberal-bias-news-study/

  • @Jan Norberg 6 Apr, 2018 at 14:23
    Två gånger har jag varit på väg dit. En gång när jag jobbade i Sydkorea men tiden räckte inte till innan det var dags att åka hem. En gång som en semestertripp men min dåvarande sambo backade ur.
    Har faktiskt en eventuell inbjudan att delta i en ekologisk mässa till hösten så man vet aldrig.
    Fick kontakt då dom besökte vår monter på Natural Products of Scandinavia i höstas.
    Så vi får se.
    Vad gäller insamling till TS så visst.
    Vad gäller intervju med som du säger rocket man tror jag skulle vara möjligt.
    Han har gjort intervjuer tidigare med fria medier från bland annat USA.
    Har dock inte sparat länkar dit så den som söker han finner.
    börja här
    http://svenskkoreanska.se/

    LeifB
    LeifB

  • @ Björn Lindqvist 6 Apr, 2018 at 12:30

    Jag kan bara instämma i din totala förvåning, om det Leif Bengtsson säger är sant så är det ju sensationellt. Å andra sidan ser man ju hur pass mycket man själv gått på MSM propagandan.

    Förvisso har ju Sverige kvar sin beskickning i Nord Korea men visst skulle det väl vara århundradets scoop för NewsVoice att leverera??

    Tänk en intervju med The Rocket Man!! Världens ögon skulle därmed riktas mot NewsVoice!!

    En insamling här på NewsVoice så att redaktören kan åka på detta scoop, vad säger ni??

    Jag ser rubrikerna i MSM när NV rapporterar från sitt besök i NK, att komma i intervjuläge med DN/Expressen var omöjligt. Men att få en intervju med the Rocket Man vore ju nåt att berätta för barnbarnen, eller hur Torbjörn?

    Jag är beredd att lägga en slant om ni övriga också bidrar så att Torbjörn eller varför inte Leif Bengtsson själv??

    Tankarna svindlar!!

  • @Björn Lindqvist 6 Apr, 2018 at 12:30
    Naturligtvis skämtar jag inte, lägg en stund på att undersöka själv.
    Varför tror du att man undviker intervjuer med Putin i MSM?
    Finns en svensk vänförening som åker dit rätt ofta.
    Har skrivit om det tidigare här på NV
    Boka hotell o köp en biljett.
    Inte så dyrt för att få egen erfarenhet.

    LeifB

  • @ Björn Lindqvist 6 Apr, 2018 at 10:22,

    Eller också är det faktiskt lättare att komma till tals med diplomaterna på Nordkoreas ambassad. Ett uppslag man kanske skulle testa….hm….

  • @leif bengtsson – du måste skämta, hur är det möjligt?
    Alla former av publika datanät, typ internet e t c måste vara totalförbjudet i Nordkorea…

    Skulle ju vara intressant att veta vad deras journalister tycker om olika företeelser i väst? Om NV får en intervju där så borde Nordkoreas politiska ledning få en sällsynt god möjlighet att tala om ett och annat, utan att riskera vinkling och censur enligt MSM regler (styrda av USA).

    De flesta känner väl vid det här laget till att NV är ett totalt obundet och oberoende mediaorgan som enbart är ute efter sanningen?

  • @Björn Lindqvist 6 Apr, 2018 at 10:22
    Har du erfarenhet eller har du läst i MSM.
    Känner en svensk tjej som jobbar där sedan mitten av 90-talet och valt att bilda familj där.
    Rosa Bussarna har åkt dit. Finns också massor av oberoendejournalister som har en annan bild
    än den du beskriver.
    Vem som helst kan söka turistvisa dit.
    Boka hotell kan du göra på http://booking.com

    LeifB

  • Man kan ju också helt lämna Googles domäner.
    Här finns ett fint alternativ till Googles sökmotor som bara blir bättre med fler användare
    https://www.yacy.net/en/index.html
    Helt gratis o “opensource”
    Alternativet till Facebook är ju som bekant VK.
    Vad gäller Microsoft finns ju massor av Linuxbaserade operativsystem.
    Har själv kört Linux o dess varianter sedan 1994 och Unix innan dess.

    Alternativ till Ab Expressen mfl finns ju bland andra här http://newsvoice.se
    LeifB

  • NV-gänget kanske kan besöka Nordkoreas ambassad? Det skulle nog bli en extrem hård upplevelse. Stämningen skulle vara oerhört spänd, alla hade fått marscherat in i takt och varenda ord som uttalats skulle ha fått genomgå en noggrann granskning. Vid frågor rörande politik skola inga svar givits, osv. Eller?

  • Denna censur som Google bedriver är givetvis sorgligt och hör inte till en värld där alla ska kunna komma till tals och tala om sina känslor, sin syn på livet eller fråga andra hur de menade i olika frågor och påståenden som offentliga personer. Kommunikation är grunden till fred och det vi helst kallar för demokratin.
    Allt annat är diktatur och översitteri. Frågan som inställer sig är om Google agerar som man gjorde i forna Sovjet och om deras agerande ska jämföras med den samma.

    Google uppträder inte som en sann förmedlare av kommunikationen mellan världens människor så att vi river ner gränserna och gör denna underbara jordklot rundare och mänskligare. Istället ger Google för godtyckliga påtryckningar i respektive länder där den invanda samhällsstrukturen inte får störas av innovativa medborgare som vill göra världen mer sann genom ett öppet kritiskt tänkande och ifrågasättande av ”sanningar” som är skrivna av etablissemanget.

    Jag vill här påminna om Googles svårigheter att verka fritt i Kina. Då drog sig Google ur. Varför gör inte Google samma sak i Sverige? Varför skriver Expressen om kinas censur och Googles svårigheter i diktaturen Kina när Expressen gör samma sak med Googles hjälp mot svenska medborgare?

    Med nedanstående länk och text vill jag friska upp minnet åt Expressen!

    https://www.expressen.se/dinapengar/tech/efter-sju-ar-google-ar-pa-vag-tillbaka-till-kina/

    ” När Google år 2010 drog in sina tjänster var det efter en delvis offentlig skärmytsling om Kinas strikta internetcensur, som bland annat krävde av Google att leverera censurerade sökresultat. I stället började företaget hänvisa kunder till Google i Hongkong.”

    https://computersweden.idg.se/2.2683/1.641562/google-nya-planer-for-kina

    ”Fem år har gått sedan Google lämnade sina kontor i Kina. Då ville de inte längre gå med på kraven om att censurera sökresultaten. Dessutom anklagade de den kinesiska regeringen för att ligga bakom en attack mot sökjättens e-posttjänst.
    Det var då och tiderna förändras.”

  • Google, Facebook og Amazon har ansatt tidligere Obama-rådgivere til direktørstillinger. Silicon Valley er besatt av DemocRATs. The Deep State rules.

  • har bara sett 3 minuter och måste ge er beröm för era försök att få svar på viktiga frågor.
    Fy fan säger jag bara vilket jävla sektföretag Google verkar vara och såklart samarbetar dem med andra sektmedlemmar i Bonnier/Expressen som ni snyggt visade förra gången!
    De kan inte ens svara på frågor, vad fan är det för fel på dessa personer? Någon borde infiltrera de här företagen och se vad de för sjuka dogmer och diktatur som råder där.

    Bra gjort!

  • Respekt! NewsVoice och Nya Dagbladet är de enda som granskar Google, är inte det fantastiskt och samtidigt beklämmande.

    Så här ser medlöpare ut, anställda som “bara gör sitt jobb” och samtidigt motarbetar demokrati och mänskliga rättigheter. Nazi-Tyskland, Östtyskland och Sovjetunionen om igen.

  • Om man ska peka på det som sker och kommer att ske om vi inte börjar tänka själva utan överlåter det till andra så sänker vi det egna medvetandet till datorer och datakraft som enbart är minnesregister, en total degradering. Det är slaven som definierar sin herre.

  • Google samarbetar med CIA som har en direkt kabel in i Googles huvuddator.
    Följande företag låter CIA och NSA ha egna kablar in i dessa företags servrar.
    Amazon
    Facebook
    Google
    Microsoft
    Källa SVT Uppdrag Granskning och Dokument Utifrån.

  • Jaha. “Google är ett av världens största och mäktigaste företag med enorma ekonomiska resurser.” Google har det värde som folk sätter på det och pengar. Som i sin tur skapas med en knapptryckning.

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *