Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Åtal väcks mot 17 österrikiska identitärer – Påstås tillhöra kriminell organisation

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 18 maj 2018
- NewsVoice redaktion
Generation Identitaire - Pressfoto
Åtal väcks mot 17 österrikiska identitärer - Foto: Generation identitaire
Åtal väcks mot 17 österrikiska identitärer – Foto: Generation identitaire

En lag som används för att komma åt organiserad brottslighet används nu av åklagaren i Graz då åtal väcks mot tio av gruppens ledare och sju aktivister. Åtalet kommer efter att identitärerna i Österrike under flera år genomfört flera spektakulära informationskampanjer och därmed kommit att ta plats i samhällsdebatten.

Text:  Magnus Söderman, Svegot.se | Artikeln återpubliceras med tillstånd av Svegot

Den identitära rörelsen – Generation identitaire – har sitt ursprung i Frankrike men har växt i styrka och antal också i den tyska språk- och kultursfären, samt nyligen börjat etablera sig i Storbritannien. Framför allt är de unga identitärerna kända för sina spektakulära och provokativa aktioner. Bland annat har man tagit sig upp på triumfbågen vid Brandenburger Tor i Berlin och hängt ut banderoller. I Österrike har rörelsen gjort liknande saker, bland annat när man tog sig upp på taket till partiet De grönas hus i Graz med budskapet ”islamisering dödar” som förevisades på en stor banderoll.

Identitärernas aktiviteter påminner mycket om hur till exempel Greenpeace arbetar, genom civil olydnad och fredligt, men spektakulärt. I mars 2016 hängde man till exempel en stor banderoll från den turkiska ambassaden i Wien med budskapet: ”Erdogan, ta hem dina turkar.”

Budskapet var tydligt till Turkiets president.

Kriminell organisation?

Nu åtalas 17 österrikiska identitärer på flera punkter varav en är att de bygger upp en kriminell organisation. För knappt tio dagar sedan slog polisen till mot flera företrädare och aktivister i organisationen då man beslagtog utrustning, privata dokument samt såväl privata pengar och besparingar som medel från affärsverksamhet. Enligt åklagaren är razziorna inte kopplade till de åtal som nu väcks.

Åklagaren menar att identitärernas syfte med aktionerna och med organisationen som helhet har varit att underblåsa hat mot det ”islamiska samfundet och religionen, mot muslimer, utlänningar och flyktingar, speciellt turkar samt att håna och misskreditera dessa grupper offentligt”.

Allvarligast är att åklagaren försöker använda en lagstiftning som tillkommit för att bekämpa maffialiknande organisationer.

Du behöver Svegot Plus för att läsa hela artikeln. Just nu kan du prova en vecka för 19 kr med rabattkoden svegot19. 

Text:  Magnus Söderman, Svegot.se


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq