Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

23%

23.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Jan Sjunnesson kritiserar stening och piskning av dissidenter – Blir polisförhörd

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 21 maj 2018
- NewsVoice redaktion
Jan Sjunnesson polisförhör 2018 för hets mot folkgrupp
Jan Sjunnesson polisförhör 2018 för hets mot folkgrupp
Jan Sjunnesson polisförhör 2018 för hets mot folkgrupp

DEBATT. Näthatsgranskaren polisanmälde anonymt Jan Sjunnesson för hets mot folkgrupp efter att denne lagt ut ett satiriskt foto på två fiktiva böcker med framsidor föreställande en dissident som piskas och en kvinna som stenas. Polisen valde att förhöra Sjunnesson.

NewsVoice publicerar nedan fotot så som det publicerats av Sjunnesson på Facebook. De fiktiva böckerna kommenteras av Sjunnesson med orden: “Två nya spännande boktitlar till nästa [bok]mässa”, men böckerna existerar alltså inte i verkligheten.

Jan Sjunnesson föraktar varken muslimer eller araber

Polisen frågar mycket noga om Sjunnesson avsåg att förakta araber eller muslimer varpå Sjunnesson svarar nej, men att han är kritiskt inställd till stening av människor och till att politiska dissidenter piskas.

Diskutera gärna detta polisförhör, Sjunnessons syfte med publiceringen och innehållet i fotot på de två fiktiva böckerna.

Ledande frågor:

  1. Bör Sjunnesson få böter för att han publicerat satir som vänder sig mot stening och piskning?
  2. Att publicera denna typ av kritisk satir är det att likställa med missaktning av en folkgrupp?
  3. Är det rimligt att ta hänsyn till individer, som tillhör de folkgrupper som inom sina kulturer tillåter stening (alltid till döds) och piskning av dissidenter, eftersom dessa hypotetiskt kan känna sig kränkta av Sjunnessons Facebook-publicering?
  4. Är det rimligt av den skattefinansierade Näthatsgranskaren att polisanmäla Sjunnesson och att dessutom göra det i skydd av anonymitet?
  5. Är det rätt att polisförhöret genomfördes, särskilt med tanke på att ingen representant från en folkgrupp polisanmält Sjunnesson? (vad NewsVoice erfar)
  6. Kan polisförhöret i sig betraktas som ett trakasseri riktat mot en person som uttrycker sina åsikter?

Spola fram till minut 10 för att komma direkt till förhörsfrågorna.

Relaterat


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq