Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

34%

34.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera.

Donald Trump och Kim Jung Il kanske inte är så korkade som många tror

Jan Norberg, selfie 2021-08-25 Jan Norberg är pensionerad konsult med en bakgrund inom svensk industri. Han är sedan några år bosatt i Portugal. Jan är en engagerad samhällsdebattör. Se lista på alla Norbergs artiklar.
publicerad 12 juni 2018
- Jan Norberg
Donald Trump. Foto: Gerd Altmann. Licens: CC0 1.0, Pixabay.com

Jan Norberg (Portugal, 2018) - privat fotoDen dagsaktuella händelsen är utan tvekan mötet mellan Kim Jung Il och Donald Trump och man måste då analysera hur det gått till att en sådan president som Donald Trump kunnat komma så här långt i processen att stabilisera världen. En alldeles förträfflig analys har just publicerats på DGS av en Dan Ahlmark.

Text: Jan Norberg

Det finns många vilka likt mig själv tidvis haft svårt och förstå logiken i Donald Trumps ageranden, inte blev jag heller särskilt mycket klokare av att läsa den uppmärksammade boken “Fire and Fury”. Nu finns emellertid en seriös analys av hur Donald Trump möjligen har resonerat bakom kulisserna fram till dags dato.

I denna utmärkta analys framgår bla följande:

”Trumps utrikespolitik har hittills varit mycket innovativ, och de flesta icke-europeiska allierade har visat stor uppskattning av det nya ledarskapet (bland annat uttalanden av ledarna för Japan, Sydkorea, Saudiarabien, Egypten med flera länder), medan EU fått se många av sina mål och policies motarbetade eller ignorerade. Skillnaden i politik jämfört med Obamas globalistiska orientering kan inte vara mer dramatisk. USA lämnade till exempel Parisavtalet och flera stora internationella handelsavtal.”

”Det nordkoreanska problemet avser Trump lösa genom att utnyttja Kinas utsatta handelspolitiska läge, det vill säga dess handelsöverskott gentemot USA på 375 miljarder dollar. USA kan främst genom tullar tvinga Kina att påverka Nordkorea så att en fullkomlig och verifierbar nukleär nordkoreansk avrustning sker. Om detta inträffar, kommer Kina att få behålla en viss del av handelsöverskottet (hur stor del vet vi inte). Självfallet kommer inte hela sänkningen av överskottet att produceras i USA. Sydostasiatisk industri samt Indien kommer genom omförhandlade – ”rättvisare” –avtal att ta över en del. Men de för USA förbättrade avtalen medger då ny amerikansk export till dessa länder, vilket är lika fördelaktigt. Trump disponerar alltså över ett mycket trovärdigt hot gentemot Kinas handelsöverskott.”


Jag delar uppfattningen att Trump nu gör rätt i att sätta press på Kina som använder Nord Korea för sina egna syften, när Kina inser allvaret måste de upphöra med att utnyttja Nord Korea som sin lydstat.


Trump har också genomskådat hur tex Kina framgångsrikt hittar vägar för att tullfritt kunna föra in sina produkter till USA, eller för att citera Dan Ahlmark:

”Genom att starta en utredning av bilindustrins roll för USAs nationella säkerhet förbereds ett ytterligare slag mot Kina genom att man inriktar sig på den värdemässigt mycket stora exporten av bilkomponenter från landet. Kina kommer dessutom inte längre tillåtas utnyttja kanalen NAFTA för att exportera sådana produkter. Hittills har kinesisk komponentindustri efter visst – ibland minimalt – sammansättningsarbete i Mexiko eller Kanada tullfritt kunnat införa sina produkter till USA. Nu stängs även den möjligheten att dolt kringgå amerikanska tullar. Kinas och multinationella företags utnyttjande av denna metod är just kärnan i det bekymmer NAFTA representerar för USA. Medan det enorma handelsunderskottet sänker USAs BNP, stimuleras Kinas kraftigt av sitt överskott. En väsentlig minskning av detta kommer att leda till betydande ekonomiska och eventuellt politiska problem för Kina.”

Se video på CNN: Memorable moments from the Singapore summit

Så jag får nog ändå säga att Trumps ageranden nog inte är så korkade som många vill framställa det som, givetvis då sett ur ett amerikansk perspektiv. Vore intressant att få ta del av vad andra här på NewsVoice anser om den nu pågående utvecklingen.

Läs hela analysen på DGS

Text: Jan Norberg


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq