Fyra saker att titta efter när det gäller regler kring kryptovalutor

publicerad 13 juni 2018
- Extern skribent
Kryptovalutor - Foto: WorldSpectrum, CC0, Creative Commons

Kryptovalutor är något som många hört talas om, men kanske inte har så stor koll på. Den mest kända valutan är Bitcoin, men det finns en mängd fler sorter. En kort förklaring på detta är att det är form av digitala pengar.

De kan skickas via internet, eller tas emot på samma sätt. Man har dem alltså inte på en bank, utan de lagras i ett globalt nätverk som kallas för en blockchain.


En kryptering sker för att skydda transaktionerna, samt att man kan vara anonym. Intresset för kryptovaluta började redan under 2010, men svalnade av något, men under 2017 kom intresset tillbaka.


Nyligen hölls en konferens i Stockholm om kryptovalutor.  Nu har dock flera tillsynsmyndigheter fått upp ögonen för denna form av valuta. Det är idag ett ganska oreglerat fält, men det kan komma att ändras inom kort.

Ethereum och Bitcoin. Foto från SEM Solutions

Nya regleringar på gång

Eftersom man kan handla med kryptovalutor anonymt så har det varit svårt att veta hur man ska reglera handeln. Pris för ethereum och andra kryptovalutor är även det något som varierat kraftigt. Flera tillsynsmyndigheter försöker förstå vilka risker som finns, för att kunna ge vägledning på ett bra sätt. Det både utomlands och i Sverige.

Här i Sverige har Finansinspektionen börjat varna för handel med denna typ av valuta, då det kan vara en investering som går fel. Värdet ökar hela tiden, men det kan vända lika snabbt! Det som gäller om du ska börja handla med kryptovalutor, är att tänka på två saker. Det ena är, handla inte med det om du inte förstår det och det andra är att om det låter för bra för att vara sant, så är det säkert så med.  Det man ska tänka på är att det saknas idag konsumentskyddande regler kring investering i denna typ av valuta.

Bedrägeririsker finns

Utöver att värdet kan variera stort på de olika kryptovalutorna samt att det inte finns konsumentskyddande regler så är det en stor risk att råka ut för bedrägeri, eftersom det är en diffus linje mellan oreglerad verksamhet och verksamhet som är bedräglig.

Riskerna som Finansinspektionen även talar om utöver ovan är att det kan vara svårt att sälja dina valutor vidare, det är inte en bra öppenhet kring priset samt att tekniken är extremt känsligt för avbrott, då alla transaktioner sker virtuellt.

Olika delar av världen har olika sätt att se på det

Regeringen i USA vill införa regleringar kring handeln med kryptovalutor, och de är särskilt oroade över ICO (Initial Coin Offering), vilket är lansering av en ny kryptovaluta. Det finns bedrägeririsker relaterat till just ICO. Regeringen har begärt mer information om kryptovalutor, ICO och växlingar. Det amerikanska skatteverket IRS har samlat på sig 14 000 olika kontoanvändares aktiviteter och OFAC har indikerat att de kan komma att lägga till e-plånböcker för kryptovalutor på sanktionslistan.

Även svenska skattemyndigheterna har tagit tag i detta med denna typ av valuta och kräver att man tar med denna typ av handel i sin deklaration.

Vad händer härnäst?

Det sägs att 2018 kommer att vara det år som det kommer att bli bra mycket mer regleringar och bestämmelser kring kryptovalutor. Man vill ha mer klarhet i vad det innebär och vilka regler som ska sättas upp kring dem. Dock vet vi inte i vilken omfattning eller vad det finns för kapacitet till att göra detta. Ska det bli en statlig lag, eller en federal lag eller kommer det att bli en kombination av båda?

Även om regeringarna i varje land kan – så att säga – komma i kapp, hur länge kan de ligga jämsides, innan kryptohandeln åter igen får fart och drar iväg. Ofta så tar myndigheter och regeringar ganska så god tid på sig och överlägger flera gånger om innan det kan bli beslut. Det kan göra att många investerare i kryptovalutor tvekar, och kanske vill vänta på ett beslut.

Det som kan göras i förebyggande syfte är att de som har hand om olika valutor, själv identifierar risker och sedan se till att utveckla olika begränsningskontroller. Det bästa är att föregå regeringen och myndigheterna och att ge alla investerare ett ramverk som ger dem den trygghet de behöver för att kunna fortsätta handla med kryptovalutor.

Kryptovalutor - Foto: WorldSpectrum, CC0, Creative Commons
Kryptovalutor varav de största är Bitcoin, Ethereum, Ripple och Litecoin. Foto: WorldSpectrum, CC0, Creative Commons

Donera till NewsVoice

Så här kan du stötta Newsvoice

  • Må vara lite utopiskt men, den dagen “Papperspengarna” blir bundna till realvärden dör socialismen.
    Vem blir först Kina eller Ryssland?

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *