Stöd NewsVoice så att vi säkrar verksamheten tom juni!

40%

40.000 kr av behovet 100.000 kr är insamlat. Stöd kampanjen via Swish 123 530 2005 eller donera på ett annat sätt. Det smartaste för företag är att annonsera. Uppd. 23/4 kl 09:30.

SVT-meteorolog: Besprutning med silversalt kan användas mot bränder

NewsVoice är en oberoende nättidning med utgivningsbevis som startade 2011. Syftet är att publicera nyheter, debattartiklar, kommentarer och analyser. Stöd vårt arbete genom att donera, sponsra (tex granskningar, utlandsreportage) eller annonsera.
publicerad 27 juli 2018
- NewsVoice redaktion
Geoengineering enligt SVT - Montage: NewsVoice
Vädermanipulation med silversalt enligt SVT – Montage: NewsVoice

SVT:s meteorolog Deana Bajic säger att experiment inom vädermanipulation visat att dimma och hagelstormar kan styras artificiellt. Sedan 1946 har det utförts försök att skapa regn med saltet silverjodid som kan sprutas ut av flygplan som en aerosol, förklarar Bajic. Experimenten har haft vissa framgångar.

Efftekten av silverjodid i atmosfären är att saltet kan absorbera fukt som bildar regndroppar, vilket i sin tur ger regn.

SVT:s journalister frågar om silverjodid kan ha någon skadlig påverkan varpå Deana Bajic svarar att så länge halterna är låga finns inga faror med att aerosolbespruta atmosfären, men tillägger att det lokalt kan bli höga doser av ämnet, vilket är giftigt.

Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) har begärt hjälp med vattenskopade plan i brandbekämpningen från NATO-projektet Partnerskap för fred, men MSB har fått nobben, skriver Expressen idag den 27 juli.

“För det här extrema läget så skulle det vara oerhört effektivt och bra för att vi ska få ner brandrisken och kunna släcka snabbt”. Det säger Anneli Bergholm Söder, chef för den operativa avdelningen.

NewsVoice kommentar

MSB varnar nu för att det råder en stor brandrisk i södra och mellersta Sverige. I detta läge kan det vara befogat att med silverjodid bespruta moln i Sverige för att släcka och förebygga bränder.

Text: NewsVoice

Källa


Du kan stötta Newsvoice via MediaLinq